YAŞ kararları tamam gözler Köşk'te

Erdoğan, YAŞ kararlarını imzalamak üzere bugün Genelkurmay Başkanlığı'na gidecek. Ardından Şûra kararları saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulacak.

YAŞ kararları tamam gözler Köşk'te
YAŞ kararları tamam gözler Köşk'te
GİRİŞ 04.08.2011 03:31 GÜNCELLEME 04.08.2011 03:31
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), üçüncü gün çalışmalarını da tamamladı. Başbakan Tayyip Erdoğan, sabah saatlerinde başlayan toplantıda yaklaşık iki saat kaldı.Ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçti. YAŞ üyesi komutanlar ise Karargâh'ta kalarak değerlendirmelere devam etti.

Edinilen bilgiye göre kuvvet komutanlıkları büyük ölçüde şekillendi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı için 2. Ordu Komutanı Servet Yörük, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı için Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal'ın isimleri ön plana çıktı. Ünal'ın bu göreve korgeneral rütbesiyle vekaleten atanması da gündemde. Bir yıl sonra ise orgeneralliğe terfi ettiğinde, göreve asaleten getirilebilir. Ergenekon sanığı Org. Saldıray Berk ise orgenerallikteki süresini tamamladığı için bu yıl emekli oluyor.

Toplantılarda korgenerallikten orgeneralliğe terfi edecek isimlerle ilgili çetin pazarlıkların yapıldığı da kaydediliyor. Andıç iddianamesinin ardından hakkında yakalama talebi olan Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, terfi sırasında. Asker kanadının bu ismin terfisi için ısrarcı olduğu ifade ediliyor.

Yine Balyoz ve Ergenekon'dan tutuklu ve terfi sıraları gelen 14 generalin durumu da YAŞ'ta görüşüldü. TSK Personel Kanunu'na göre söz konusu isimlerin ya terfileri dondurulacak ya da emekliye sevk edilecek. Edinilen bilgiye göre burada asker kanadın görüşü benimsendi. Söz konusu 14 general, emekliliğe sevk edilmedi ve aynı rütbede uzun süre kalmalarının önü açılmış oldu. Askeri kaynaklar bu durumun temdit (aynı rütbede bir yıl uzatma) değil, 'kıyak uzatma' olduğu görüşünde. Kanuna göre söz konusu tutuklu generallerin emsalleri TSK'da kaldığı sürece görev süreleri uzayabilir. Örneğin Org. Özel'le aynı dönemde Kara Harp Okulu'ndan mezun olan bir tutuklu general, Özel emekli olana kadar TSK'daki görevine devam edebilir. Normal şartlarda ise bir general en fazla 3 yıl temdit alabiliyor.

Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner'in de önünün açılmadığı öğrenildi. Güner, görev süresi dolacağı için önümüzdeki yıl emekli olacak. Güner'in bu durumdan ve basında hakkında çıkan haberlerden rahatsızlık duyduğu ve görevinden istifa edebileceği konuşuluyor.

YORUMLAR 1
  • Hızır SANDALCILAR 12 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlısı. Ülkemiz Milletimiz adına hayırlı olur inşallah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
31 Mart sonrası son anket! Haritanın rengi yine değişiyor
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!