Ders kitaplarından ırkçı ifadeler ayıklanacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yönetmeliğe göre ders kitaplarının insan haklarına aykırılık, cinsiyet, ırk, dil, din, renk, siyasi düşünce, felsefi görüş ve benzeri ayrımcılık içeremeyeceğini belirtti.

Ders kitaplarından ırkçı ifadeler ayıklanacak
Ders kitaplarından ırkçı ifadeler ayıklanacak
GİRİŞ 26.01.2012 15:21 GÜNCELLEME 26.01.2012 15:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Bakan Dinçer, Ortaöğretim 10. sınıf tarih dersi kitaplarında “Süryanilerin dış güçlerle işbirliği yaparak vatan hainliği yaptığı, arkadan vuran isyancılar” olarak gösterildiğini yönünde iddiaları Meclis gündemine taşıyan Süryani kökenli BDP Mardin milletvekili Erol Dora’nın soru önergesini yanıtladı. Tarih dersi 10. Sınıf ders kitabında Süryani vatandaşlarımız başta olmak üzere hiçbir vatandaşımızı üzecek ve onları ötekileştirecek ifade ve yaklaşımlara bütün öğretim programlarında ve ders kitaplarında olduğu gibi yer verilmediğini belirten Dinçer şunları söyledi:

“Milli Eğitim Bakanlığı Ders kitapları ve Eğitim araçları Yönetmeliği’nde ders kitapları 'insan haklarına aykırılık, cinsiyet, ırk dil, renk, siyasi düşünce, felsefe görüş ve benzeri ayrımcılık içermez' hükmü yer almaktadır. Hele ki vatan hainliği gibi bilimsel yaklaşımdan uzak bir ifadenin ders kitaplarında kullanılması pedagojik açıdan da son derece sakıncalıdır. Söz konusu yönetmelik gereği de hiçbir topluluğun herhangi bir suçlamayla itham edilmesinin doğru olmadığı düşünülmektedir.”

-NEFRET YOK BİRLİKTE YAŞAMA DUYGUSU KAZANDIRMA AMACI VAR-

İnsan haklarına aykırı, bilimsel ilke ve yöntemlere uygun olmayan hiçbir ifadeye öğretim programlarında ve ders kitaplarında yer verilmediğini anlatan Bakan Dinçer, anayasa ve kanunlara aykırı hususlar içeren hiçbir ders kitabının da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından onay almadığını söyledi. Ders kitaplarında Süryani, Ermeni ve diğer halklarla ilgili nefret uyandıracak ifadelere yer verilmediğini kaydeden Bakan Dinçer, “Hatta Süryani, Ermeni ve diğer halkların kültürel özellikleri ders kitaplarında tanıtılarak Anadolu’da yaşayan ve nüfusları ne olursa olsun farklı millet ve dinlerin varlıklarından öğrencileri haberdar etmek ve onlara birlikte yaşama duygusunu kazandırmak amacıyla ayrıntılı bir şekilde bilimsel ve kültürel bililere yer verilmiştir” dedi.

-KİTAP 2012 YILINDAKİ GÜNCELLEME ÇALIŞMALARINDA GÖZDEN GEÇİRİLECEK-

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında da ders kitaplarında farklı halk ve inanç gruplarına yönelik nefreti körükleyecek hiçbir ifadeye yer verilmediğini ifade eden Bakan Dinçer, 10’uncu sınıf tarih dersi kitabıyla ilgili de şunları söyledi:

“Ermeni, Yunan, Pontus ve Süryanilerle ilgili konuların 10’uncu sınıf tarih dersi öğretim programında hangi biçimde yer alacağı belirtilmiştir. Buna göre 10’uncu sınıf tarih dersi öğretim programının 2’inci ünitesinin 11’inci kazanımı 'Osmanlı devletinde millet sisteminin toplumsal yaşama etkisini açıklar' biçimindedir. Bu kazanım çerçevesinde; Süryanilerin tarihsel kökeni, Süryanilerin Hıristiyanlık dinine girişiyle ortaya çıkan gelişmeler, 20’inci yüzyılda Süryanilerin sosyal, ekonomik ve kültürel durumları ele alınmıştır. Ayrıca 10’uncu sınıf tarih ders kitabında yer alan bilgi ve bölümler 2012 yılında ders kitaplarında yapılacak güncelleme çalışmaları sırasında dikkate alınarak tekrar gözden geçirilecektir.”

BDP Mardin Milletvekili Dora, konuyla ilgili Bakan Dinçer’le yaptığı görüşmede, Bakan’ın “rahatsızız” dediğini aktararak, Bakanın ayrımcı, ırkçı ifadeleri temizleyeceğine inandığını söyledi. Dora, farklı etnik kimlikteki halklarla ilgili olumsuz ifadelerin sadece o kimlikteki çocuklar için değil Türk, Kürt, Laz, Süryani bütün çocuklar için zarar olduğunu, kin ve nefreti körükleyeceği için yanlış olduğunu söyledi.

ANKA

YORUMLAR 8
  • Sacit Alaattin 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir mantıktır?. Düşmanlarımız Türk ırkını düşman barbar olarak niteleyip çocuk yaşta insanlarını bu anlayışla eğitiyor. Biz bunları kaldırıyoruz. Yani bizden sonraki kuşakların tek kaynağı yabancılardan duydukları olacak. Hazırlanın sözde soykırım için özür dileyecek koskoca bir nesil yaratmak istiyor birileri.
    Cevapla
  • hasangulten 12 yıl önce Şikayet Et
    YANİ. Açıkcası gerçekler yeni nesilden saklanacak desenize. böyle şeyer gerçek olmasa ders kitaplarına koyarlarmıydı hiç.o zaman biz boşuna mı okumuş olduk.
    Cevapla
  • umut bulut 12 yıl önce Şikayet Et
    o degilde. su tarih kitaplarindan orta asya sacmaligini ayiklasalar daha iyi olur diye düsünüyorum..dünyada baska cografya üzerinde tarihi masallar uyduran baska memleket görmedim...ha köken orta asyaya dayanabilir o ayri konu ama ögrencileri hayatlari boyunca hic ilgilendirmiyecek gereksiz bilgi yiginini hafifletin..türkiyede yasiyoruz sadece türkiyedeki medeniyetlerin cumhuriyet dönemine kadar olan tarihi kaynaklar olsun yeter...
    Cevapla
  • bahadır yıldız 12 yıl önce Şikayet Et
    bu konuyu irdelemek lazım.pislikler biraz fazla.... resmi ideolojinin bir bakış açısı var.bunlardan bazıları batılıların menfaatlerine göre şekillenmiş.mesela arap petrollerinin başına üşüşenler bizi oralardan hep uzak tuttular.oysa o coğrafyalar bizim yönetimimizdeydi.osmanlıda bir çok millet vardı ama osmanlılık gerçeği ortadaydı.bir milleti ırkçılıkla pohpohlarsan diğeride aynı potaya girer.uzatmaya lüzum yok.hiç bir milleti aşağılamayalım,tamam.ama yapılanlarıda iyi öğrenelim.ayrıca okullarda zararlı cemiyetlerden bahsedilirdi.mesela amerikan mandasını destekleyenler.bunlarıda iyi öğretelim.mesela cumhuriyetin 2 numarası ismet inönünün,cumhuriyet kadınlarımızdan halide edip adıvar'ın amerikan mandasını desteklemesi gibi.sonra kurtuluş savaşının büyük kahramanlarını iyi anlatalım.çerkez ethem olayı vb.masallardan millet bıktı.milletimiz gerçekleri bilmeli.bazı yorumcularada soruyorum. gerçekler siyasi partiler üzerinden tartışılırsa fazla bir kazanç elde edemeyiz.taraflar kesinlikle objektif olamıyor.yeterince boş laf üretildi.
    Cevapla
  • evet_isyan 12 yıl önce Şikayet Et
    iftira değilse çıkarmak neden?. yunanların egede ne yaptıkları belli, ermenilerin doğu ve güneyde yaptıkları belli. o dönemi yaşamışların, hatta o dönem amerikalı gözlemcilerin raporları bu tecavüz ve katliamları köy köy, rakamlar vererek anlatıyor. Bunları çıkarmak neden? dersim için özür dilensin, gerçekler açığa çıksın, arşivler açılsın deniyor bir taraftan. eyvallah açılsın, zulüm kime yapıldıysa, zalim kimse teşhir edilsin. zulümü trk de yapsa, arap da yapsa, ermeni veya kürt de yapsa zulüm zulümdür. Ancak türkiye tarihiyle yüzleşsin, bunları konuşsun, tartışsın, üstünü örtmesin derken neden ermenilerin, rumların ve başka grupların müslümanlara yaptıklarının üstü örtülsün! neden onların yaptıkları konuşulunca ayrımcılık oluyor da bizimkiler tarihle yüzleşmek oluyor? biraz kalını başına al akparti biraz mantıklı ol. İnsanı çileden çıkarırsınız; en az 6 sandıkta size oy verdim mhpli falan değilim. ama bir de insaf denen bir şey vardır, akıl mantık vardır. yerim sizin demokrasinizi de bilmemnenizi de!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...