Iğdır

Aras Kuş Cenneti öğrencilerin eğitim alanı oldu

10:57 19 Nisan 2018
Aras Kuş Cenneti öğrencilerin eğitim alanı oldu

BÜLENT MAVZER - Türkiye'nin en önemli kuş gözlem istasyonlarından birinin bulunduğu Aras Kuş Cenneti, adeta üniversite öğrencilerinin eğitim alanı oldu.

Iğdır Üniversitesi Tuzluca Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Programı öğrencileri, Ermenistan sınırındaki Iğdır'ın Tuzluca ilçesindeki Aras Kuş Araştırma Gözlem Halkalama ve Eğitim Merkezi'nde eğitim alıyor.

Dünyadaki önemli kuş göç yolları üzerinde bulunan istasyona akın eden öğrenciler, göç eden kuşlar hakkında görsel destekli sunum izleyip kuşları gözlemliyor.

Kuşların anatomisi ve kuş halkalama hakkında da eğitilen öğrencilere uzmanlarca kuşlarla ilgili en ince ayrıntıya kadar bilgilendirme yapılıyor.

Iğdır Üniversitesi Tuzluca Meslek Yüksek Okulu Laborant ve Veteriner Sağlık Programı Öğretim Görevlisi Ayşegül Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileri belli tarihlerde eğitimlerine bilimsel ortamda destek sunmak için istasyona getirdiklerini söyledi.

Buradaki bilimsel faaliyetler hakkında öğrencilere etkili bilgiler aktardıklarını belirten Çoban, "Kuşlar, anatomileri ve türleri hakkında bilgiler veriyoruz. Daha sonra burada yapılan bilimsel çalışmaların verilerini ve sonuçlarını onlarla paylaşıyoruz." dedi.

Çoban, insanların etrafında olup bitenler hakkında farkındalık sahibi olması gerektiğini ifade ederek "Aslında dünyada kuşlarla, bu canlılarla yaşıyoruz. Fakat farkında olmadığımız için etrafımızda hangi kuş türleri var, bunlar hakkında herhangi bir fikrimiz olmuyor. Biz de eğitim programıyla öğrencilerimizi uygulamalı olarak kuşlar hakkında bilgilendiriyoruz." diye konuştu.

- "Eğitim, öğrencilerin meslek hayatına katkı sunacak"

Çoban, ağlarla yakalanan kuşlarla ilgili yapılan işlemleri öğrencilere uygulamalı olarak gösterdiklerini dile getirerek şöyle devam etti:

"Uzmanlarımız, göç eden kuşların vücut ölçüleri, yağ skorları, bilimsel çalışmalarda kullanılan tüm materyalleri ve uygulamaların nasıl yapıldığı hakkında öğrencilerimizi bilgilendiriyor. Halkacılar kuşları halkaladı. Bu eğitimin Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü öğrencilerimize meslek yaşamlarında çok büyük katkısı olacak. Iğdır Üniversitesi bünyesinde kuş araştırma bölümü yeni açıldı. Bu vesileyle uygulamalı olarak öğrencilerimizi kuşlar hakkında, bilimsel faaliyetleri yakından takip etmeleri adına bu istasyona düzenli olarak getiriyoruz."

Öğrencilerden Medine Sezek, kuşları bilimsel olarak tanıma ve öğrenme amacıyla istasyona geldiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Bize burada hocalarımız birkaç kuş türünü göstererek eğitim verdi. Kuş halkalanmasını izledik, bu eğitimin bizim için çok verimli olduğunu düşünüyorum. Buradaki eğitim benim kuşlara bakış açımı değiştirdi. Daha önce kuşların sadece tek renkli serçe olduğunu sanıyordum, oysa ki aynı boyutta bir çok kuş varmış, her biri ayrı bir tür ve renkmiş. Bundan sonra kuşlara bakış açım değişecek, mesleki hayatımda da bu eğitim bana çok katkı sunacak."

Öğrencilerden Sayım Yıldırım ise "Daha önce doğaya baktığımda sadece kuşları uçan bir canlı olarak tanıyordum. Burada her birinin farklı bir tür ve farklı isimleri olduğunu öğrendim. Göç eden minik bir kuşun ne kadar yol kat ettiğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Benim için çok verimli eğitim oldu." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.