Medya Okulu üçüncü mezunlarını verdi!

Medya Derneği ve İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve toplam 8 hafta süren eğitim programı, 28 Aralık Cumartesi günü yapılan derslerle sona erdi.

Medya Okulu üçüncü mezunlarını verdi!
Medya Okulu üçüncü mezunlarını verdi!
GİRİŞ 30.12.2013 13:35 GÜNCELLEME 30.12.2013 21:08

75 kişinin katıldığı ve katılımcıların program sonunda sertifika almaya hak kazandığı Medya Okulu'nun son haftasında şu konular işlendi:

ERCÜMENT BÜYÜKŞENER

Medyanın e-hâli

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Sosyal Medya ve Dijital İletişim Danışmanı Ercüment Büyükşener medyanın e-hâlini anlamak için büyük resmi görmenin, dijital ekosistemi anlamanın gereği üzerinde durdu.

"Medya bir devrim geçirmiyor, medya bir evrim geçiriyor. Medya ölmez, şekil değiştirir. Medyanın en önemli konusu içerik de ölmez; zemin değiştirir."

"Ben sosyal medya ismini kabul etmiyorum. Medya sadece sosyalleşmiyor, bireyselleşiyor. Sosyal medya, medyanın e-hâlinin küçük bir kesiti. İletişim > Dijital Ekosistem > Sosyal Medya."

"Sosyal medyada nasıl yer alacağım diyenler değişimi anlamak yerine önlerine konulanı kabul ediyorlar. Sadece sosyal medyada görünür olmakla iş bitmiyor, ürününüzün iyi bir deneyim yaşatması gerekiyor. Ne söylediğiniz değil, ne söylettirebildiğiniz önemli."

"Eskiden her şey kontrollüydü (gazeteye, üç-beş televizyona reklam)… Artık kontrol edemediğin bir şey seni bitirebiliyor. Büyük resmi görmek, itibar, kriz ve marka ilişkisini iyi yönetmek gerekiyor. Sadece pazarlamaya ve satış rakamlarına odaklanırsan kaybedersin."

"Nasıl bir deneyim yaşattığımız çok önemli. Skor dönemini kapatıyoruz, duygusal bir döneme giriyoruz."

"Prime time artık benim istediğim saat. Medyanın e-hâlinde prime time diye bir şey yok; real time var."

"Platformlara odaklanmayın; mecraya odaklanın. Bir sabah kalktığınızda artık Facebook olmayacak. Yerine başka bir şey olacak."

"Kurallar bitmiştir; değerler dönemi başlamıştır. Değerler dönemi daha kaygandır çünkü değerler değişkendir."

"Bireyselleştirme, kişiselleştirme; içeriği kişiye ulaştırabilme… Çünkü kişiye ulaşabildiğim sürece kitlelere ulaşabilirim. Dijital ekosistemde hedef kitle değil, hedef birey vardır."

MESUD ÇELİK

Yeni medyada haberini öne çıkarma yöntemleri

Haftanın ikinci dersini Sanatkar Reklam Ajansı Kurucu Ortağı Mesud Çelik verdi. Mesud Çelik'in konuşmasında öne çıkanlar şöyleydi:

"Habercilikte hızlı olmayan kaybeder. Klavyeye bakmadan yazı yazıyor olabilmeniz, yalnızca bilgisayarı değil mobil araçları da etkin ve hızlı kullanabilmeniz gerekiyor."

"Yayın yaptığınız sitenin çok iyi bir teknik altyapısı olmalı ve bu altyapı arama motorları ile uyum içinde olmalı; ayrıca haberin paylaşılabilmesine olanak sağlamalı."

"Online habercilikte sahte manşet kısa süreli sansasyon yaratır; sürdürülebilir bir itibar yaratmaz."

"Çok yakın bir tarihte olmasa da haber siteleri kapanacak, çünkü bireysel habercilik daha da yaygınlaşacak. Kapanmayanlar da şekil değiştirecek."

"Yayıncının mutlaka ‘bulunabilir' haber yazması gerekiyor. Başlık atarken, 'Ben bu haberi nasıl arardım?' diye düşünmek gerekiyor. Önemli bir şeyi fotoğrafın üzerine yazmayın; arama motoru botları sadece yazıyı okur, resmi okumaz. Haberiniz görsellerinden bulunsun istiyorsanız, görselleri yüklerken aratılabilecek terimlerle isimlendirin."

"Özgün içerik şart. Copy-Paste yayıncılığı sizi öne çıkarmaz."

"Etiket yazmak sizi kurtarmaz. Çok fazla kelime tekrarı arama motorları tarafından spam olarak algılanır. Aramalarda yardımcı olacak anahtar kelimeler kullanın."

"Haberi okuyucuya siz ulaştırın. Mobil kullanıcılara mobil aplikasyonla bildirim gönderin. Twitter'da birden çok (fakat abartmadan) ‘link' olacak şekilde haberinizden demeçler paylaşarak viralleşmesini sağlayın. Haber sitelerine özel uygulamaların avantajlarından yararlanın."

DENİZ ERGÜREL

Dünya medyasından inovatif gazetecilik örnekleri

Medya Derneği Genel Sekreteri ve Teknoloji Yazarı Deniz Ergürel, uluslararası medyadan inovatif gazetecilik örneklerini paylaştığı sunumuyla Medya Okulu 2013'te kürsüye çıkan son isim oldu.

"Medya çeşitleniyor, değişiyor, dönüşüyor. Şu an kullandığımız cihazların çoğu 5-10 yıl önce yoktu. Bundan 10 yıl sonraki değişim, 10 yıl öncesindekinden çok daha hızlı olacak."

"Enformasyona erişim kolaylaştıkça değeri azalıyor, enformasyon yığınlarını anlamlandırma, analiz etme ve çözümleme kabiliyetinin değeri ise artıyor."

"Eskiden bilgeliğin sembolü ‘deniz feneri', ‘ışık' veya ‘meşaleydi', ama bugün o kadar çok ışık var ki gözlerimiz yanıyor. Asıl maharet bilgi yığınları arasında istediğimiz bilgiye ulaşmak. Bu çağın bilgelik sembolü: güneş gözlüğü."

"Biz gazeteciler, haberi ilk veren olma özelliğimizi kaybettik. Bu yüzden bir gazeteci olarak, artık haberleri analiz etme ve yorumlamaya odaklanmalıyız."

"Değişen izleyici kitlelerine nasıl hitap edebiliriz? Onların ilgisini nasıl çekebiliriz? İşte ‘inovatif gazetecilik' bu sorulara cevap bulmak için ortaya çıkmış bir kavram."

"İnovatif gazetecilik, okuyucuların (kullanıcıların) internet ve dijital araçlar yardımıyla, önemli bilgileri kavramalarına ve çözümlemelerine yardımcı olacak, yeni ve anlamlı yollar geliştirmektir."

"İnovatif gazeteciliğin temelini ‘veri gazeteciliği' oluşturur. İyi bir hikaye, etkin dijital araçlar, gazeteciler ve yazılımcılardan oluşan iyi bir ekip, inovatif gazeteciliğin temelidir."

"İnovatif gazetecilik vakit alan, zahmetli bir iş. Ama ortaya çıkan sonuç üzerinde yıllarca konuşabilirsiniz. Zaman içerisinde güncelleyebilirsiniz. Okuyup kenara atacağınız bir iş değildir. Okuyucunun bizzat deneyip, keşfedebildiği ve haberin parçası haline geldiği bir deneyimdir."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor