Seyyid Burhaneddin'in 'gölgesinde' iftar

Mevlana Celaleddin Rumi'nin hocası Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin türbesi, ramazan dolayısıyla yoğun ilgi görüyor.

Seyyid Burhaneddin'in 'gölgesinde' iftar
GİRİŞ 08.07.2014 16:48 GÜNCELLEME 08.07.2014 16:49
ÖNEMLİ KONULAR

Türbenin ve Seyyid Burhaneddin'in müritlerinin kabrinin bulunduğu mezarlığın avlusu, ramazanda kurulan iftar sofralarına ev sahipliği yapıyor. Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar, hayırseverlerin katkısıyla kurulan iftar sofralarında bir araya gelerek manevi atmosferi soluyor.

Mevlana ile ilgili araştırmalar yapan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Nuri Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasavvufi düşüncede her şehrin bir maddi yöneticisi olduğu gibi manevi bir mihmandarı ve ev sahibinin de bulunduğunu söyledi.

Küçük, bu şahsiyetlerin Konya için Hz. Mevlana, Ankara için Hacı Bayram Veli, Kayseri için de Seyyid Burhaneddin Tirmizi olduğunu belirtti.

Seyyid Burhaneddin'in tasavvuftaki önemine dikkati çeken Küçük, "Aslen Tirmizli olan Seyyid Burhaneddin, Hz. Mevlana'yı yetiştirmiş, onun mürşitliğini yapmıştır. Seyyid Burhaneddin, Hz. Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled'in müritlerindendir. Hocasının vefatından sonra Konya'ya gelmiştir ve Mevlana'nın yetişmesinde önemli rol oynamıştır" diye konuştu.

Mevlana, hocasının omuzlarında

Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin, Mevlana'nın küçükken lalalığını da yaptığını anlatan Küçük, şu bilgileri verdi:

"Bir rüyasında Seyyid Burhaneddin, Konya'ya gidip Mevlana'ya yardımcı olması gerektiğinin işaretini alıyor. Mevlana'nın hatıratlarından da küçükken hocası Seyyid Burhaneddin'in omuzlarına binerek gezdiğini öğreniyoruz. Mevlana ile Seyyid Burhaneddin Tirmizi 9 yılı birlikte geçirmişlerdir.

Hz. Mevlana, tasavvufta Seyr-ü Sülük denilen manevi gelişimini Seyyid Burhaneddin Hazretlerinin irşadı altında geçirmiştir. Hz. Şems'i işaret eden Seyyid Burhaneddin, Mevlana'ya, 'Buraya bir aslan yöneldi, iki aslan bir postta duramaz' diyerek Konya'dan ayrılmayı istemiştir. Çünkü tasavvufi gelişimde her aşamanın bir üstadı vardır. Ruhumuzun labirentleri vardır, bu labirentlerdeki her kapıyı bir önemli insanın parmak izi açar. Seyyid Burhaneddin artık yerini Şems'e bırakacağı için Konya'dan Kayseri'ye gelir."

Kayseri'de yaşayan Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin tarihi bir şahsiyet olduğunun altını çizen Küçük, Tirmizi'nn Selçuklu vezirlerine de mürşitlik yaptığını bildirdi.

Seyyid Burhaneddin'in Kayseri'de vefat ettiğini aktaran Küçük, hocasının vefatı üzerine Hz. Mevlana'nın Kayseri'ye geldiğini, defin törenine katılıp son görevini de yerine getirdikten sonra Konya'ya döndüğünü kaydetti.

Seyyid Burhaneddin'in "gölgesinde" iftar

Manevi şahsiyetlerin yaşadıkları dönemde çevrelerine huzur ve güven verdiklerini ifade eden Küçük, şöyle devam etti:

"Bu mübarek zatlar vefatlarının ardından da türbeleriyle, mekanlarıyla insanlara manevi, kültürel bir miras bırakıyor. Kayseri'ye gelen herhangi bir misafirin ziyaret edeceği mekanların başında Seyyid Burhaneddin Tirmizi'nin türbesi geliyor. Türbeyi ziyaret etmeden Kayseri'nin gezilmemesi ehli irfan tarafından tavsiye edilir.

Türbenin yer aldığı bahçenin genişletilmesiyle yaz aylarında burada bulunan camide hem teravih namazı kılınıyor hem de iftarlar veriliyor. Sahura kadar türbe insan kaynıyor. Türbenin çevresi yemyeşil. Vatandaşlar, yeşil alanın serinliğinde yaz sıcağının bunaltıcılığını üzerinden atabiliyorlar. Ayrıca manevi bir atmosfer yaşıyorlar."

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL