Sahte e-faturalar en çok Türkiye'de açıldı

E-mail adreslerine gelen sahte e-faturaları en çok açan ülke Türkiye oldu.

Sahte e-faturalar en çok Türkiye'de açıldı
Sahte e-faturalar en çok Türkiye'de açıldı
GİRİŞ 30.12.2014 11:58 GÜNCELLEME 30.12.2014 11:58

Siber suçluların oltalama yoluyla ağına düşürdükleri kişiler arasında ilk sırada Türkler yer aldı.

BİLGİLER SİBER SUÇLULARA KAPTIRILDI

Meraklarına yenik düşenler, Kasım ayında hesaplarına gönderilen sahte e-telefon faturalarını açınca bilgisayar ve telefonlarındaki bilgileri siber suçlulara kaptırdı.

EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENDİ

Şifre yazılımlarının izini süren Eset Kanada Araştırma Ekibi, geçen ay sahte e-fatura saldırılarından en çok Türkiye'nin etkilendiğini duyurdu.

ŞİFRELİ DOSYALARI AÇMAK İÇİN 1.500 AVRO

En son dalgada, fidye yazılımı global olarak 40 bin sistemi etkisi altına aldı ve 280 milyondan fazla belgeyi şifreledi. 40 bin sistemden 11 bin 700 adetinin Türkiye'de olduğu tespit edildi. Türkiye'yi 9 bin 400'u aşkın etkilenmiş sistemle Avustralya, 4 bin 600'e yakın etkilenmiş sistemle de İtalya takip ediyor. Türkiye'de 100 milyonu aşkın şifrelenmiş dosya olduğu tahmin ediliyor. Siber suçlular, şifrelenmiş dosyaları açmak için 1000 ile 1500 avro arasında değişen fidye ödemeleri talep ediyor. Siber suçluların bu dalgadan 600 bin dolar değerinde Bitcoin elde ettiklerini tahmin ediyor.

MERAKIMIZA YENİLDİK

Türkiye'deki geniş yayılmanın sebebi olarak güncel olmayan işletim ve güvenlik sistemlerinin yoğun kullanımı gösteriliyor. Güncel olmayan sistemler en büyük savunma zafiyetini oluşturuyor. Bir diğer önemli neden ise kullanıcıların, meraklarına yenilip gelen dosyayı ısrarla açmaya çalışması oluyor.

BİLGİSAYARDAKİ DÖKÜMANLAR ŞİFRELENİYOR

Korsan yazılımlar, Türkiye'de ağırlıklı olarak telekomünikasyon şirketlerinden geliyormuş gibi görünen sahte e-faturalar ve onların .exe uzantılı ekli dosyaları yoluyla bilgisayarlara bulaşıyor. Eklenti açıldığı an, zararlı yazılım sisteme  yükleniyor. Ardından bilgisayardaki dokümanları şifreliyor ve kullanılamaz hale getiriyor. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat