Köylülerin yetkilileri aradığı doğrulandı

ASELSAN, Uludere'de 34 kişinin PKK’lı sanılarak öldürüldüğü bombalamaya ilişkin olarak Heron görüntüleriyle ilgili raporunu TBMM’ye sundu.

Köylülerin yetkilileri aradığı doğrulandı
Köylülerin yetkilileri aradığı doğrulandı
GİRİŞ 06.03.2012 09:52 GÜNCELLEME 06.03.2012 09:52

Namık Durukan'ın haberi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Uludere’de 34 kişinin PKK’lı sanılarak öldürüldüğü olayı incelemek için kurulan alt komisyon hava harekatının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Heron görüntülerini, Genelkurmay Başkanlığı ve ASELSAN’dan gelen uzmanlar eşliğinde izlemişti. Milletvekilleri, ASELSAN uzmanlarından ayrıca yorumlarını yazıya döküp rapor halinde sunmasını istemişti. ASELSAN’ın konuya ilişkin 10 sayfalık raporu TBMM’ye ulaşırken, komisyon üyesi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “ASELSAN uzmanlarının raporu ile bizim görüntüleri izledikten sonra kamuoyu ile paylaştığımız bilgiler birebir örtüşüyor” dedi. Gök, şunları kaydetti:

“Raporda 17.20 ile 18.20 arasındaki Heron görüntülerinde Irak’tan Türkiye sınırına doğru 7 motorlu aracın hareket ettiği ifade ediliyor. Aynı şekilde 18.23 itibarıyla da Türkiye sınırından güneye doğru hareketlilik bilgisi bulunuyor. Bu bilgi raporda, ’Türkiye sınırından güneye doğru, insan ve hayvandan oluştuğu değerlendirilen grup Irak sınırına ilerliyor’ şeklinde ifade ediliyor. 18.24’te ilk tespit edilen grupla ilgili 22 hareket eden canlının olduğu ifade ediliyor. İkinci grupta ’17 canlı olarak kuzeyden güneye ilerliyor’ deniliyor. Raporda ’Canlıların insan olduğu değerlendirilmektedir’ denilirken, bu canlı gruplarının içinde de ’yük hayvanına benzer canlı’lar olduğu ifade ediliyor.”

Sayılar veriliyor

Gök, raporda Türkiye’den giden grubun 19.17’den itibaren patikadan Türkiye’ye harekete geçtiklerinin ifade edildiğini belirterek, yaşananların rapora saatleriyle şöyle yansıdığını ifade etti:

19.43: 16 yük hayvanı 9 insan görünüyor.

20.16: 2. grupta 8 yük hayvanı 7 insan görünüyor.

20.35: Bir başka grupta 19 yük hayvanı 11 insan görünüyor.

21.03: Grup toplanmaya başlıyor. Hareketsiz bekliyor.

21.39: Bomba patlıyor.

Göz göre göre ölmüşler

Gök, ASELSAN’ın raporunda Türkiye’den sınıra gidişin net olarak görüldüğünü, bunların insan ve yük hayvanı olduğunun belirlenebildiğini söyledi. ASELSAN raporunun kamuoyu ile paylaştıkları bilginin doğru olduğunu gösterdiğini anlatan Gök, “ASELSAN raporuna baktığımda Türkiye’den Irak’a giden insanların sınır ticareti yapan insanlar olduğunun değerlendirilmemesi vahim bir hata olarak ortada duruyor. Bu kadar net tespit edilmiş hareketliliğin böyle bir facia ile sonuçlanması ölenlerin göz göze öldüğünü ortaya koyuyor” dedi.

Komisyon üyelerine ASELSAN’ın raporunun yanı sıra Bilgi Teknolojileri ve İletişim merkezi tarafından telefon hareketlerine ilişkin rapor da gönderildi. Raporda, olay günü saat 22.21’de köylülerin askeri yetkilileriyle görüştüğü belirtiliyor. Gök, “İnsan Hakları Komisyonu olarak Gülyazı köyüne gititğimizde köylüler bize, bombalamanın başladığı saatlerde askeri yetkilileri aradıklarını ifade etmişlerdi. Gelen raporlar bu konuşmayı doğruluyor. Köylüler olay günü saat 22.21’de askeri yetkilileri arayıp, ‘Ne yapıyorsunuz, onlar bizim çocuklarımız’ diye bilgi vermişler. Bu görüşmenin Bilgi Teknolojileri ve İletişim merkezi tarafından doğrulanması büyük önem taşıyor. Burada ciddi ihmallerin olduğu görülüyor” dedi.

MİLLİYET

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu