Birand: AKP önde CHP fena değil

Mehmet Ali Birand son seçim anketlerini yorumladı ve "Başbakan, nedense AKP oylarıyla ilgili tahminlerini çok daha düşük gösteriyor" dedi.

Birand: AKP önde CHP fena değil
Birand: AKP önde CHP fena değil
GİRİŞ 16.04.2011 07:24 GÜNCELLEME 16.04.2011 07:24
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Mehmet Ali Birand'ın köşe yazısından bir bölüm

AKP önde gidiyor, CHP'nin durumu da fena değil...

Son anketleri gördünüz mü?

Güven duyduklarımın bir ortalamasını aldım ve kararsızlar dağıtıldıktan sonra, şöyle bir manzara ile karşı karşıya kaldım:

- AKP : yüzde 45 - 47

- CHP : yüzde 28 – 30

- MHP : yüzde 10.5 – 12

Bu oranlarda şaşma olabilir tabiii... Özellikle kararsızların hala yüzde 18-20 oranında olduğunu akılda tutmak ve seçmenin son anda karar değiştirme alışkanlığını da hesaplamak gerekir.

Başbakan, nedense AKP oylarıyla ilgili tahminlerini çok daha düşük gösteriyor. Bunu, fazla beklenti yaratmamak için mi, yoksa “Nasıl olsa Ak Parti kazanacak, ben şu bağımsıza veya diğer partiye destek olayım” diyenleri uyarmak için mi yapıyor, bilemiyorum.

Ancak, anketçiler, şu son haftalarda CHP’nin özellikle askerlik ve aile sigortası söylemleriyle ön aldığına, AKP’den sonra ikinci seçenek olarak konuşulduğuna dikkat çekiyorlar. MHP’nin de büyük bir oy patlaması yapmasa dahi, ileri sürüldüğü gibi, bir baraj sorunu yaşamayacağı belirtiliyor.

AK Parti’yi büyük bir oy kaybına uğratmasa dahi, üniversite sınav tartışmalarının yara verdirdiği; basın özgürlükleri konusundaki eleştiriler ve iktidarın giderek, eskiden askerin temsil ettiği çatık kaşlı devleti devraldığı için yıpranma sürecine girdiği de yine anketçilerin bulguları arasında...

İşte bundan dolayı, önümüzdeki seçim kampanyası çok ilginç geçecek. Ancak gelin görün ki, iki ay kalmasına rağmen, henüz ne iktidar partisi, ne de muhalefet, adayların dışında programları ve vaatleriyle ortaya çıkabilmiş değilller. Bu hafta sonu AKP, programını açıklayacak .

Galiba gerçek kampanya, Başbakan’ın kolları sıvayıp meydanlara çıkmasıyla başlayacak.

(Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)

(Posta)

YORUMLAR 12
  • ayhan celebi 13 yıl önce Şikayet Et
    SEÇİM VAATLERİ. Yahu Birant beyi sen bu memlekete yıllarını vermiş bir gazetecisin. Niçin benim güzel insanımı uyarmıyorsun. kılıçdaroğlu 1 2 puan daha oy alabilmek için desteksiz atıyor. Daha önce ben ne Demireller ne tansu Çillerler, ne Mesutlar gördüm diye niye uyarmıyorsun kardeşim!!! Araştırmacı baımsız gazetecilik yalanlarıda ortaya çıkarmazmı. Ha yok ben Kılıçdaroğlunun karizmasına inanıyorum o bu işi başarır diyorsan!!! bu zatın bana yaptığı bir tane doğru ve güzel bir işi söyleyebilir misin. Yok diyemezde hala işkembeden atıyorsanız sende aynı çetenin mensunusun.....
    Cevapla
  • İBRAHİM 13 yıl önce Şikayet Et
    bende chp değil mhp. ben tahminimde beyaz türkler chp verenler bunu solcu ergenekon destekçi sitelerde görürsünüz özellikle ege bölgesinde chp den mhp kayacakları sinyali veriyor sebebi ise chp nin kürtlerin eline geçti yaygarası ben bu sebeble chp nin özellikle egede çok düşeceğini düşünüyorum önder sav gibi ve deniz baykal gibi beyaz türklerin chp dışlanması oylarada yansıyacak bence
    Cevapla
  • ibrahim Ertekin 13 yıl önce Şikayet Et
    AKP nin oy oranı %48-%53 arası olacak. Birand ve avanesi chp nin oyunu şişirmeye bayılır.Gerçeği görüncede şok olurlar.Gerçek oy %48-%50 arasında çıkacak Birand şok olmamak için benim anketimi dikkate al.
    Cevapla
  • levent 13 yıl önce Şikayet Et
    yaptiklari yapacaklarinin teminatidir. Bakalim daha once ne yapmislar - Bahceli ecevit e payanda olmus terorist basininin idam dosyasinin 3 yil basbakanlikta sumen alti edilmesine 1 tek kelime bile edememis - ama rahsan affi ile katilleri sokaga salmis - bankalari uzan demirel cavit caglar hortumlarken seyretmis - ans nin cumhurbaskani secilmesi icin kendi milletvekili sadi somuncuoglunu meclis kapisinda dovdurtmus - gene gelsin gene aynisini yapacak
    Cevapla
  • mert 13 yıl önce Şikayet Et
    Malum medyanin sözcüleri bil bu kadar oy orani telafuz ediyorsa. Bilinsinki o zaman Ak partinin gercek oy orani daha yükseklerde. Cünkü gercekleri daima carpitmaya calisan o zihniyetin gizlemeye calisdigi bir seyler var mutlaka. Ak partisi 55, chp 24, mhp 9. iste bu gercekleri gizlemeye calisiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail resmi televizyonu: "İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor"
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor