"Milletvekillerine 'özel' son kıyak" iddiası

Oybirliği ile alınan karara göre, milletvekili yanında çalıştıracağı danışman, sekreter ve şoför sayısını ve verilecek ücretleri ABD Kongresi'ndeki vekiller gibi kendisi belirleyecek iddiasına TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı'ndan yalanlama geldi.

"Milletvekillerine 'özel' son kıyak" iddiası
"Milletvekillerine 'özel' son kıyak" iddiası
GİRİŞ 05.02.2013 13:33 GÜNCELLEME 07.02.2013 16:55
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

25-40 BİN TL ÖZEL BÜTÇE ÖDEMESİ

Milletvekiline, TBMM'de çalıştıracağı personelin maaşlarını ödemesi için en az 25 bin, en fazla 40 bin TL özel bütçe ödenmesi için yasa değişikliği yapılacak. Bu rakamın 50 bin TL'ye kadar çıkarılabileceği tartışılıyor.

SÖZ SAHİBİ VEKİL OLACAK

Şu anda vekiller, biri sekreter olmak üzere iki danışman, bir şoför çalıştırıyor. Danışmanlara 4 bin 200 lira ile 4 bin 500 lira, şoförlere 3 bin 300 lira ile 3 bin 400 lira arasında sözleşme ücreti ödeniyor. Akşam'ın haberine göre, TBMM'deki danışman ve sekreterleri mağdur edecek, vekilleri tek söz sahibi yapacak süreci başlatacak.

MASRAFLARI KARŞILAMANIN YOLU AÇILDI

Bu karara göre, TBMM İdari Teşkilat Kanunu'nda 2 yıl geçmeden yeni bir değişikliğin daha kapısı aralandı. Böylece vekillerin asgari ücretten danışman çalıştırmasının, seçmenlerine yemek parası, düğünlerde takı takma ve çiçek gönderme gibi masraflarının da bu ödenekten karşılamasının yolu açıldı.

2 BİN 900 MİLLETVEKİLİNİ ETKİLEYECEK

Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve Ak Parti Milletvekili Nezat Pakdil, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili Hürriyet'e şu açıklamayı yapmıştı:

"Biz milletvekillerinin üç eleman çalıştırmasına izin veriyoruz. Bunların devlete maliyeti en az aylık 15 in lira. Bazı arkadaşlarımız Avrupa'daki gibi milletvekiline bir bütçe verilmesini öneriyor. Bu yöntem daha tasarruflu olur' diyorlar. Bu yönteme göre devlet milletvekiline avans verecek, nasıl kullanabileceğinin çerçevesini çizecek. Milletvekili kendisine tahsis edilen ödenekten yaptığı harcamaları faturalandıracak. Bu faturalar amaç dışı kullanım olmaması için denetlenecek. Kalan para iade edilecek. Hazırlanacak yasa kapsamında milletvekillerinin protokoldeki yeri, illerinde yapılacak cenaze törenleri de dahil bir çok düzenleme yer alacak. Halen eski ve mevcut 2 bin 900 civarında milletvekili var. Parlementerler Birliği olarak, bakıma muhtaç kimsesi olmayan eski vekillerin huzurevlerinden yararlanması için Bakan Şahin ile görüştük. Ankara, İzmir ve İstanbul'daki bazı huzurevlerinde bölüm ayrılması konuşuldu."

O İDDİALARA YALANLAMA GELDİ

 

TBMM Başkanlık Divanı'nın, milletvekillerine özel bütçe tahsis edilmesi yönünde karar aldığına ilişkin iddiaların doğruyu yansıtmadığı belirtildi.

 

Söz konusu haberlerde, TBMM Başkanlık Divanı kararı gereği milletvekillerine, yanlarında çalıştırdıkları personele maaş ödemelerinde kullanılmak üzere, 25 bin TL ile 150 bin TL arasında değişen miktarda özel bütçe tahsis edileceğinin öne sürüldüğü, ancak bu haberlerin kesinlikle doğru olmadığı kaydedildi.

 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

''6 Şubat 2013 tarihli TBMM Başkanlık Divanı gündemi, toplantı öncesinde üyelere dağıtılmıştır. Ayrıca Divan kararları toplantı sonrasında Anadolu Ajansı aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmıştır. İddiaların aksine, Başkanlık Divanı tarafından bu konuda bir karar alınmamıştır.

 

Kaldı ki milletvekillerinin danışman çalıştırabilmesi hususu 6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanununun 30. maddesiyle düzenlenmiştir. Kanun değişikliği gerektiren bu konuda Başkanlık Divanı'nın düzenleme yapma yetkisi yoktur.''


YORUMLAR 14
  • mehmet akif 11 yıl önce Şikayet Et
    haram. haram zıkkım olsun elbet diğer tarfta hesaplaşırız
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    böyle birşey yok,uydurma haber... saat onaltıda haberleri izledim böyle bir şeyi meclis başkanlığı yalanladı...biri münasip yerinden bir yaşlan yumurtluyor..millet gaza gelip vekillere saldırıyor..ne acaip bir memleketiz..vekilliği çok kolay bir şey zannediyorlar..fatih terim milli takıma hiç birşey vermecden 150bintl maaaş alırken bir tane yorum duymadım..aha dün iki tane yiyiverdiler..
    Cevapla
  • sefer sezgin 11 yıl önce Şikayet Et
    maaşınıza kanaat edin. milletvekili olana kadar atılmadık takla kalmıyor. o makama eriştikten sonra da "maaşım yetmiyor; çiçeği, altını maaşımla mı alayım!" bu sorunları en başta düşünün. işinize gelmiyorsa vekil olmayın. ben nasıl ayağımı yorganıma göre uzatıyorsam vekiller de uzatmalı.
    Cevapla
  • xmenbln 11 yıl önce Şikayet Et
    hiiic kimse laf atmasin ... simdi muhalefet etme zamani deyip yine atilip tutulacak ama sunu iyi bilin bugun a partisi gidip b partisi gelse maas konusu olunca herkes ayni ...bugun cikip chp-mhü veya baskasi gelse sanki onlar vekil maasini kisacaklar veya durduracaklar....bosuna heveslenmeyin .... sizin elinizde maasinizi artirma imkani olsa artirmazmiydiniz ??? üstelik birde su var ... vekilin maasi 6-7 bin iken onlarin atadigi yüksek memurlarin maaslari vekil maaslarindan daha yüksek .. düsünsenize sizin dükkanda sizin eleman sizden daha yüksek maas aliyor :-) .... istediginiz kadr bagirin vagirin .. istediginiz partiyi getirin ... maas konusu olunca 550 millvetkilin eli kalkar :-)
    Cevapla
  • Hamza D. 11 yıl önce Şikayet Et
    ohh ne güzel dünya. arkadaşlar biz asılız bunlar vekilimiz biz ödenek alamıyoruzda bunlar neden alıyor bu soruyu mantığı aklı zekası olan biri sormalı ..bizde düğünlere gidiyoruz takı takıyoruz neden ödenek yok haa ?? ne işe yarıyor bunlar yasa çıkartmaktan başka çıkardıklar her yasada halkın hayatını çekilmez hale getiriyor...halk düşmanları diye bir filim vardı seyredin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail resmi televizyonu: "İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor"
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı