Üniversitelerimizde siber güvenlik durumu

Bilişim teknolojilerinin hayatımızın içine günden güne daha da fazla girmesiyle artan siber güvenlikte kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor

Üniversitelerimizde siber güvenlik durumu
Üniversitelerimizde siber güvenlik durumu
GİRİŞ 03.07.2014 15:04 GÜNCELLEME 04.07.2014 09:19

Bilişim teknolojilerinin hayatımızın içine günden güne daha da fazla girmesiyle kişisel bilgilerin, devlet kurumlarının ve şirketlerin müşteri bilgileri gibi kritik verilerinin, online bankacılık gibi sürekliliği önemli olan hizmetlerin siber saldırılara karşı korunması günümüzün en önemli konularından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Siber güvenliğin bu önemine paralel olarak ülkemizde bu alanda yetişmiş uzmanlara çok ihtiyaç duyuluyor. Siber güvenlik eğitimi konusunda görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Siber Güvenlik ve Mahremiyet Araştırma Grubu’nun yöneticisi Dr. Emin İslam Tatlı, mevcut üniversitelerin ihtiyacımız olan bu alanda yetişmiş mezunları üretmede çok yetersiz kaldığını dolayısıyla birçok şirketin, kurumun bilgi güvenliği uzmanı bulmada sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Dr. Tatlı, birçok üniversitemizde Bilgisayar, Elektrik-Elektronik ve Yazılım Mühendisliği gibi bölümlerde okuyanların bilgi güvenliği üzerine hiçbir ders almadan mezun olduklarını dolayısıyla iş hayatında tasarladıkları ve geliştirdikleri sistemlerde güvenliği tamamen göz ardı ettiklerini belirtti.

Almanya’daki eğitim sisteminden örnek veren Dr. Tatlı burada daha lisans seviyesinde bilgi güvenliği derslerinin zorunlu olarak verildiğini ve bu derslerin sırf teoride kalmayıp bu dersler için ayrıca pratik alıştırmaların yapıldığı laboratuvar derslerinin de olduğunu belirtti. Bu derslerin haricinde üniversitelerin öğrencilerinin uluslararası CTF (capture-the-flag - bayrak kapmaca) güvenlik yarışmalarına katılmalarına destek olduğunu ve bu sayede öğrencilerin ders dışında da motive olup siber güvenliğe yoğunlaşmalarının ve uzmanlaşmalarının sağlandığını söyleyen Dr. Tatlı bu süreçten geçen mezunların şirketlerin aradığı bilgi güvenliği uzmanı görevlerini rahatlıkla üstlenebildiğini belirtti.

Teknolojinin enerji, sağlık, ulaşım gibi kritik ve insan hayatının riske atılabileceği sektörlere daha fazla girmesiyle bilgi güvenliği uzmanlarına olan ihtiyacın daha da artacağını belirten Dr. Tatlı bu uzmanların yetişmesi için Medipol Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki araştırma grubunun yurtdışındaki modelleri temel alarak lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde dersler vereceğini ve de öğrencilerini uygulamalı araştırma projelerine katarak onlara pratik tecrübe kazandıracaklarını ifade etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma