Iğdır

Kızıldağ doğaseverlerin ilgi odağı oldu

11:05 20 Haziran 2017
Kızıldağ doğaseverlerin ilgi odağı oldu

BÜLENT MAVZER - Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan Iğdır'daki Kızıldağ, sunduğu birbirinden güzel doğal zenginliklerle doğa tutkunlarının ve turistlerin ilgi odağı oluyor.

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen bin 200 rakımlı Kızıldağ, bölgedeki birçok doğa sporcusu ve fotoğrafçısı tarafından ziyaret ediliyor.

Iğdır'ın Tuzluca ilçesinin Ermenistan sınırında, Aras Nehri kıyısında yer alan Kızıldağ, doğa sporcuları için sunduğu kaya tırmanışı rotalarının yanı sıra doğal güzellikleriyle de ilgi çekiyor.

Ziyaretçilerine Ermenistan, Aras Nehri, Arpaçay, kızıl topraklar, Çıyrıklı Kuş Cenneti gibi birçok doğal güzelliği izleme fırsatı sunan Kızıldağ, barındırdığı soyu tükenme riskiyle karşı karşıya olan kızıl akbaba türüyle de adeta büyülüyor.

Iğdır İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızıldağ'ın birçok doğasever ve araştırmacı tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Türkiye'de nadir yaşayan kızıl akbabaların da bu alanda gözlemlenebileceğini ifade eden Engindeniz, "Bizim bu bölgeye damgasını vuran kuşlar kızıl akbabalardır, bunların da mekanı Ermenistan-Iğdır-Kars sınırındaki Kızıldağ ve çevresidir. Bu kızıl akbabaların burada 4 çeşidinden birinden söz etmemiz mümkündür. Bu kuşları da burada görmek ve gözlemlemek doğaseverleri cezbediyor. Kızıldağ, Aras Nehri'nin hemen yanından yükselen ve Iğdır'ın kuzey doğusunda yer alan bir noktada bir doğa şaheseridir." dedi.

Engindeniz, Kızıldağ'ın barındırdığı tarihi dokusuyla da ziyaretçilerinin ilgisini çektiğini anlatarak, "Hem Tekelti Dağı ve Ağrı Dağı'nı izlemek, Ermenistan'ı seyretmek ve Aras Nehri'nin akıntısına kendinizi bırakmanız açısından son derece doğal ve güzel bir nokta ve bu güzellik görülmeye değer. Dolayısıyla buraya doğaseverlerin ilgi göstereceğini düşünüyoruz ki öyledir. Yaklaşık 1 saatlik bir tırmanmayla çevredeki manzarayı seyretme şansı mevcut." diye konuştu.

- "Yaz ve kış aylarında görmek mümkün"

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, Türkiye'de 4 türü bulunan akbabaların bir türünün Kızıldağ bölgesinde yaşadığını ve göç etmedikleri için yaz ve kış aylarında görülebileceğini söyledi.

Birçok kuş gözlemcisinin bu kuşlarla ilgili araştırmalar yapmak için bu bölgeyi tercih ettiğini anlatan Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kızıl akbabalar genellikle kayalık ve insanlardan uzak yerlerde yavrulayıp ürediklerinden dolayı burada yaşıyorlar. Bulabildikleri besin kaynağı olması halinde gruplar halinde burada yaşadıkları görülebilir. Aras Vadisi ve Ermenistan sınırı yüksek ve dağlık kesimler olduğu için burada beslenmekte ve yaşamlarını sürdürmektedirler."

Manzarayı seyretmek için Kızıldağ'ın zirvesine tırmanan doğa sporcularından Betül Öner de 4 saatlik bir tırmanış yaptıklarını dile getirerek, zirvede muhteşem bir manzara ile karşılaştıklarını aktardı.

Öner, "Kızıldağ zirvesinden Aras Vadisi, Aras Dağları'nı görüyoruz. Arkamızda Ermenistan, önümüzde Türkiye ve arada Aras Nehri'ni görüyoruz. Akbabaları da gördük, yorulduğumuza değdi. Manzarası muhteşem, iki ülkeyi birleştiren Aras Nehri'nin yanı sıra iki kültürü, toprakları bir arada görüyoruz." sözlerine yer verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.