Ergün'den yabancılara da uydu yapılacak' sözü

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Türkiye sadece kendi uydusunu yapan değil, başkalarının uydularını da yapan, tasarlayan ve bunları fırlatabilen bir ülke haline gelmek üzeredir'' dedi.

Ergün'den yabancılara da uydu yapılacak' sözü
Ergün'den yabancılara da uydu yapılacak' sözü
GİRİŞ 21.11.2012 00:08 GÜNCELLEME 21.11.2012 00:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2013 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında sunum yapan Ergün, son 10 yılda Türkiye'nin bütün dünyanın takdirini toplayan, ekonomik performans sergilediğini söyledi.

Türkiye'nin sağlam mali yapısı ve bankacılık sistemi ile dünyada yaşanan gelişmelere karşı en iyi direnci gösteren ekonomilerden birisi olduğunu ifade eden Ergün, ''2010 ve 2011 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline geldik. 2012'de ise hızımızı planlı bir şekilde düşürmüş olmamıza rağmen yine de Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi olacağız'' diye konuştu.

-''İleri teknolojili ürünlerin ihracattaki payını artıracağız''-

Toplam ihracat içinde teknoloji ürünlerinin payına da değinen Ergün, 10 yıl önceki 36 milyar dolarlık ihracatın içinde düşük ve düşük-orta teknoloji ürünlerinin payının yüzde 47'ler seviyesinde olduğunu belirterek, bu yıl için hedeflenen 150 milyar dolarlık ihracat seviyelerine ulaşıldığında düşük teknolojilerin payının yüzde 26'lara gerileyeceğini, orta-yüksek ve yüksek teknolojilerin payının ise yüzde 70'lere ulaştığını kaydetti.

İleri teknoloji ürünlerin ihracattaki payının ise yüzde 5'ler seviyesinde kaldığına dikkati çeken Ergün, 2023 yılında üretim ve ihracatın içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 20'ler seviyelerine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

-Bakanlığın yeni yapısı-

Bakanlığın yapısının bilimin, teknolojinin ve sanayinin birbirleriyle ilişki ve entegrasyonunu daha da derinleştirmek üzere yeniden şekillendirdiklerini belirten Ergün, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve TÜBİTAK'ın da bakanlığın ilgili kurumları arasına katılmalarıyla Türkiye'de bilim ve teknoloji alanında faaliyet gösteren kurumların tek bir çatı altında toplandığını söyledi.

2011 yılı başında uygulamaya başlanan Sanayi Stratejisi Belgesi'nin vizyonun orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Türkiye'yi Avrasya'nın üretim üssü haline getirmek olduğunu ifade eden Ergün, belgede yer alan 72 eylemden 23 tanesinin ''Firmaların Teknolojik Gelişimi'' başlığı altında gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Geçen yıl içinde KOBİ Strateji Belgesi ile diğer sektör strateji belgelerini uygulamaya başladıklarını anlatan Ergün, Kimya Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın bugün Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

-Bilim ve teknoloji müşavirlikleri-

Bilim ve teknoloji merkezleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergün, birkaç yıl içinde 81 ilde bilim ve teknoloji merkezleri kurulabileceğini bildirdi.

Gelecek yıl bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek olan ülkelere bilim ve teknoloji müşaviri atamak için çalışmaları başlattıklarını anımsatan Ergün, 2013 yılında ilk müşavirlerin yurt dışında göreve başlayacaklarını kaydetti.

-''Son üç yılda 740 teknogirişimci desteklendi''-

Teknoparklar hakkında da bilgi veren Ergün, 10 yıl öncesine kadar Türkiye'de 2 teknopark bulunduğunu, bugün ise bu rakamın 33'ü aktif olmak üzere 47'ye ulaştığını belirtti.

Söz konusu teknoparklarda kurulan firma sayısının 2 bini aştığını anlatan Ergün, teknoloji ihracatına da başlandığını ifade etti.

Büyük şirketler için, 50'den fazla ar-ge elemanı çalıştırmaları şartıyla, ar-ge merkezi kurma ve ilgili teşviklerden yararlanma imkanı tanıdıklarını bildiren Ergün, ar-ge merkezi belgesi verdikleri firma sayısının 138'e ulaştığını belirtti.

Teknoloji bazlı girişimciliği teşvik etmeye de önem verdiklerini anlatan Ergün, bu amaçla teknogirişim sermayesi desteği ile yılda 100 girişimciyi desteklediklerini, bu yıl bu sayının 500'e çıktığını, son üç yılda desteklenen teknogirişimci sayısının 740 olduğunu söyledi.

Söz konusu gençlerden başarılı olup prototipini hazırlayıp, seri üretim yapanlar için 550 bin liralık ikinci bir destek verdiklerini anımsatan Ergün, ''Bunlar arasından seçtiğimiz 10 kişiyi 2013'te  ABD'deki Silikon Vadisi'ne gönderiyoruz'' dedi.

Üniversiteler, kamu kesimi ve özel sektör tarafından yürütülen araştırma projelerini de desteklediklerini belirten Ergün, anılan destek programları için bu yıl 800 milyon lira harcandığını dile getirdi.

Akademik ar-ge çalışmalarına son 8 yılda 1,3 milyar kaynak ayrıldığına dikkati çeken Ergün, özel sektöre de 2,4 milyar lira kaynak kullandırıldığını ifade etti.

-Bir metrenin altında uydu görüntüsü-

TÜBİTAK'a bağlı merkez ve enstitülerde çok önemli bilimsel ve teknolojik çalışmalar yapıldığını anlatan Ergün, ilk milli yer gözlem uydusu olan RASAT'ın geçen yıl sonlarında uzaya gönderildiğini belirtti.

Bu yılın aralık ayında Göktürk-2 uydusunun da uzaya gönderileceğini kaydeden Ergün, şöyle devam etti:

''Tamamen mühendislerimizin tasarım ve kabiliyetleri ile gerçekleştirdiğimiz bir uydu. Birinci uydumuz (RASAT) 7,5 metre çözünürlükte bir uyduydu. Bu uydumuz 2,5 metre çözünürlükte bir uydu. Dünyanın her yerinden görüntü alma imkanına sahip. Şimdi yeni başlattığımız uydu projeleri ile bunu bir metrenin altına düşürüyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde de fırlatma sistemlerini de kendimiz geliştirmek üzere çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Türkiye sadece kendi uydusunu yapan değil, başkalarının uydularını da yapan, tasarlayan ve bunları fırlatabilen bir ülke haline gelmek üzeredir.''

-2023'te ar-ge'ye 60 milyar dolar-

Markalaşma konusunda da değerlendirmelerde bulunan Ergün, geçen yıl 118 bin marka başvurusu yapıldığını ve Türkiye'nin Avrupa'da birinci olduğunu dile getirerek, asıl önemli olanın markayı pazara sürebilmek olduğunu belirtti.

Geçen yıl toplam ar-ge harcamalarının özel sektör dahil 12 milyar lira olduğunu ifade eden Ergün, 2023 yılında milli gelirden ar-geye ayrılan payı yüzde 3'e çıkarmak istediklerini söyledi.

Ergün, 2023'te milli gelirin 2 trilyon doları bulacağı düşünüldüğünde, 40 milyar doları özel sektör olmak üzere 60 milyar dolar ar-ge harcamasına ulaşılmasının gerektiğine dikkati çekti.

-Bakanlık bütçesi 2,5 milyar lira-

KOSGEB destekleri hakkında bilgi veren Ergün, 680 bin KOBİ'nin KOSGEB veri tabanı ile iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Son 10 yılda KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere 1,8 milyar destek verildiğini anlatan Ergün, 2003'ten bugüne kadar 12 milyar lira kredi desteği sağlandığını bildirdi.

Bakan Ergün, sunumunun sonunda Bakanlık bütçesinin 2 milyar 469 milyon lira olarak belirlendiğini, bağlı kuruluşların bütçeleri ilave edildiğinde bu rakamın yaklaşık 5 milyar lira olduğunu belirterek, ''Ülkemizin sınırlı kaynaklarını en etkili şekilde kullanarak bilimi, sanayiyi ve teknolojiyi geliştirmeye devam edeceğiz'' dedi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • batuhan gokturk 11 yıl önce Şikayet Et
    büyüme. büyüme hükümete bağlı bir şey değildir bankalar para ürettimi büyüme olur para yı günümüzde bankalar sanal para basmaktalar kendi yalanlarına milletide inandırmaktalar bankalardaki mevduat ne kadar büyürse milletin bankalar borcu o kadar çoğalır
    Cevapla
  • Hel Fodul 11 yıl önce Şikayet Et
    teşvikler çok güzel. sanayi bakanlığı olsun, tübitak olsun ve diğer bakanlıklar olsun gerçekten çok çeşitli ve yüksek meblağlı teşvikler var. bu teşviklerden yararlanabilmek için biraz akıllı olmak ve kafayı çalıştırmak yetiyor. bizlere bu imkanları sağladıkları için bakanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    fazla konuşmayın yapın, chp çelme takar yoksa !. öyle yapınki, uzaya göndermeye başka ülkelere ihtiyaç kalmasın .!
    Cevapla
  • Sezai Kurar 11 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler!!!. türkiye sizinle gurur duyuyor sayın bakanım
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak