'İnternetten program ve kitap indirmek caiz değil'

Diyanet, internetten program, yazılım, kitap, müzik indirme ve bunları kullanmanın dinen caiz olmadığı açıkladı.

'İnternetten program ve kitap indirmek caiz değil'
'İnternetten program ve kitap indirmek caiz değil'
GİRİŞ 27.01.2015 09:52 GÜNCELLEME 27.01.2015 11:45
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, internetten program, yazılım, kitap, müzik indirme ve bunları kullanmanın dinen caiz olmadığını, bunun başkasının emeğini gasp anlamına geldiğini yineledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na sık yöneltilen "İnternetten program, yazılım, kitap, müzik ve benzeri şeyleri indirmek ve bunları kullanmak helal midir?" sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu, fetva ile yanıt verdi. Yanıtta, başkasının emeğini gasp anlamına gelecek her iş, tutum ve davranış,ın kul hakkı sorumluğunu gerektirdiği belirtilirken şöyle denildi:

İSLAM EMEĞE BÜYÜK ÖNEM VERİR
"Bu sorumluluk ise, söz konusu hak sahibine iade edilmedikçe veya helallik alınmadıkça ortadan kalkmaz. İslam emeğe büyük değer verir, haksız kazanca karşı çıkar. Kuran-ı Kerim’de: ‘İnsan için ancak çalıştığı vardır.’ Hz. Peygamber de emeğin hakkının verilmesini değişik hadisleriyle ifade etmişlerdir. Bunlardan birinde ‘Hiçbir kimse, elinin emeği ile kazandığını yemekten daha hayırlı bir kazanç yememiştir. Allah’ın Peygamberi Davud da kendi elinin emeğini yerdi.’ buyurmuşlardır.Teknolojinin geliştiği, insan emeğinin çok değişik şekil ve ortamlarda tezahür ettiği günümüzde aynı ölçüde hak ve emek ihlalleri söz konusu olmaktadır. Bu hak ihlalleri elektronik ve bilgisayar dünyasında da yaşanmaktadır. Bu tür haksız davranışlar sadece bireylerin hakkını gasp etmekle ktalmayıp, aynı zamanda, o alanlarda emek harcayan insanların yeni ürünler üretme konusundaki şevkini kırmakta, bu da geniş anlamda kamu hakkı ihlaline dönüşmektedir. Bu sebeple birer emek mahsulü olarak internet ortamına geçirilmiş olan her türlü program, yazılım, kitap müzik vb. ürünleri ilgililerin izni olmadan elde edip kullanmak caiz değildir."
 

YORUMLAR 30
  • Nara 9 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyedeki fiyatlar Uçarken Diyanet işlerinin bunu söylemesi yanlış.
    Cevapla
  • İbrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    Hadi müzik, film vs. geçtik adam kur'an cd'si yapıyor ve her hakkı mahfuzdur. Buna ne demeli. Sanki tüm müslümanlara telif ücreti ödemişte Haşa Kur'an-ı pazarlıyor. Yapıyorsan bu işi hizmet için yap. Para için yapıyorsan yapma o zaman. Ebû Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu: “Hikmet, değerli bilgiler müminin yitik malıdır, onu nerede bulursa almaya daha hak sahibidir.” (Tirmizi, İlim 19; İbn Mâce, Zühd 17)
    Cevapla
  • gozcu 9 yıl önce Şikayet Et
    Ne sacmaliyorsunuz ya..muzik elbette caiz degil..ama caiz olmamasi onu yapanlarin hakkina girebilirsiniz manasini tasimiyr.
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Devletin doğudaki elektirik parasını, batıda ki insanlara yüklemesi caizmi hocam
    Cevapla
  • anti kapital 9 yıl önce Şikayet Et
    diyanet bu boş şeyle uğraşmasın adam akıllı konularda kitap ve sünnete göre fetva versin zinanın haram olduğunu söylesin zina yapmak caiz değildir demesin yada kötü bir davranıştır gibi yanar dönerli fetva vermesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri