Yarım asırdır tahinli pide yapıyor

Niğdeli pide ustası, 7 yaşında ustalarından öğrendiği tahinli pideyi sadece ramazan ayına özel üretiyor.

Yarım asırdır tahinli pide yapıyor
GİRİŞ 07.07.2014 13:42 GÜNCELLEME 07.07.2014 13:42 KAYNAK AA

Pide ustası Azmi Büte (54), 7 yaşında ustalarından öğrendiği tahinli pideyi yaklaşık yarım asırdır ramazan aylarında vatandaşların beğenisine sunuyor.

Büte, kent merkezindeki iş yerinde 47 yıldır sahur ve iftar sofraları için tahinli pide hazırlıyor. Pide yapmaya 7 yaşında başladığını belirten Büte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yaşında ağabeyi ile fırın açtıklarını ve yılların tecrübesiyle bugünlere kadar geldiğini ifade etti.

Yoğun talebi karşılamak için 16 saat çalışıyor

Vatandaşların ramazan ayında sahur sofraları için tahinli pideye yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Büte, şunları söyledi:

"Yıllarca fırıncılık yaptım, ekmek fabrikam vardı, emekli olunca kapattım. Ancak sadece mübarek ramazan ayında bir ay boyunca tahinli pide yapıyorum. Farklı bir damak tadı. Yoğun talebi karşılayabilmek mesai yapıyoruz. Saat 03.00 gibi çalışmaya başlıyorum. Akşam iftar saatine kadar yaklaşık 16 saat çalışıyorum. Hiç oturmadan pideleri iftar saatine yetiştirmek için elimden geleni yapıyorum."

Azmi Büte, tahinli pidenin tok tutması nedeniyle ramazan ayında tercih edildiğini, daha çok sahurda tüketildiğini kaydetti.

Şekerli ve sade olmak üzere iki çeşit tahinli pide yaptıklarını dile getiren Büte, "Hiçbir katkı maddesi yok. 45 yıldır yaptığımız için püf noktalarını çok iyi biliyoruz. Çevre illerden Kayseri, Aksaray ve Ereğli tahinlisi ile bizim tahinlimiz aynı değil. Tahinlimizin en önemli özelliği kadayıf gibi iplik iplik, tel tel, dökülmesi" dedi.

Tahinli pidenin yapımı için un, maya ve su karışımından elde edilen hamur, merdane kullanmadan ustanın maharetiyle kol üzerinde çevrilerek açılıyor. Daha sonra büyükçe açılan yufka, üzerine tahin dökülerek uzun rulo haline getiriliyor. Parçalara ayırarak gül şekli verilen hamur, pide şekline getirildikten sonra fırında 10 dakika pişiriliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL