İçtüzükle çalışmaları 1 Ekim'de başlıyor

TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılında yeni İçtüzük hükümlerine göre çalışacak.

İçtüzükle çalışmaları 1 Ekim'de başlıyor
İçtüzükle çalışmaları 1 Ekim'de başlıyor
GİRİŞ 22.09.2017 11:52 GÜNCELLEME 22.09.2017 11:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan TBMM İçtüzüğü'nde Değişiklik  Yapan İçtüzük Teklifi, TBMM Genel Kurulunda 27 Temmuz'da kabul edilmişti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasının ardından değişen  İçtüzük kuralları yürürlüğe girdi.

1 EKİM'DE BAŞLIYOR

Anayasa gereği çalışmalarına 1 Ekim'de başlayacak olan Genel Kurul'da,  yeni İçtüzük kuralları geçerli olacak.Buna göre, bütün partilerin üzerinde anlaştığı Danışma Kurulu  önerileri üzerinde her gruba tanınan 10'ar dakikalık konuşma hakkı kalkacak.

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı durumlarda partilerin, kendi  gündemlerine ilişkin getirdiği grup önerileri üzerindeki konuşma sürelerinde de  kısıtlamaya gidilecek. Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10'ar  dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara  ise 3'er dakikayla sınırlandırılacak.

SÜRELERE SINIRLAMA

Süresinde komisyonda gündeme alınmayan tasarı ve tekliflerin, Genel  Kurulda doğrudan gündeme alması üzerinde komisyon, hükümet ve teklif sahibi 5'er  dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek. Bunun dışında bir milletvekiline daha  tanınan konuşma hakkı, yeni İçtüzükle uygulamadan kalktı. Her hafta salı günü,  farklı partilerden bir milletvekili bu istemde bulunabilecek. Bir milletvekili,  bir yasama yılında birden fazla teklifin doğrudan gündeme alınmasını talep  edemeyecek.

MİLLETVEKİLLERİ DÖVİZ, PANKART GETİREMEYECEK

TBMM'ye silahlı giren ve Genel Kurulun çalışma düzenini, huzurunu  bozucu döviz, pankart ve benzeri materyali getiren, kullanan milletvekilleri,  kınama alacak.

Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanına,  Başkanlık Divanına, birleşimi yöneten başkanvekiline, milletvekiline, Türk  milletinin tarihine ve ortak geçmişine, Anayasa'nın ilk 4 maddesinde çerçevesi  çizilen anayasal düzene hakaret eden, söven, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve  milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa'da düzenlenen idari yapısına  aykırı tanımlamalar yapan milletvekili hakkında, Meclisten geçici çıkarma cezası  uygulanacak.

Fiili saldırıda bulunan, TBMM Genel Kurulu ve komisyonlara silahlı  olarak giren milletvekilleri de Meclisten geçici çıkarılacak.

Geçici olarak Meclisten çıkarılan milletvekili, izin alıp kürsüden af  dilerse, izleyen birleşimden itibaren Meclise girebilecek.

"Kınama" ve "Meclisten geçici çıkarma" cezasına çarptırılan  milletvekili için para cezası uygulanacak. Buna göre, "kınama" cezası alan  milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, "Meclisten geçici  olarak çıkarma" cezasına çarptırılan milletvekilinin ise bir aylık ödenek ve  yolluğunun üçte ikisi kesilecek.

YORUMLAR 1
  • Halil 6 yıl önce Şikayet Et
    En onemli maddelerden birtanesi sudur..Partiler gurup karari alip, Meclisteki acik oy veya Kapali Oy yerlerine girip Oy kullanmiyorlar,hic meclise gelmiyorlar..Grup karari yasaklansin..hangi parti olursa olsun,Milletvekili gelecek,kapali yere girecek hur iradesiyle Oyunu kullanacak..Oylamadan kacmak yok..Olumlu/Olumsuz kendi irasdesiyle oy kullanmasi sarti getirilsin,Mazeretsiz Oy kullanmaktan kacanlarin Oylari Olumlu kullandi sayilsin..Kacmak yok..Kem kum yok..gir iceri kullan kardesim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi