Bedelli askerlikte son durum ne?

''Bedelli askerlikle ilgili çalışmalar şu anda ne aşamadadır'' şeklindeki soru üzerine Bakan Yılmaz, şu ana kadar 3 defa bedelli askerliğin çıkartıldığını anımsattı.

Bedelli askerlikte son durum ne?
Bedelli askerlikte son durum ne?
GİRİŞ 06.11.2011 14:25 GÜNCELLEME 06.11.2011 14:25
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili, ''Bayramdan sonra, kısmen başlamış çalışmayı son bir noktaya getireceğiz diye düşünüyorum'' dedi

Bakan Yılmaz, resmi temaslarda bulunmak ve Kurban Bayramı'nı geçirmek üzere geldiği Bosna-Hersek'te Anadolu Alperenleri'nden Sarı Saltuk'un türbesi ve tekkesinin bulunduğu Blagay'da AA muhabirinin bedelli askerlikle ilgili sorularını yanıtladı.

''Bedelli askerlikle ilgili çalışmalar şu anda ne aşamadadır'' şeklindeki soru üzerine Bakan Yılmaz, şu ana kadar 3 defa bedelli askerliğin çıkartıldığını anımsattı.

Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Belli dönemlerde hayli yığılmalar olmuş, belli yaşın üstündekilerini askere alamamışsınız, dolayısıyla bundan sonra da alsanız etkin bir şekilde bunlardan askerlik hizmetinden faydalanabilir misiniz? Bunları düşünerek Genelkurmay Başkanlığımızın da görüşlerini alarak, bayramdan sonra, kısmen başlamış çalışmayı son bir noktaya getireceğiz diye düşünüyorum.

Bu toplumsal bir ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Yoksa herhangi bir başka ihtiyaçtan dolayı bu çalışma yapılmıyor. Yaşı 35'i geçmiş, 30'u geçmiş, 38 olmuş, 40 olmuş, hatta 45 olan bile var. Siz bunları ne yapacaksınız? Ailesinden, çocuklarından, işinden ayırıp askere mi alacaksınız?, Birçoğu yurt dışında da olabilir yani. Dolayısıyla toplumumuzun somut gerçeği böyle bir düzenleme yapmayı mecbur kılıyor. Bir çalışma yapacağız, Bakanlar Kurulu'na arz edeceğiz. Nihai karar böyle verilecek.''

Bakan Yılmaz, ''bu çalışmanın ne kadar bir sürede tamamlanmasının öngörüldüğü'' yönündeki soruya da ''Bayramdan sonra başlayacağız, arkadaşlarımızın çalışmalarına bağlı'' yanıtını verdi.

''Bu çalışmanın mali bir ihtiyaçtan kaynaklanıp, kaynaklanmadığı'' şeklindeki soru üzerine de Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Bizim bu çalışmamız bir mali ihtiyaçtan dolayı yapılmamaktadır. Öncelikle Türkiye 1 milyar doların üzerinde yardım etmekte. Sadece Somali'ye yaptığımız yardım 500 milyon dolardır. Bu çalışma, bir mali ihtiyaçtan kaynaklanmamaktadır. Genel bir sosyal gerçeklikten kaynaklanan bir ihtiyacı karşılamak için yapılacak bir düzenlemedir.

Öyle bir mali ihtiyaçtan kaynaklanmış değil. Türkiye'nin mali kaynakları güçlüdür. Avrupa'nın ekonomik bakımdan güçlü bir ülkesiyiz. Mali kaynaktan kaynaklanan sorun olsa 2B'ye öncelik veririz. Bu da bize mali kaynak bulmak için yeterlidir. Bu çalışma yineliyorum, toplumumuzun bir ihtiyacı.''

Bakan Yılmaz, ''bedelli askerlik için ne kadar bir fiyat öngörüldüğü'' şeklindeki soruyu da ''Şu ana kadar bir rakam belli değil. Arkadaşlar alternatif olarak geçmişteki uyarlamalarla günümüzdeki ihtiyaçları bir araya getirip bir düzenleme yapacaklar'' şeklinde yanıtladı.

YORUMLAR 10
  • türk 12 yıl önce Şikayet Et
    bedelli adaletsizlik değil çözümdür. Adaletsizlik dövizli askerliktedir. Popçusu topçusu zaten parasıyla yapıyor. Okumuş iş kurmuş üretmiş adam yaşı 30 lara gelmiş askere gidememiş bu insanlara çözüm bedelli askerliktir. Gidecek adam zaten 20 li yaşlarında gider ünv. okuyan 24-25 te gider. Bedelli karşıtları gidin de dövizli askerliğe karşı çıkın görelim boyunuzu.
    Cevapla
  • erol çetin 12 yıl önce Şikayet Et
    bedelli tam bir adaletsizlik olur..... Adam 35 veya 40 yaşına kadar askere gitmemiş şimdi parayla veya değil askerlik yapacak.bu hükümetin yapacağı en büyük adaletsizlik olur.20 yaşına gelen herkesi al askere.herkes zamanında yapsın,yok efendim şirket kurmuş,devlete başka türlüde görev yapılırmış.bakın bunlar işi sulandırma yöntemleri.Ak parti büyük bir tuzağın içine çekiliyor.böyle giderse oy oranları düşecek...milletin nefretini üzerlerine çekecekler.3-5 bin zengin çocuğu için herkesin ahlak ve adlet duygularıyla oynanıyor.maalesef sn başbakanda bu çevrelerin gazına geliyor...hastalık dışında herkes gitsin askerliğini yapsın.zenginliklerine zenginlik katacaklar,bizim çocuklarımız askerlik yapacak,nerde yağma hasan böreği.Ülkede demokrasi varsa sessiz çoğunluk bunu istemiyor ve hazmedemiyor..Bizden söylemesi....
    Cevapla
  • mehmet doğan 12 yıl önce Şikayet Et
    ben 28 yaşındayım evlenmek istiyorum. Şimdi iyi bir şirkette bilgisayar mühendisiyim bu işi allah nasip etti . babam bizden ayrıldı ben babasız evleneceğim işimi bırakıp gidersem bidaha bu işi bulamayabilirim ve askerde köreleceğim ama eğer derlerse sen çalışmaya devam et 5 ay boyunca kazandığın parayı ver, veririm hem profesyonel ordunun giderlerinide karşılamış olurum hem bana hem devlete hem askere faydası olur lütfen herkes yardımcı olsun bizi anlasın o zaman belki insanlar ölmez herkes için daha hayırlı olur hakkınızı helal edin.
    Cevapla
  • Fatih OLGUN 12 yıl önce Şikayet Et
    Herkes rahat olsun .... Bu çıkacak kanunla kimseye haksızlık yapılmayacak arkadaşlar aksine zamanında gidememiş insanlar biranönce gidip gelip işlerine devam etmek istiyorlar.Bu sayede de devlete para akıcak.. Bunu anlamak bu kadar zor değil..İlla muhalefet yapmak olsun diye konuşmayın akla uygun düşüncelerinize saygı duyarım ama ben yaptım onlar neden yapmıyor dedinizmi bende o zaman neden yurtdışı dövizli askerliğe görüş bildirmiyorsunuz diye sorarım sizlere...???
    Cevapla
  • Ufuk Deger 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu hata sistemin bir açığı!. kimi akademik nedenlerle kimi ailesine bakmak zorunda kaldığı için v.b. pek çok nedenle fiili olarak askerlik yapma yaşını çoktan geçmiş yığınla insanın durumu bu olay. sosyal bir ihtiyaç. herkes o yaşta askere gidecek imkan sahibi olmayabiliyor. bu insanların da sorunları çözülmeli. Ancak çözüm herkese uygun olabilmeli yoksa zenginlerin işine yararsa sadece aynı durumda olan diğer insanlar mağdur edilmiş olur....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı