Iğdır

Boksör olmayı düşünürken kuş bilimine gönül verdi

12:25 19 Ekim 2017
Boksör olmayı düşünürken kuş bilimine gönül verdi

HÜSEYİN YILDIZ - Iğdır'da yaşayan Berkan Demir, çalışmalarına küçük yaşlardan beri gönüllü katıldığı kuş halkalama istasyonunun, Türkiye'de en çok kuş gözlemlenen merkez olmasına büyük katkı sağladı. Demir, bir zamanlar terk etmeyi düşündüğü köyünde kalarak kuş bilimci olmak istiyor.

Yukarı Çıyrıklı köyünde yaşayan Demir, 8 yıl önce Türkiye'nin en büyük kuş halkalama istasyonlarından Aras Kuş Halkalama İstasyonu bölgeye kurulunca, annesinin isteği üzerine gönüllü olarak çalışmalara katılmaya başladı.

Genç, Kuzeydoğa Derneği tarafından kurulan istasyonda, onlarca kuş türünü halkalayıp sistemlere kaydederek Türkiye'nin envanterine girmesine katkı veriyor.

Henüz 12 yaşındayken annesinin isteği üzerine istasyona geldiğini belirten Demir, 8 yıldır burada gönüllü hizmet verdiğini söyledi.

Merkezdeki çalışmaları sayesinde birçok bilgi edindiğini ve bilime katkı sunmak için aralıksız gayret gösterdiğini aktaran Demir, "İlk olarak annem beni gönderdi, bir şeyler bilen insanlar buraya gelip gidiyordu. Annem de benim bir şeyler öğrenmemi istiyordu. İki günde bir gelmeye başladım, birkaç kuş türünü gördüm, hoşuma gitti. Ondan sonra devamlı gelmeye başladım." dedi.

Bölgedeki akranlarının belli bir süre sonra köyden göç ettiğini fakat burada kalarak memleketine hizmet vermek istediğini belirten Demir, "Aras Kuş Cenneti'ne gelmeden önce burası benim için sıradan bir köydü, buradan kaçıp kurtulmak, başka yerlerde başka işler yapmak istiyordum. Buraya gelince ne kadar çeşitliliğin, ne kadar güzelliklerin olduğunu gördüm. Kaçmak yerine buradaki habitatı, hayvanları, biyolojik yaşamı öğrenmek istedim." ifadesini kullandı.

-"Eskiden boksör olmayı düşünüyordum"

Bilimsel çalışma yapma kararı almasında etkisi bulunduğu için annesine minnettar olduğunun altını çizen Demir, şöyle konuştu:

"Çok mutluyum, iyi ki böyle bir seçim yapmışım. Üniversitede seçmek istediğim bilim dalı biyoloji ve moleküler biyoloji çünkü gerçekten doğaya ve insanlığa bir şeyler katmak istiyorum. Bir kuş türü bulursam 'phylloscopus Iğdıri' adını vermeyi düşünüyorum. Eskiden boksör olmayı düşünüyordum, şimdi iyi bir biyolog, ornitolog, bilim adamı olmak istiyorum. Yeni bir tür bulmayı, bulunca kendi adımı veya yaşadığım yerle ilgili bir isim vermeyi düşünüyorum, en büyük hayalim bu."

-"En büyük emeği gösterenlerden biri Berkan'dır"

Kuzeydoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Aras Nehri Kuş Cenneti'nin, gözlemlenen kuş sayısı bakımından Türkiye'de birinci sırayı elde etmesinde gönüllülerin katkısının büyük olduğunu bildirdi.

Bunun, bir kişinin elde edebileceği başarı olmadığına dikkati çeken Şekercioğlu, "Burada yaklaşık 2006 yılından bu yana 12 yıldır çalışmalar devam ediyor. Neredeyse 100 bin kuş halkalandı, 281 kuş türü kaydedildi ve senede toplam 6 ay her gün aralıksız kuş araştırmaları yapılıyor. Burada en büyük emeği gösterenlerden biri de Yukarı Çıyrıklı köyünde yaşayan Berkan Demir'dir." dedi.

Berkan Demir'in, istasyona ilk geldiğinde bir çocuk olduğunu, şimdi ise bir genç olarak alandaki gözlemlerini her gün düzenli şekilde sisteme girdiğini aktaran Şekercioğlu, şunları kaydetti:

"Tabii ki kendisi alanda yaşadığı için de birçok kuş türünü hem alan için hem Iğdır için ilk kez kaydeden kişi oldu. Bu sayede Aras Nehri Kuş Cenneti Türkiye birinciliğine yerleşti. Bu da bu tip araştırma istasyonlarının bölge insanının eğitimi için gençlerimizin bilim insanı olması için ne kadar önemli bir eğitim ve bilinçlendirme rolü taşıdığını gösteriyor. Ümidimiz bu istasyon sayesinde diğer gençlerimizi ve insanlarımızı da bilime kazandırmak, doğa korumaya kazandırmak."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.