Iğdır

Aras'ın Polonyalı kuş halkalama gönüllüsü

11:36 22 Ekim 2015
Aras'ın Polonyalı kuş halkalama gönüllüsü

HÜSEYİN YILDIZ - Polonyalı kuş bilimci Tomasz Cofta, Iğdır'daki Aras Nehri Kuş Cenneti'nde 10 yıldır sürdürülen halkalama çalışmalarına, gönüllü destek sağlıyor.

Aras Nehri'nin, Tuzluca ilçesi Çıyrıklı köyünden geçtiği noktada yer alan kuş cennetinde, Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği iş birliğiyle 10 yıl önce başlatılan halkalama çalışmaları, her göç mevsiminde gönüllü çalışanlarca yürütülüyor. 

Kuş türlerinin göç güzergahları ve dağılımlarının ortaya konulmasını, böylece koruma projelerine yön verilmesini sağlayan halkalama çalışmalarına katılan gönüllüler arasında Polonyalı kuş bilimci Tomasz Cofta (59) da yer alıyor. 

- "Burası kuş bilimi açısından çok önemli bir nokta" 

Cofta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aras Nehri havzasının dünya kuş bilimi (ornitoloji) açısından önemli noktalar arasında yer aldığını söyledi.

Buradaki çalışmaların, kuş bilimi araştırmaları için değerli olduğunu vurgulayan Cofta, şöyle konuştu: 

"Burası kuş geçişi için önemli bir nokta. Sonbaharda doğu Afrika, Sibirya, Kafkaslar ve İskandinavya'dan güneye göç edip bu bölgeden geçiyor, Afrika ile Orta Doğu'da kışlayacakları daha sıcak yerlere gidiyorlar. Türkiye bu açıdan köprü görevini taşıyor. Aras Nehri Kuş Cenneti, tüm Avrasya kuşları açısından, göç sırasında kritik bir dinlenme, beslenme, üreme ve kışlama noktası. Burada yapılan araştırmalar, bütün Avrupa ve Asya ornitoloji çalışmaları açısından büyük önem taşıyor."

- "Yabancılık çekmiyorum, adeta buralı oldum" 

Havzada tüm gün kuş halkalama çalışmalarına katılan, akşamları diğer ekip üyeleriyle Çıyrıklı'da kiraladıkları evde kalan Cofta, başlangıçta köy hayatına alışmakta zorlandığını dile getirdi.

Köylülerin sıcak yaklaşımıyla çok kısa sürede bunu aştığını ifade eden Cofta, "Türkler çok dost canlısı. Aslında bu faaliyetimiz, çiftçi ve köylüler için çok garip ama uzun yıllardır yapıldığı için artık alışmışlar. Köylülerle aramız gayet iyi. Onlar sayesinde biraz Türkçe öğrendim" dedi.

- "Çalışmalarda büyük emeği var"

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD'nin Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ise havzada kurdukları istasyonda yapılan çalışmalarda Cofta'nın büyük emeği bulunduğunu söyledi.

Halkalama işinin dünya açısından büyük bir hizmet olduğunu vurgulayan Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar ilk olarak Kafkas Üniversitesi, Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, derneğimiz ve Tomasz hocanın da içinde yer aldığı Polonya'nın Gdansk Üniversitesi Güneydoğu Avrupa Kuş Araştırma Ağı iş birliğiyle yapıldı. Yani en başından beri bunu Polonyalılar ile gerçekleştirdik. İlk birkaç sene Polonyalılar ile düzeni oturttuktan sonra kendimiz yürütmeye başladık. Şu an Tomasz hoca gönüllü geldi, sağ olsun çok emeği geçiyor." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.