Iğdır

Azerbaycan Bağımsızlık Günü" kutlamaları

19:18 04 Kasım 2016
Azerbaycan Bağımsızlık Günü" kutlamaları

Iğdır’da, Azerbaycan'ın bağımsızlığını yeniden kazanmasının 25. yıldönümü dolayısıyla kutlama programı düzenledi.

lğdır Azerbaycan Dil Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma Derneği ile Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda gerçekleştirilen "Bağımsızlık Günü" etkinliği, Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Vali Ahmet Turgay Alpman, burada yaptığı konuşmada, bağımsızlığı önemli kılan esas sebebin, ülkenin özgürlüğü adına akıtılan kanlar ve verilen şahadetler olduğunu söyledi.

Vali Alpman, "Türkiye’nin özgürlüğü için canını veren genç yaşlı yurttaşlarımız Çanakkale Savaşında, yurdun bağımsızlığında canlarını feda ettiler. Özgürlük bir milletin var olmasında başlıca sebeplerindendir. Bu asla unutulmamalıdır. Geçmişte güçlü bağları olan, milli bağları olan 'iki devlet, tek millet' sloganı olan bu dostlukta Azerbaycan ve Türkiye arasında güzel bir bağ var. Azerbaycan ve Türkiye, tarihi itibari ile değerlendirildiğinde kültürel ve insanı bağları, din ve dil birlikteliğinde gücünü alan dost ve kardeş iki ülkedir." diye konuştu.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev de, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi günü yaşadıklarını anlattı.

Darbe girişimini internetten öğrendiklerini belirten Guliyev, şunları söyledi:

"Bütün Azerbaycan, o geceyi Türk kardeşlerimizle birlikte geçirdik. Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin yanında olduğunu açıkladı. Bu gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birlik ve beraberliği, dostluğu, halklarımızın birlik beraberliği birçoğunu kıskandırıyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın gelişimi, ekonomik-politik güçlenmesi dünyayı kıskandırıyor. 'Bu iki kardeş ülkeyi Suriye, Afganistan'a ve benzeri ülkelere dönüştürelim ki rahat idare edelim' amacındalar. Şükürler olsun ki bunu başaramadılar. Bizi mutlu eden 29 Ekim'de Türkiye'de bayramımızı, ondan öncede 18 Ekim'de bayramımızı geçirdik, bütün düşmanları bir kez daha kıskandırdık"

Dernek Başkanı Ziya Zakir Acar ise, tarihi köklere sahip olan Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin karşılıklı girişimler ve sarsılmaz irade temelinde geliştiğini söyledi.

Konuşmaların ardından "Türkiye ve Azerbaycan'ın Geçmişten Bu Güne Tarihsel Birlikteliği" konulu sunum yapıldı.

Program katılımcılara plaket verilmesiyle son buldu.





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.