Hakkari'nin Irak sınırında ilk iftar

Ramazan ayının ilk iftarı Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Irak sınırında yer alan Tekeli köyünde açıldı.

Hakkari'nin Irak sınırında ilk iftar
GİRİŞ 28.06.2014 21:24 GÜNCELLEME 28.06.2014 21:24 KAYNAK AA

Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre Türkiye'de en erken oruç, Şemdinli ilçesine yaklaşık 20 kilometre mesafede Irak sınırındaki Tekeli köyünde açıldı.

Türkiye'nin en batısındaki Edirne'de yaşayan vatandaşlardan bir saat 23 dakika önce iftar açan köylüler, saatler öncesinden hazırlıklara başladı.

Evlerin önüne kurulan ocak ve tandırlarda pişirilen yemeklerle metrelerce uzunluktaki yer sofralarını donatan köylüler, ezanın okunmasıyla birlikte hep birlikte dua ederek, oruçlarını açtı.

Irak sınırına sıfır noktada bulunan Tekeli köyünün imamı Ramazan Özatak, her yıl ramazan ayının ilk günü tüm köy halkıyla birlikte iftarlarını açtıklarını ve bunun bir gelenek haline getirildiğini bildirdi.

Köyün birlik ve beraberlik içinde olduğunu vurgulayan Özatak, "İnşallah ramazan ayı vesilesiyle bu birlik ve beraberliğimiz daha da pekişecek. İnsanlarımız hem iftar hem de sahurda akraba ve komşularının evlerine konuk olurlar. Köyümüzde yıllardır devam eden gelenek ve görenekleri yaşatmaya çalışıyoruz. İftar saatinde evlerimizde uzun yer sofraları kuruyoruz. Yöresel keledoş, tırşık ve doğava en çok yaptığımız yemeklerimizdir" dedi.

 "Barış ve huzur ortamının devam etmesini istiyoruz"

Konum olarak Türkiye'nin en uç noktalarından birinde bulunduklarını kaydeden Özatak, oruç süresinin uzun ve havaların sıcak olmasının vatandaşları zorlasa da alınan sevabı artırdığını kaydetti.

Edirne'den yaklaşık 1 saat 30 dakika önce iftar açtıklarını ifade eden Özatak, "Bölgede çözüm süreciyle beraber oluşan barış ve huzur ortamının devam etmesini istiyoruz. Komşu ülkelerimiz Irak ve Suriye'ye baktığımız zaman buralarda baskı ve şiddet durmuyor. Bu Müslüman alemini çok derinden üzüyor. Bizim coğrafyamızda çok şükür ki barış ve huzur ortamı var. Bizler bu güzel ortamın devam etmesini çok istiyoruz. İnşallah Ramazan ayı da bu barış ve huzur ortamının devam etmesine vesile olur" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL