Başbakan Erdoğan'dan 'engelli' talimatı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "özürlü" ifadelerinin kanun ve yönetmeliklerden çıkarılarak, yerine "engelli" ifadesinin kullanılması için verdiği talimat sonrası ilk adım atıldı.

Başbakan Erdoğan'dan 'engelli' talimatı
Başbakan Erdoğan'dan 'engelli' talimatı
GİRİŞ 16.11.2012 08:13 GÜNCELLEME 16.11.2012 14:01
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, tüm mevzuatlardaki "özürlü", "sakat", "çürük" gibi ifadelerin çıkarılmasına yönelik teklifini Başbakanlığa gönderdi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden dün vatandaşların sorularını yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, müjdeyi de burada verdi.

Bakan Şahin, ayrımcı ve toplum tarafından hoş karşılanmayan ifadelerin çıkarılmasına yönelik çalışma kapsamında Askerlik Kanunu'nda da değişikliğe gidileceğini bildirdi. Buna göre kanunda yer alan "çürük" ibaresi kaldırılarak, yerine "askerliğe elverişli olmayan" ifadesi konulacak.

Kanun, yönetmelik ve mevzuatlardaki bu tür ifadelerin tamamının değiştirileceğini aktaran Şahin, Özürlüler Kanunu'nun isminin, "Engelli Kanunu", Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün isminin de bundan sonra "Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü" olacağını, "özürlü" ve "sakat" ifadelerinin yerine de "engelli" kullanılacağını kaydetti.

ENGELSİZ YOLLAR

Aile Bakanlığı engellilerle ilgili yol ve ulaşım düzenlemelerini tamamlaması için bir yıl süre verdiği belediyeleri komisyon kurarak takip edecek. Düzenlemeleri yapmayan belediyelere para cezası verecek.

YORUMLAR 4
  • mortaldarkness 11 yıl önce Şikayet Et
    gelişmeye bak .... türkçemizde o kadar saçma kelime varki . tek o mu kaldı. özürlüymüş engelliymiş. ALLAH ALLAH ya. mouse a bile fare diyen bi zihniyetiz biz .
    Cevapla
  • foti foti 11 yıl önce Şikayet Et
    türkçe bilmiyorsunuz. özürlü : defolu, arızalı anlamına gelir. doğru ifade engellidir. çok güzel olmuş, beni çok rahatsız eden bir şeydi özürlü ifadesi. işitme engelliyim bende. işitme özürlü değilim :)
    Cevapla
  • sinan topal 11 yıl önce Şikayet Et
    ...... bildiğim kadarıyla sakat vatandaşlar kendilerine engelli değil özürlü denilmesini istiyor.
    Cevapla
  • Ali HACIHASANOĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    gene aynı şeyi anlatır. önemli olan kelimenin hangi seslerden pluştuğu değil, anlattığı manadır.askerlik kurumunda "çürük" zaten elverişli olmayan anlamında kullanılıyor.kelimelere aynı manayı yüklediğiniz zaman önce kulağa hoş gelir, bir süre sonra o da aynı şeyi anlatır.özür ile engel kelimelerinin yer değişmesi sonucu değiştirmez.ha özürlü, ha engelli.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor