Meclis Başkanı Çiçek'ten Lahey'de çağrı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, terör meselesinin dünyanın en önemli sorunu haline geldiğini belirterek, ''Terör insanlığa karşı bir suç. Bizdeki terör örgütü dünyada en fazla destek alan örgütlerden bir tanesi'' dedi.

Meclis Başkanı Çiçek'ten Lahey'de çağrı
Meclis Başkanı Çiçek'ten Lahey'de çağrı
GİRİŞ 15.11.2012 21:36 GÜNCELLEME 15.11.2012 21:36
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TBMM Başkanı Çiçek, resmi ziyaret kapsamında geldiği Hollanda'da Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Lahey Büyükelçiliğinde düzenlenen programa, TBMM Başkanıyla birlikte Hollanda'ya gelen AK Parti Sakarya Milletvekili ve Türkiye Hollanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şaban Dişli, AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye Danimarka Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Önder Matlı, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse ile MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen katıldı.

Vatandaşlardan gelen sorulara da cevap veren Çiçek, Türk toplumuna farklılıklarına rağmen sorunlarını çözmeleri noktasında ortak hareket etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hollanda'daki temasları hakkında bilgi veren Çiçek, ''Bu ziyaretimiz vesilesi ile her iki ülke arasındaki ilişkiler, bölge konuları dahil olmak üzere, bu ülkeden beklentilerimiz, varsa destek, taleplerimiz ve ilişkileri geliştirmek için gereken konuları konuştuk'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, Hollanda'da PKK terör örgütünün saldırılarına maruz kalan Türk kuruluşları bulunduğu yönündeki bir soruyu cevaplandırırken, görüşmelerinde bu konunun da gündeme geldiğini ifade ederek şunları söyledi:

''Onun için bu konuyu Hollanda temaslarımızda gündeme getirdik. Hem burada hem Ankara'da yapılan görüşmelerde gündeme getiriyoruz.  Bu konuyu konuşmadığımız, müzakere etmediğimiz hiçbir toplantı olmaz. Tabii ki genel beyanın ötesinde daha somut sonuçlar beklediğimizi de ifade ettik. Buradaki vatandaşlarımızın o örgüt tarafından rahatsız edildiğini, taciz edildiğini, bir kısım kanunsuz eylemlere tevessül edildiği ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiği konusu başlıca konuştuğumuz konudur.''

-''Türkiye'nin bir savunmaya ihtiyacı var''-

Türkiye'de yakın zamanda değişen dövizli askerlik konusunun Avrupa'daki Türk gençlerini mağdur ettiğine dair sorulan bir soruyu yanıtlayan Çiçek, Türkiye'de silahlı kuvvetlerin profesyonelleşmeye başladığını ifade etti.

''Türkiye'nin bir savunmaya ihtiyacı var, belli sayıda kişinin silah altında olması gerekir'' diyen Çiçek, şu değerlendirmede bulundu:

''Kaynak ile ihtiyacı dengelemek gerekiyor. Bu ihtiyacı dengelerken özel sorunu çözebilecek, ortak bir çözüm bulmakta da zorlanıyoruz. Giderek Türkiye'de silahlı kuvvetlerimizde profesyonelleşmeye doğru giden bir şey var. Üçte biri artık profesyoneldir. Türkiye bu yola doğru gidiyor. Ümit ederiz önümüzdeki zaman içerisinde, ihtiyaçla kaynak imkanını değerlendirmek suretiyle bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ama Türkiye'nin çevresinde olup bitenlere baktığımızda da askerlikle ilgili karar vermekte ciddi zorluk var. Dünyada benim bildiğim 13 tane belalı nokta varsa bunun 11 tanesi Türkiye'nin etrafındadır. Bu bir Avrupa ülkesine kıyasla Türkiye'nin önünde bir problem olarak duruyor.''

TBMM Başkanı Çiçek, Avrupa'nın değişik ülkelerinde Alevi toplumunun yasal olarak tanındığı, Türkiye'de yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde bu konuda bir çalışma olup olmadığı yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

''Türkiye'de yeni bir anayasa çalışması yapılıyor. Bir kısım talepler anayasayla doğrudan ilgili bir konu. Bir kısmı da anayasa ile değil, birbirimizi anlamaya, birbirimizi kabullenmeye daha doğrusu demokrasiyi özümsememizle alakalı bir konudur. Dört siyasi parti bir araya gelerek yeni bir anayasa yapalım tarzında ortak bir irade ortaya koydu. Eğer bunu olumlu bir şekilde sonlandırabilirsek sizin sorduğunuz sorunun bir bölümü anayasanın hak ve özgürlüklerle ilgili bölümü ile alakalıdır. Orada uzlaşma ile sizlerin de beklentilerini karşılayacak bir çözüme ulaşabilirsek işin anayasal boyutu halledilmiş olur. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki  her konu, her sorun anayasa ya da kanun konusu değil. Biraz da zihniyet meselesidir. Birbirimizi anlama, birbirimizi kabul etme, birlikte yaşamanın şartlarını yerine getirme meselesidir.''

-''Artık buranın bir parçasısınız''-

Hollanda'daki Türk toplumuna ana vatan Türkiye ile ilişkilerini koparmadan bulundukları ülkede başarılı olmaları tavsiyesinde bulunan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk vatandaşlarından özellikle çocuklarının eğitimine önem vermelerini istedi.

''Artık buranın bir parçasısınız. Arzumuz burada güçlü olmanızdır. Hangi işi yapıyorsanız, hangi yolu tercih ettiyseniz, nerede bulunuyorsanız orada en iyisi siz olmalısınız'' diyen Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:

''Doğrusunu isterseniz bugün görüştüğümüz yetkililer sizlerle ilgili hep güzel şeyler söylediler. Biz bundan da gurur duyduk. Onun için tavsiyemiz neyi yapıyorsanız artık burası sizin yaşadığınız ülke. Buranın yasalarına uygun, mevzuatına uygun iş yapmanız gerekir, bu çok önemli. Ne yapıp edin çocuklarınızı iyi okutun. Eğitimden fedakarlık yapmayın. Belki rızkınızdan fedakarlık yapın ama ama çocuklarınızı okutun.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • mevhibe inal 11 yıl önce Şikayet Et
    gitmişken.... söyleyin de kürtleri kışkırtmasın, , chırıstmas kutlaması diye okullarda müslüman bebelere haçlı şapkalar giydirip, doğulu tiplemeleri öcü gösteren oyunlar oynamasın, . ayrıca iyi bakmadın, obez oldu, tokat yedi diye müslüman çocukları ailelerin ellerinden almasınlar....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı