Askerlik süresinin kısalması bekleniyor mu?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerlik süreleri ve profesyonel ordu ile ilgili soru önergesini yanıtladı. Askerlik süresi kısa vadede azaltılması bekleniyor mu?

Askerlik süresinin kısalması bekleniyor mu?
Askerlik süresinin kısalması bekleniyor mu?
GİRİŞ 07.03.2012 11:36 GÜNCELLEME 07.03.2012 11:36
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, mevcut güvenlik ortamı ve devam eden İç Güvenlik Harekatı dikkate alındığında; askerlik süresinin kısa vadede azaltılmasının uygun olmayacağının değerlendirilmekte olduğunu bildirdi.

-Milli Savunma Bakanı, kritik kadroların sözleşmeli ere dönüştürülmesi ve yüksek görev önceliği olan birliklerden itibaren sistemin yaygınlaşması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teşkilatında yapılacak değişiklikler, modernizasyon, tehdit algılaması ve bazı kadroların sivil personele dönüştürülmesi gibi çalışmalara bağlı olarak ilerleyen yıllarda askerlik süresinin kısaltılmasının mümkün olabileceğine işaret etti.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, mevcut güvenlik ortamı ve devam eden İç Güvenlik Harekatı dikkate alındığında; askerlik süresinin kısa vadede azaltılmasının uygun olmayacağının değerlendirilmekte olduğunu bildirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın askerlik süreleri ve profesyonel ordu ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

-ASKERLİK SÜRESİ-

Milli Savunma Bakanı, halen erbaş/er mevcutlarının Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını yeterince karşılayamadığını belirterek, şöyle dedi:

“Bilimsel incelemeler ve tecrübi faktörler de göstermektedir ki bir erin muharip görevleri icra etmeye hazır hale gelebilmesi için kıtadaki intibak eğitimi dahil 4 aylık bir eğitime ihtiyaç bulunmaktadır. Erin, birliğindeki manga/takım/bölük bütünlüğü içerisinde koordineli şekilde görevini icra edebilmesi 6 ayda ancak gerçekleşebilmektedir. İzin süresi de değerlendirildiğinde mevcut sistemde uzun dönem askerlik yapan bir erden etkin olarak ancak 8 ay istifade edebilmektedir.”

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, mevcut durumda sürenin kısaltılmasının birliklerdeki erbaş/er mevcutlarının azalmasına ve kısalan süreye bağlı olarak görev etkinliklerinin düşmesine neden olacağına işaret etti.

-“İLERLEYEN YILLARDA ASKERLİK SÜRESİNİN KISALTILMASI MÜMKÜN OLABİLECEKTİR”-

Mevcut güvenlik ortamı ve devam eden İç Güvenlik Harekatı dikkate alındığında; askerlik süresinin kısa vadede azaltılmasının uygun olmayacağının değerlendirilmekte olduğuna dikkat çeken Milli Savunma Bakanı, şöyle dedi:

“Ancak; kritik kadroların sözleşmeli ere dönüştürülmesi ve yüksek görev önceliği olan birliklerden itibaren sistemin yaygınlaşması, Türk Silahlı Kuvvetlerinin teşkilatında yapılacak değişiklikler, modernizasyon, tehdit algılaması ve bazı kadroların sivil personele dönüştürülmesi gibi çalışmalara bağlı olarak ilerleyen yıllarda askerlik süresinin kısaltılması mümkün olabilecektir.”

-PROFESYONEL ORDU-

Milli Savunma Bakanı, profesyonel ordu konusundaki sorulara da, “Halihazırdaki ve yakın gelecekteki güvenlik ortamı dikkate alınarak uzmanlaşma ile ilgili çalışmalar devam etmektedir” şeklinde yanıt verdi. Milli Savunma Bakanı, şöyle konuştu:

“Halihazırdaki ve yakın gelecekteki güvenlik ortamı dikkate alındığında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, öncelikli kadrolar ve birliklerden itibaren uzmanlaşmış personel oranı artırılmış, yükümlü ve uzmanlaşmış asker dengesi sağlanmış bir askerlik sisteminin ülkemiz için uygun bir model olduğu değerlendirilmektedir.”

ANKA

YORUMLAR 3
  • Erol Cömert 12 yıl önce Şikayet Et
    Bi hesaplama da benden..... Bir er/erbaşın; Komutan eşinin köpeğini gezdirmesi için; 1 gün... Komutana garsonluk yapması için 2 gün... Ot yolma için 1 gün eğitim yeterlidir!
    Cevapla
  • son osmanlı 12 yıl önce Şikayet Et
    hep aynı şarkı. devlet kendisine bir odru kursun.zorunlu askerlik kalksın.savşmak istemeyen askerliğe elverişli olmayan devletin politikalarını desteklemeyen onaylamayan vayandaşlara zorla askerlik yaptırılmaz
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 12 yıl önce Şikayet Et
    Bakan Demiş 4 Ay Diye... Ne demiş?: "Bilimsel incelemeler ve tecrübi faktörler de göstermektedir ki bir erin muharip görevleri icra etmeye hazır hale gelebilmesi için kıtadaki intibak eğitimi dahil 4 aylık bir eğitime ihtiyaç bulunmaktadır." Olay bu.. 4 ayda bir er muharip görevleri icra etmeye hazır gelir ve askerlik eğitimi biter.. Gerisi angaryadır.. Yok bana ordu lazım bilmem ne.. Barış zamanında milyon kişilik ordu besliyorsunuz yıllardır.. Saçmalıktır bu.. Seferberlik olsun, çıkar 10 milyon asker.. Ama barış zamanında ne alemi var bu kadar işgücü kaybının? Bu kadar masrafın? Kısaltın kardeşim şu askerliği.. Mevcut orduyu küçülterek profesyonel hale getirin.. Vatandaşa da sadece askerlik yaptırın..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yerel seçim; Panorama; Son durum
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!