"F klavye" ile 70 dünya şampiyonluğu

"F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımı, 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer alıyor.

"F klavye" ile 70 dünya şampiyonluğu
"F klavye" ile 70 dünya şampiyonluğu
GİRİŞ 09.02.2014 14:31 GÜNCELLEME 10.02.2014 07:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

2017 sonuna kadar, kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak olan "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.

Başbakanlık genelgesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 2017 sonuna kadar kamu kurumlarındaki bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacak "F klavye" ile 1965'ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımının, kazandığı 70 dünya şampiyonluğu ile ilk sırada yer aldığı bildirildi.

"F klavyenin" mucidi olarak bilinen Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Grubu Başkanlığı (İntersteno-Türk) Onursal Başkanı İhsan Sıtkı Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğretmenlik yaparken 1946'da başladığı Türkçe'ye uygun daktilo geliştirme çalışmalarının, 20 Ekim 1955'te, "Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi" tarafından, ardından da "Devlet Malzeme Ofisi" ve "Türk Standartları Enstitüsü" tarafından kabul edildiğini söyledi.

Bu tarihten itibaren aralıksız olarak çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Yener, bunu sadece Türkiye içerisiyle sınırlamadığını, F klavyenin dünyadaki yerini alması için de birçok girişimde ve çalışmada bulunduğunu ifade etti

Fklavye birinci, Q klavyenin şampiyonluğu yok

Bu kapsamda Türkiye'de daktilo şampiyonaları düzenlediğini belirten Yener, şunları aktardı:

"2. Dünya Savaşı'ndan sonra yenilenen Dünya Şampiyonaları Yönetmelikleriyle, 1955'ten başlayarak her 2 yılda bir yapılmakta olan şampiyonalara Türk yarışçıların katılabilmesi için çalıştık. 1960'larda elektrikli, 1970'lerde elektronik daktilolarla, 1980'lerden itibaren bilgisayarlarla ve 2000'lerde internet aracılığıyla yapılan dünya şampiyonalarına, Türk yarışmacılar damgasını vurdu.

Paris'te 1965'te düzenlenen şampiyonada Türk yarışmacı Ece Özbayrak ile ilk şampiyonluğumuzu kazandık. O tarihten bu yana yapılan yarışmalarda Türk yarışmacılar kazandıkları 70 şampiyonlukla açık ara önde bulunuyor. İkinci sıradaki Almanlar'ın 48, Çekler'in ise  25 şampiyonlukları var. Yarışmalara Q klavye ile katılan Amerikalılar'ın ve İngilizler'in ise henüz hiç şampiyonlukları bulunmuyor." 

YORUMLAR 3
  • isim siz 10 yıl önce Şikayet Et
    ismilazimdegil arkadaş ... :) kendimi bir an solcuların hücre evinde sandım . Diyelim Q ile dk da 100 karakter yazıyorsun F ile 150 ... Ne olacak ¿
    Cevapla
  • ismilazimdegil 10 yıl önce Şikayet Et
    İsim siz Arkadaş. Klavyeyi buluyorlar, biz kullanıyoruz. Haklısın. Ama en azından harf dizilişi Türkçemize uygun olan F klavyeyi kullanıma yönelik çalışmalara, yarışmalara bu şekilde eleştirmeye, boş görmeye gerek yok. Çünkü herşeyi biz bulacak değiliz. Ama tutturmuşlar bir Q klavye. Doğumdan itibaren Q klavye karşımıza gelince elbette onda hızlı yazıyoruz, hızlı yazdığımızı düşünüyoruz. F klavyeye geçince de sanıyorlar ki hemen hızlıca yazacağız. Halbuki 1-2 yıl kullandıktan sonra faydasını göreceğiz. Çalışanlara, öğrencilere F klavye saçmalık geliyor. Q klavye doğumdan itibaren yanlarında olduğu için. Ama MEB düzenlemesiyle F klavye kullanımı okullarda zorunlu oldu. Eğer uygulanırsa Q klavye ne ki, F klavyede gayet hızlı yazıyorum cümlesini duyacağız sizlerden.
    Cevapla
  • isim siz 10 yıl önce Şikayet Et
    Hep böyle değilmiyiz... Adamlar klavye yani teknoloji üretiyorlar biz onu kullanmayı beceri sayıyoruz.. F Klavye olsa ne olmasa ne bu işinde milliyetini herhalde sadece bu ülkede olurdu TÜRKÇE ye en uygunmuş :))) Olsa ne olmasa ne ... Ben Q ile yazıyorum hiçbir sorunum yok gayette hızlı yazıyorum sonuçta F1 şampiyonasına katılmıyoruz gerçi ülkemiz için F1 de yalan oldu oda başka konu ama biz daha önemli konulara gelelim F KLAVYEDE ŞAMPİYONUZ... MİSSSSSSS
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması