Iğdır

Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu:

18:38 15 Şubat 2017
Maliye Bakan Yardımcısı Yavilioğlu:

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, anaya değişikliği ve hükümet sistemine ilişkin, "Bundan sonra kurulacak hükümeti siz kuracaksınız. Siz kurulacak hükümet için oy verip onu Ankara'da iktidar yaptıktan sonra o iktidarı yeniden siz oy vermeden, sizin hakemliğinize başvurmadan hiç kimse değiştiremeyecek. Yani bu sistem, seçtiklerinize dışarıdan müdahaleleri imkansız bir hale getirecek." dedi.

Yavilioğlu, Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konulu konferansta, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlara hitap etti.

Konferansta, yeni sistemin Türkiye'deki birçok problemi çözeceğini belirten Yavilioğlu, "Gönül isterdi ki 1982 darbe anayasasının tamamen değiştirildiği, Mecliste onaylanıp size getirildiği anayasayı konuşalım ama maalesef bu toplum böyle bir yenilikle karşılaşamadı. Bunun birçok gerekçesi var, bir uzlaşı elde edilemedi. Fakat hiç olmazsa bizim birçok problemimizin çözümüne derman olacak cumhurbaşkanlığı ve hükümet sistemini öneren bir anayasa yapılabildi ve bu anayasa sizin önünüze getirilecek." diye konuştu.

Yavilioğlu, AK Parti ve MHP'nin uzlaşarak bu sistemi gündeme getirdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Geçmiş dönemlerde özellikle 2000'li yıllardan önce, sizin seçtiğiniz milletvekilleri Meclise gittikten sonra sizin istediğiniz denklemin dışında hükümet kurarlardı. Bu hükümet kurulurken milletvekillerinin talepleri, iradeleri, kararları çok da önemli olmayabilirdi. Çünkü sizin oy verirken seçmiş olduğunuz milletvekili çoğunluğu, bir denklem içerisinde hükümet kurulmasına izin vermezdi. Sistem içerisinde olup da siyasal iradeyi kullanma yetkisi olmayanların sisteme müdahaleleri söz konusu olurdu."

- "Bundan sonra kurulacak hükümeti siz kuracaksınız"

Geçmişte karanlık odakların, halkın iradesi üzerinde karanlık mahzenlerde oyunlar oynadığını söyleyen Yavilioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ülkede sizin oylarınızla belirlediğiniz iradenin dışında, kapalı kapılar ardında yeni yeni iradeler vardı. Bu bazen hakimler savcılar tarafından bazen Anayasa Mahkemesi, YÖK, Türk Silahlı Kuvvetleri, bazen basın tarafından yapıldı. İşte getirilen bu sistem size şunu öneriyor, diyor ki bundan sonra kurulacak hükümeti siz kuracaksınız. Siz kurulacak hükümet için oy verip onu Ankara'da iktidar yaptıktan sonra o iktidarı yeniden siz oy vermeden, sizin hakemliğinize başvurmadan hiç kimse değiştiremeyecek. Yani bu sistem, seçtiklerinize dışarıdan müdahaleleri imkansız bir hale getirecek."

Konferansa, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Tutulmaz da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.