AA'nın haberini izinsiz kullanana ceza

Anadolu Ajansının (AA) haberlerini izinsiz kullanan internet sitesi sahibinin, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'ndaki haksız rekabet suçundan cezalandırılmasına karar verildi.

AA'nın haberini izinsiz kullanana ceza
AA'nın haberini izinsiz kullanana ceza
GİRİŞ 23.05.2014 10:54 GÜNCELLEME 23.05.2014 10:54

Sorumlusu ve sahibi olduğu internet sitesinde AA'nın haberlerini izinsiz kullandığı tespit edilen kişi hakkında İstanbul 1. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesinde dava açıldı.

Mahkeme, sanığın eylemini "haksız rekabet" suçu olarak niteleyerek, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önemi ve korunan değer kapsamında 120 tam gün karşılığı adli para cezası verdi.

Kararda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 84. maddesinde, eserin, esere tecavüz eden tacir olmasa bile, haksız rekabete ilişkin hükümlerle korunacağının hüküm altına alındığına işaret edildi. Eser mahiyetinde olmayan fotoğraflar, benzer usullerle tespit edilen resimler ve sinema ürünleri hakkında da aynı madde hükmünün uygulanacağının öngörüldüğü belirtildi.

AA'nın haber ağı ile elde edilen ve abonelerine ücret karşılığı satılan haber metinlerinin, sanığın sorumlusu olduğu internet sitesinde, hukuka aykırı olarak ücret ödenmeden ve izinsiz yayınlanmasında haksız rekabet hükümlerinin uygulanacağı vurgulanan kararda, Türk Ticaret Kanunu'ndaki haksız rekabet hükümlerinin, dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanmasını amaçladığı kaydedildi.

Kararda, haksız rekabet hallerinin açıklandığı söz konusu yasanın 55. maddesinde, kendisinin uygun katkısı olmaksızın başkasına ait pazarlanmaya hazır çalışma ürünlerinin teknik çoğaltma yöntemleriyle devralıp onlardan yararlanmak halinin haksız rekabet olarak tanımlandığına dikkat çekildi.

Suçlamaya konu haberlerde "AA" mahrecinin bulunması nedeniyle sanığın haberin AA'ya ait olmadığı yönündeki savunmasına itibar edilmediği aktarılan kararda, şu ifadelere yer verildi:

"İddia, sanık savunması, dava konusu katılan tarafından yayınlanan haber metinleri ve sanığın sorumlusu olduğu internet sitesinde yayınlanan haber içerikleri ve dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, sanığın sahibi ve sorumlusu olduğu internet sitesinde katılan Anadolu Ajansı tarafından abonelerinin kullanımına sunulan haberlerin izinsiz olarak yayınlanmak suretiyle, haksız rekabet suçunun işlendiği sonuç ve kanısına varılmıştır."

Haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenlerin şikayet üzerine 2 yıla kadar hapis veya para cezasına çarptırılmalarının öngörüldüğü belirtilen kararda, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önemi ve korunan değer gözetilerek, seçenekli cezalardan adli para cezasının seçildiği, temel ceza alt sınırından uzaklaşılarak ceza tayin edildiği bildirildi.

Bu kapsamda, 120 tam gün adli para cezasına çarptırılan sanığın cezası, yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle 100 güne indirilerek, günlüğü 20 liradan 2 bin lira adli para cezasına hükmedildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Özal'a ait 'gizli' PKK dosyası sahaftan çıktı!
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!