Iğdır

Gelinliğini giyen Ağrı Dağı son misafirlerini uğurladı

11:01 04 Kasım 2016
Gelinliğini giyen Ağrı Dağı son misafirlerini uğurladı

HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'ndaki yaylacılar, zirveden eteklere kadar etkili olan kar yağışının ardından ovalara dönmeye başladı.

Doğal yapısı ve bitki örtüsüyle Doğu Anadolu bölgesindeki birçok çiftçinin ve yaylacının yaz aylarında tercih ettiği Ağrı Dağı, bölgede etkili kar yağışıyla beyaza büründü.

Kar yağışı sebebiyle adeta gelinliğini giyen Ağrı Dağı'nın beyaza bürünmesi, eteklerinde konuşlanan yaylacıları da olumsuz etkiledi. Küçük ve büyükbaş hayvanların beslendiği yaylalardaki çiftçiler, her yıl etkisini gösteren kar yağışı sonrasında çadırlarını ve malzemelerini toplayarak sürülerini yaylalardan indirmeye başladı.

Özellikle dağın eteğindeki 2 bin rakıma sahip Serdarbulak Yaylası'nda konuşlanan yaylacıların binlerce koyunla Ağrı Dağı'ndan kışı geçirmek için alçak rakımlı alanlara inmesi renkli görüntüler oluşturdu.

-Yaylalar karlar altında

Yaylacılardan Emin Bedir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışı nedeniyle Ağrı Dağı'ndaki yaylalarının da karlar altında kaldığını söyledi.

Her yıl Ağrı Dağı'nın yaylalarında konakladıklarını ve kar yağınca alçak rakımlı bölgelere indiklerini anlatan Bedir, "Her yaz koyunlarımız ile dağa gidiyoruz. Kar yağdığı dağdaki yaylalardan için inmeye başladık. Koyunlarımızı sürüler halinde indiriyoruz." dedi.

Bedir, her sonbaharda dağdan göç etmek için hazırlık yaptıklarını ve kar yağışını beklediklerini belirterek, "Kar yağışının ardından ovaya iniyoruz. Şimdi kent merkezinde kışı geçirmek için satın aldığımız bir alana iniyoruz. Koyunlarımızı oraya indiriyoruz. Bir ay boyunca orada otlatacağız. Hasadı gerçekleşmiş kayısı bağlarını kiralıyoruz, şimdi oraya gideceğiz. Bir ay sonra ise hayvanlarımızı köylerimize götüreceğiz." diye konuştu.

Dağdaki Brican Yaylası'nda yazı geçiren yaylacılardan Bülent Tuncer, yaylada hava sıcaklığının çok düştüğünü, konaklamanın imkansız olmasından dolayı aşağı indiklerini söyledi.

- Kar yağınca dağdan inmek zorunda kaldık"

Ağrı Dağı yaylalarının en verimli yaylalar arasında yer aldığını belirten Tuncer, şunları ifade etti:

"Her yıl bahar ayında, karların erimesinin ardından ailece, çadırlarımızı, malzemelerimizi ve hayvanlarımızı alıp Ağrı Dağı'ndaki yayla alanlarımıza geliyoruz. Aylarca burada kalıp hayvanlarımızı besleyip, süt ve peynir yapıyoruz. Kış gelince daha sıcak olan bölgelere inip bir sürede burada kaldıktan sonra köylerimize geri dönüyoruz. Hayatımız böyle geçiyor. Bu yıl da kasım ayında inmek nasipmiş. Kar yağınca dağdan inmek zorunda kaldık."

Sahip olduğu 5 bin 137 metre yükseklikle "Türkiye'nin Çatısı" olarak tabir edilen Ağrı Dağı'nda kış mevsiminde hava sıcaklığı ise sıfırın altında 20 dereceye kadar düşüyor.

Türkiye'nin İran, Nahçıvan ve Ermenistan üçgenindeki sınırında bulunan Ağrı Dağı, sahip olduğu bitki örtüsünü 7 ay boyunca yaylacılara sunuyor.

Karların yağmasıyla son misafirlerini uğurlayan Ağrı Dağı'nda 5 ay boyunca ise sert geçen kış şartları nedeniyle neredeyse yaşam olmuyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.