CHP: Tarihi eserler depreme dayanır mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a, “Beklenen 7-8 büyüklüğündeki bir depreme İstanbul’daki tarihi eserler dayanabilecek midir?” diye sordu.

CHP: Tarihi eserler depreme dayanır mı?
CHP: Tarihi eserler depreme dayanır mı?
GİRİŞ 29.12.2011 16:43 GÜNCELLEME 29.12.2011 16:43

Toprak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Önergesinde, deprem uzmanlarının çoğunun ortak görüşünün İstanbul’da yakın bir gelecekte büyük bir deprem yaşanacağı yönünde olduğuna dikkat çeken Toprak, “İstanbul Türk ve dünya tarihi açısından değeri ve önemi tartışılmayacak bir şehirdir. Olası bir depremden sonra yıkılan binalar, yollar, köprüler onarılacak veya yenileri yapılacaktır. Acılar paylaşılacak, yaralar sarılacaktır. Bir şekilde İstanbul’da hayat devam edecektir” dedi. Ancak, İstanbul tarihi yapıları ile tam bir kültür şehri olduğunu, bu mirasın sonraki nesillere aktarılmasının, üzerinde önemle durulması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Toprak, Bakan Günay’a şunları sordu:

“Beklenen 7-8 büyüklüğündeki bir depreme İstanbul’daki tarihi eserler dayanabilecek midir?

Risk grubunda bulunan Fatih Cami, Ayasofya Cami, Süleymaniye Camii, Sultanahmet Camii, Aya İrini, Topkapı Sarayı, Mecidiye Köşkü, Yıldız Sarayı ve Arkeoloji Müzesi için ayrıca ne gibi önlemler aldınız?

Dolmabahçe Sarayının denize bitişik olması, olası bir depremden en fazla etkilenecek yapılardan biri olma riskini artırıyor. Yapının onarım ve güçlendirilmesinde uyguladığınız yöntemler nelerdir?

Deprem İstanbul’da en büyük zararı tarihimize verecektir. İstanbul’un tarihini ve kültürünü koruyabilmek adına aldığınız veya alacağınız önlemler yeterli midir?”

ANKA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı
Meteoroloji'den Marmara için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı!