MEB'den 19 Mayıs için yeni düzenleme

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim’in nasıl kutlanacağını yerel yönetimlerle vatandaşa bırakan yeni bir yönetmelik üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

MEB'den 19 Mayıs için yeni düzenleme
MEB'den 19 Mayıs için yeni düzenleme
GİRİŞ 30.04.2012 12:22 GÜNCELLEME 30.04.2012 12:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Nevin Bilgin'in haberi

MİLLİ Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay’ın 19 Mayıs Genelgesi’nin yürütmesini durdurması kararına ilişkin “Bundan sonra Türkiye’de bütün bayramları modern dünyanın anlayışına göre ve yeni bir paradigmayla, yeni bir yaklaşım tarzıyla kutlamaya ihtiyaç var. Bu sebeple biz çok kapsamlı bir yönetmelik çıkarıyoruz” dedi. Dinçer, İstanbul’da katıldığı Ağrılılar Gecesi’nde 19 Mayıs’ı kutlama etkinliklerinin hiçbir genelgede ve hukuki düzenlemede yer almadığını söyledi.

Dinçer şöyle dedi:

Sovyetler bile terketti

“Bir kere 1940’lı yıllarda daha otoriter devletlerin diğer toplumlara karşı kendi gücünü göstermek ve otoriter rejimlerini halkın nezdinde meşrulaştırmak için yaptığı bir uygulamadır. Bunu icat eden Almanya ve İtalya gibi ülkeler. Aslında bu uygulamaları 1980’li yıllarda tamamıyla bırakmışlardır. Biz onları örnek aldığımız halde hala devam ettiriyoruz. Daha sonra SSCB’ye bağlı ülkeler de bu uygulamayı 1992’den itibaren terk ediyorlar.” Dinçer, Türkiye’de bu uygulamanın aslında 1980’li yıllardan önce gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederek, “Bu yöntem, halkın belirlediği değil de yukarıdan nasıl, ne şekilde kutlanacağının belirlendiği bir yöntem. Bunu yaptığınız zaman vatandaşlar bunu benimsemiyor, içselleştiremiyor”‘diye konuştu. Bayramların, halkın tümüyle katıldığı ve coşkuyla kutladığı bayramlar haline getirilmesi gerektiğini vurgulayan Dinçer, “Sadece devlet protokolünün yer aldığı katılımlarla sönük geçen bir bayram olmaktan çıkarmalıyız” dedi.

Bütün bayramlara düzenleme

Dinçer, getirdikleri yönetmeliğin, daha modern uygulamaları kapsadığını dile getirerek, şöyle konuştu: “Bugün Danıştay’ın iptal kararı hakikaten çok garip, tuhaf bir karar. Genelgenin yürütmesinin durdurma kararını verirken ‘üst hukuk normunda her şey ayrıntısıyla belirlenmiş, bunun için bir idari düzen tesis etmeye gerek yok’ diyor. Çok doğru. Zaten biz de bunu yaptık. ‘Yönetmeliğin gereğine uyun’ dedik. Madem ki Danıştay böyle bir karar verdi, biz şimdiye kadar sadece 19 Mayıs’ı gözden geçiren bir düzenleme yapmıştık, çünkü 23 Nisan ile ilgili hazırlıklar bitmek üzereydi, o kadar hazırlık heba olsun istemedik. Öyleyse bundan sonra Türkiye’de bütün bayramları modern dünyanın anlayışına göre ve yeni bir paradigmayla, yeni bir yaklaşım tarzıyla kutlamaya ihtiyaç var. Bu sebeple biz çok kapsamlı bir yönetmelik çıkarıyoruz. O yönetmelikle artık sadece 19 Mayıs’ı değil, 23 Nisan’ı, 30 Ağustos’u ve 29 Ekim’i nasıl kutlayacağımıza dair bir genel çerçeve oluşturacağız. Ama bu çerçevenin esas özü, bu kutlamayı yerel yönetimlere ve vatandaşlara bırakan bir yaklaşım tarzında olacak. Artık vatandaşlar, öğrenciler, veliler ve öğretmenler nasıl istiyorlarsa öyle kutlama yapacaklar, devletin emrettiği şekilde değil.”

Şeyh Sait ile ilgili hiç bölücülük ifadesi yok

MİLLİ Eğitim Bakanı Dinçer, İnkılap Tarihi derslerinde ve ders kitaplarında Şeyh Sait’le ilgili bölücülük ifadeleri olmadığını söyledi. Dinçer, Şeyh Sait isyanının derste sadece çağdaş demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı tepki olarak adlandırıldığını açıkladı. Dinçer, BDP’li Altan Tan’ın soru önergesine verdiği yanıtta, İlköğretim TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8. sınıf Dersi Öğretim Programı Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararıyla uygulamaya konduğunu söyledi. Dinçer, şunları söyledi: “Programın 4. ünite ve 10. kazanımda ‘Şeyh Sait İsyanını çağdaş, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’ne karışı tepkiler ve uluslararası ilişkiler açısından değerlendirilir’ ifadesi yeralmaktadır. İddia edildiği gibi bölücülük içeren ifadeler İlköğretim TC Inkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8.sınıf dersi öğretim programında yer almaktadır.”

STAR GAZETESİ

YORUMLAR 4
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    Sayın meb başkanı. Akp liler akıllı olur,şimdilik bayramlara katılımları okullarda serbest bırak.!!! gelmeyen aşağılanmasın,isteyen katılsın müze,vs gibi yerleri ücretsiz yapın, görsünler katılımı.
    Cevapla
  • yaşar Gürakan 11 yıl önce Şikayet Et
    SOVYETLERDEN Mİ ALDIK. Peki Erzurumda yapılan kış olimpiyatlarında yapılan törenleri hangi ülkeden aldık?
    Cevapla
  • TRABZONOF61 11 yıl önce Şikayet Et
    ÖĞRENCİLERE EZİYET BİTMELİ!!!. Lise ikinci sınıfta okuyan çocuğum var,geçen yıl ondokuz mayıs zırlltısı vardı,o zırıltıya almış çocuğu ve onbeş gün o ziriltiya gitmi şgelmiş ve çocuğun eğitimini bayağı engellemiş,neymiş efendim ondokuz mayıs hareketleri yapılacak,askeri eğitim yapılaacak,sağa dön olmadı sola dön,bu zırıltılarmı daha önemli yoksa çocuğun geleciğini önmeli ölçüde etkileyecek olan eğtimmi daha önemli,yeter artık bu boş zırıltılarla uğraşmaktan bıktık..
    Cevapla
  • Kuddusi Dolu 11 yıl önce Şikayet Et
    Zorlama ile olmaz.. Şimdiye kadar zorlama ile askeri düzende kutlandı. yazık bu millete. bırakın öğrenciler eğitim alsın. askerliği, askeri eğitimi askerler yapsın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mesajı aldık, değişimi yapacağız - Gazete manşetleri
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'