Bakan Çelik tutanaktaki iddiaları reddetti

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik (Basına yansıyan görüşme tutanakları)''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Bakan Çelik tutanaktaki iddiaları reddetti
Bakan Çelik tutanaktaki iddiaları reddetti
GİRİŞ 28.02.2013 19:05 GÜNCELLEME 28.02.2013 19:05

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan ''görüşme tutanaklarına'' ilişkin ''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir, devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Bakan Çelik, Yunanistan'ın Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris'i makamında kabul etti.

Selanik'in Türk tarihi açısından önemli olduğunu belirten Çelik, oradaki Türk ve Osmanlı eserlerinin korunmasına gösterdiği hassasiyetten dolayı Boutaris'e teşekkür etti.

Selanik'teki Atatürk Evi'nin restorasyonunun tamamlandığını söyleyen Çelik, Nisan ayında açılışının yapılacağını kaydetti.

Çelik, Türk ve Yunan tarafı iki karşıt grup gibi resmedilmesine rağmen tarihsel miras bakımından ortak değerleri olduğuna işaretederek, ''Selanik'teki Atatürk Evi'nin sembol bir önem taşımaktadır. Atatürk Evi'nin yakınında Selanik Belediyesi tarafından düzenlenen meydanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk Meydanı olarak adlandırılmasını kendilerinden istiyoruz. Bu  dileğimiz yerine gelirse mutlu olacağız'' diye konuştu.

''Devletin niteliği üzerine bir pazarlık yürütülmüyor''-

Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan  ''görüşme tutanaklarında'' yer alan başkanlık sistemine Abdullah Öcalan'nın destek verdiği ifadeleri ve vatandaşlık tanımına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir, devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Görüşmelerin silahların bırakılması ve sosyal barışın temin edilmesi için bir çözüm süreci olduğunu belirten Çelik, bilgileri bu  şekilde sızdıranların bu sürecin hassasiyetleri konusunda yeterli duyarlılığı olmadığını söyledi.

Çelik, muhalefet partilerinin de bu süreçte sorumluluğunun büyük olduğunu kaydederek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını eleştirdi.

Yayınlanan haberlerde verilen ''tutanaklardaki'' bazı ifadeler doğru olsa bile bunların devlet tarafından geçerli olduğunun söylenemeyeceğini ve devletin herhangi bir kurumunun bunları tasvip ettiği değerlendirmesinde bulunulamayacağını bildirdi.

Çelik, konuşmasında şunları dile getirdi:

''Bir muhalefet partisi liderinin bu sanki resmi belgeymiş gibi açıklama yapması da spekülasyona spekülasyonla karşılık vermekten başka bir anlam ifade etmez. Bu bir çözüm sürecidir. Türkiye'deki silahlı unsurların yurt dışına çıkarılması için yürütülen bir süreçtir, hassasiyetle yürütülmektedir. Şeffaf bir biçimde, hukuka ve demokratik prensiplere uygun olarak yürütülmektedir. Devletin niteliği ya da milletin vasfı üzerine bir pazarlık yapılmamaktadır. Herkes şunu bilsin bu tip spekülasyonlarla hükümetimiz herhangi bir geri adım atmaz. Bütün unsurları değerlendirir ve kararlılıkla yola çıkar. Bugün de görüldüğü gibi bu kararlılığa karşı halkın büyük bir desteği var.''

Topçu Kışlası'na onay-

Bakan Çelik, bir gazetecinin Topçu Kışlası'nın restorasyon projesinin onaylanmasının sorulması üzerine ise ''Daha önceki kurul kararını, bazı basın yayın organları kurulun reddetmesi gibi sunuyor. Reddedilmiş bir şey değil, kurumun talepleri vardı. O taleplerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin  başvurusunda yerine geldiğini görünce Yüksek Kurulu'muz bunu onayladı. İyi bir proje olacak'' dedi.

Çelik, kışlanın içinde galeriler, sergi salonları, sanat salonlarının yanı sıra kafe restoran gibi insanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik unsurların da olacağını ifade etti.

Sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı kışla için Çelik ''Oradaki tarihsel mirası yeniden dirilten ve o alanı kurtaran bir çalışma olarak biz kıymet veriyoruz. Bundan sonra inşaat süreci, yeniden canlandırma süreci başlayacaktır'' diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı