MİT krizi sonrası ilk ANKETTE oylar

Türkiye gündemini yaklaşık 20 gündür meşgul eden MİT'e soruşturma ve ifade krizinin ardından yapılan ilk seçim araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı.

MİT krizi sonrası ilk ANKETTE oylar
MİT krizi sonrası ilk ANKETTE oylar
GİRİŞ 21.02.2012 14:05 GÜNCELLEME 21.02.2012 14:05
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Son ankete göre seçim sonrası yüzde 3.32'lik artış yakalayan AK Parti oy oranını yüzde 53.15'e çıkardı. CHP ise yüzde 6.16'lık oy kaybına uğradı

Sonar Araştırma şirketinin gerçekleştirdiği Siyasi Eğilimler ve Gündem Araştırması'nın şubat ayı verilerine göre şimdi seçim yapılsa AK Parti, halkın oylarının yüzde 53.15'ini alıyor.

Aynı araştırmanın eylül ayı verilerinde yüzde 52.80 oy alan AK Parti'nin oy oranını 5 ayda yüzde 0.35, 12 Haziran seçimlerinden bu yana yüzde 3.32 artırdığı dikkat çekiyor.

Şubat verilerine göre oy oranı yüzde 19.82 olan CHP'nin oranı eylül verilerine göre yüzde 2.58 düşerken yüzde 16.01 oy alan MHP oy yüzdesini 1.99 artırdı.

SONAR Araştırma Şirketi 26 il ve 30 köyde yüz yüze yaptığı anket çalışmasında toplam 3 bin kişiyle görüştü.

Araştırma şirketinin düzenli olarak gerçekleştirdiği Siyasi Eğilimler ve Gündem Araştırması, seçmenlerin bugün seçim olması durumunda kimlere oy vereceğinin tablosunu da ortaya koydu.

Anketin şubat verilerine göre katılımcılardan yüzde 53.15 oy alan AK Parti 12 Haziran Genel Seçimleri'nde aldığı yüzde 49.83'lük oy oranını yüzde 3.32 puan üzerine çıktı. Şirketin en son eylül ayında yaptığı ankette ise seçmenler Ak Parti'ye yüzde 52.80'lik destek vermişlerdi. Bu duruma göre AK Parti oy oranını son 5 ay içinde yüzde 0.35 artırmış oldu.

CHP İNİŞTE, MHP ÇIKIŞTA


Araştırmanın verilerine göre CHP katılımcılardan yüzde 19.82'lik oy aldı. CHP'nin 12 Haziran'da aldığı oy oranı yüzde 25.98'di. SONAR'ın eylül verileri de CHP'nin yüzde 22.40 oy aldığını gösteriyordu.

Anket sonuçları CHP'nin son 5 ay içinde yüzde 2.58 kan kaybettiğini gösterdi. MHP'de ise ibre yükselişte. Son anket verilerine göre yüzde 16.01 oy alan MHP, 12 Haziran'dan bu yana oy oranını yüzde 2.61 artırmış oldu. SONAR'ın eylül araştırmasında MHP yüzde 14.10 oy almıştı.

BEKLENTİLER

Araştırmada sorulan "Önümüzdeki 6 ay içerisinde ekonomik durum beklentisi" sorusuna katılımcıların verdiği cevaplar iyimser bir tablo çizdi. "Bugünden daha kötü olacak" diyenlerin oranı aralık ayında yüzde 53.60 iken şubat ayında yüzde 50.40'a indi. "Bugünden daha iyi olacak" yanıtını verenlerin oranı aralık ayında yüzde 18.2 iken bu oran şubat ayı içerinde yüzde 16.40'a indi.

"Bugün ile aynı olacak" diyenlerin oranında ise yüzde 3.6'lık bir artış gözlendi. Hükümetin başarı karnesinin de sorulduğu ankette hükümeti başarılı bulanların oranı aralıkta yüzde 50.40 iken şubatta yüzde 51.40'a yükseldi. Hükümeti başarısız bulanların oranı da aralık ayında yüzde 27.60'tan şubat ayında yüzde 30.60'a yükseldi. Ankete katılanlara göre Türkiye'nin en önemli sorunu "Pahalılık" oldu.

Katılımcıların yüzde 71'i sorunlar listesinin başına "pahalılığı" koyarken yüzde 58.40'ı işsizlik, yüzde 52.4'ü ise "terör" dedi. Araştırma şirketinin aralık verilerinde de sıralama aynıydı.

Sabah

YORUMLAR 27
  • YILMAZ ERKAN 12 yıl önce Şikayet Et
    gerçekler tektir. bence akpartinin oylari daha fazlada fakat çok şimarmasunler diye 50-60 civarinda tutuyoruz her seven ve taktır eden oy versa %80 olur başarilarin devami allahtan dileriz
    Cevapla
  • Student Calikusu 12 yıl önce Şikayet Et
    Ak Parti de ÖMER DINCER FACIASI yasanacaktir!!!-YAZIK ediyorsunuz. MEB-EGITIM ÖZRÜ Tayinleri MAGDURİYETİ Butun Kurumlarda EGITIM ÖZRÜ Tayini varken EGITIMIN anlam ve önemi en cok bilinmesi ve kiymet verilmesi gereken M. EGITIM B.da EGITIM ÖZRÜ TAYİNLERİ IPTAL edilmektedir. MEB-Bakani Ögretmenlerin kendini gelistirmesinden bahsederken mevcut (YL-Dr. Egitimleri) sebebi ile kendilerini gelistirmek isteyen ve bunun icin egitim gordukleri sehirlere Egtim Özu Tayin isteyen öğretmenlerin haklarini gasp/iptal ederek celiski -tezat icersinde kalmakta, Egitme ögretmenlere ihanet etmektedir. Egitim özrü Tayinleri veya her hangi bir konuda bazı istismarlar oluyor/olacak diye mesru hic bir mevcut HAK ENGELLENEMEZ--İPTAL EDİLEMEZ!!Her ilde universite veya her bölüm yoktur.. Hele sizin ögretmenlerin durmadığından sitem ettiginiz cogu dogu illerinde universite veya uygun bolumler olmayabiliyor.. Sundugunuz cozum onerileri makul ve mantıklı ulke sartlarına uygun olsun
    Cevapla
  • alat asim 12 yıl önce Şikayet Et
    SAĞINDAKİ VE SOLUNDAKİNE NASIL SABREDİYORSUN. Allah yardımcın olsun, ya sabır.
    Cevapla
  • ali ak 12 yıl önce Şikayet Et
    sanmıyorum. akp mit krizinden sonra oy kaybetmiştir. bu ankete inanmıyorum.
    Cevapla
  • ahmet kayserili 12 yıl önce Şikayet Et
    değişmez. bu bahceliyle bu kılıçdaroğluyla vatana hayır ğelmez allah korusun yandık ozaman da millet uyandı allahdan bırakın bu partileri hayır ğelmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek