Iğdır

"Doğu'nun Çukurovası"nın meyve ve sebzeleri yurt dışı pazarında

12:11 14 Ekim 2016
"Doğu'nun Çukurovası"nın meyve ve sebzeleri yurt dışı pazarında

BÜLENT MAVZER - Doğu Anadolu Bölgesi'nin öteki kesimlerinde görülen şiddetli kara ikliminden çevresindeki yüksek dağların etkisi sebebiyle fazla etkilenmeyen Iğdır Ovası'nda üretilen birçok meyve ve sebze yurt dışı pazarlarında ilgi görüyor.

Yıllık ortalama sıcaklığı 11,6 derece olan kentin Iğdır Ovası ve Aras Havzası'nda yetişen kayısı, domates, elma, şeftali, kavun ve karpuz, yurt içinin yanı sıra Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ile İran'a gönderiliyor.

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Kamil Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır'ın meyve ve sebze üretimi açısından Türkiye'nin en verimli toprakları arasında yer aldığını söyledi.

Yurt içi ve yurt dışına gerçekleştirilen ihracatlarda özellikle Iğdır kayısısına yoğun talep olduğunu anlatan Arslan, "Iğdır'ın kendisine has bir kayısı türü var. Bu ürünümüz gerek yurt içinde büyükşehirlerde, gerekse ihracatı yapılan yurt dışında stantlarda görülmekte ve büyük de rağbet görmektedir. Kayısımızın geçtiğimiz yıllarda bin tona yakınının Rusya'ya ihracatı yapıldı." dedi.

Arslan, Aras Havzası'ndan Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinin neredeyse tamamına meyve ve sebze satıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Iğdır son beş yılda ikinci ürün ekimiyle ön plana çıkmaktadır. Kentte karpuz ve yem bitkileri olarak ikinci ekim üretim yapılmaktadır. Son yıllarda kiraz rekoltesi de arttı ve büyük çapta kiraz yetiştiren çiftçilerimiz var. İç Anadolu Bölgesi'nden ve büyükşehirlerden gelen ihracatçı firmalar burada yetiştirilen kirazı kendi markaları olan paketlerle ambalajlayarak yurt dışına ihraç etmekteler."

Her yıl elde edilen ürünlerin büyük bir kısmının batı illerine ve yurt dışına ihraç edildiğini anlatan Arslan, "Geçen yıl Iğdır'dan 500 ton kayısı yurt dışına ihraç edildi. Bu ihracattan çiftçimiz ve ihracatçılarımız yaklaşık 2,5 milyon lira gelir elde etti. Bu yıl ise Iğdır'da gerçekleşen don olayından ötürü üründen düşüş yaşandı. Geçen yıla oranla ihracat rakamımız azalınca bu yıl 1,5 milyon liralık kayısı ihracatı gerçekleştirebildik." dedi.

- "Iğdır adeta meyve ve sebze cennetidir"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Eraslan da Iğdır Ovası'nın verimli topraklarında turunçgiller haricinde neredeyse tüm meyve ve sebze türlerinin yetiştiriciliği ifade etti.

Yörenin mikroklima özelliğinin meyve sebze üretimi açısından önemli olduğunu dile getiren Eraslan, "2016 yılında Iğdır'da 32 bin ton kayısı, 25 bin ton elma, 29 bin ton kavun, 29 bin ton karpuz, 5 bin 500 ton şeftali, 680 ton kiraz ve 56 bin ton domates üretildi. Iğdır coğrafi yapısı bakımından Doğu Anadolu bölgesinin meyve ve sebze üretiminde en önemli şehri durumundadır. Iğdır adeta meyve ve sebze cennetidir." diye konuştu.

- "Pazarda müşterilerin önceliği Iğdır'ın ürünü"

Iğdırlı meyve üreticisi Umut Meydo, Aras Havzası'ndaki topraklarda yetişen ürünlerin yoğun ilgi gördüğünü belirte

Yetişen ürünleri çevre illere gönderdiklerini belirten Meydo, "Özelikle yazın burada yetişen ürünlerimizin ihracatı yapılıyor. Ürünümüz doğal lezzeti bakımından çok büyük rağbet görüyor. Çevre illerdeki pazarlara götürdüğümüz Iğdır ürünü müşterilerimizin öncelikli tercihleri arasında oluyor."

Kayısı, domates, şeftali ve karpuz komşu ülkeler ile Doğu ve İç Anadolu bölgelerinde rağbet görürken, uluslararası ihracat faaliyeti yürüten birçok firma, Iğdır'dan alınan ürünleri yurt dışındaki pazarlara gönderdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.