Taklit alışveriş sitelerine dikkat

İnterenetten alışverişte mağdur olanların sayısı her gün artıyor, uzmanlar son zamanlarda artan sahte sitelere karşı uyarıyor.

Taklit alışveriş sitelerine dikkat
Taklit alışveriş sitelerine dikkat
GİRİŞ 30.01.2015 09:53 GÜNCELLEME 30.01.2015 09:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi avukat Bayram Yazıcı, internetten alışverişte mağdur olanların sayısının her geçen gün arttığını belirterek, tüketicileri özellikle taklit siteler konusunda uyardı.

Tüketicilerin sanal ortamda alışverişe yönelmelerinin "bazı açıkgöz dolandırıcıların iştahını kabarttığını", bu kişilerin yasal boşluktan istifade ederek internetten alışverişi tercih eden onbinlerce kişiyi mağdur ettiğini aktaran Yazıcı, "Birçok sosyal paylaşım sitelerinin içerisine kadar giren sahte sanal mağazalar tüketiciyi yanıltmakla kalmıyor, dolandırarak mağduriyetlerine de neden oluyor" dedi.

Yazıcı, çoğu zaman buralardan satın alınan ürünlerin taklit veya farklı gönderildiğini, bazen de hiç gönderilmediğine işaret ederek, "Üstelik cep telefonu yerine salatalık gönderen satıcı, şikayetini bildiren tüketiciye 'affedersiniz, yanlışlık olmuş, biz aslında size domates gönderecektik' diyerek alay edebiliyor" diye konuştu.

"Yasalar uygulanmıyor"

Yazıcı, internetten alışverişte mağduriyetlerin azalması için tüketicilerin de dikkatli olması ve bilinçli alışveriş yapması gerektiğine dikkati çekti.

Satış yapan internet sitesinin ana sayfasında, 6502 sayılı Tüketici Kanunu'na göre, hızlı irtibat kurulmasına imkan veren, fiziksel erişim için kargo iletilebilecek sabit adres, elektronik posta, telefon numarası ve sorumlu ticari muhatap bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, ayrıca "cayma hakkı" konusunda açıklama bulunmasının yasal zorunluluk olduğunu ancak bu kuralın ihlal edildiğini söyledi.

Yazıcı, internetten ticaret yapacak kişi ve kuruluşların kapıdan satış firmaları gibi Gümrük ve Ticaret Bakanlığından izin alma zorunluluğu bulunmadığını hatırlatarak, böylelikle arama motorlarına verilen ilanlarla bu internet sitelerinin tüketicilere ulaşmayı başardığını, taklit veya sahte ürünleri tüketicilere satarak kandırdığını dile getirdi.

"Düşük maliyetle internet sitesi kuruluyor"

Oldukça düşük maliyetle internet sitesi kurabilen sahtekarların genellikle ön ödemeli cep telefonu numarası üzerinden satışlarını gerçekleştirdiğini anlatan Yazıcı, bu kişilerin bir süre sonra da ortadan kaybolduğunu ve telefon hattını kapattığını aktardı.

Yazıcı, "Bunların yanı sıra bir diğer mağduriyet de alışveriş sitelerindeki güvenlik sistemlerinin yok denecek kadar düşük seviyede olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla kredi kartı ile veya banka havalesi ile yapılan ödemelerde müşterinin finansal bilgileri de kötü niyetli kişilerin eline geçebiliyor" diye konuştu.

"Benzer isimlerle taklit siteler"

Tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan birinin taklit siteler olduğunu, bankaların veya güvenli alışveriş sitelerinin adreslerine benzer ad veya logolar kullanılarak vatandaşların dolandırılabildiğini, kandırıldığını kaydeden Yazıcı, bu şekilde kurulan tuzaklarla kişilerin şifreleri ve finansal bilgilerinin ele geçirildiğini, dolandırıcılar tarafından kullanıcı adı ve şifrelerinin öğrenilmemesi için tüketicilerin uyanık olması gerektiğini söyledi.

Yazıcı, tüketicilerin cep telefonlarına gelen SMS ve elektronik posta adreslerine gönderilen hepsi aslında birer tuzak olabilen cazip önerilere kulak asmaması gerektiğine işaret etti.

"Hatta tüketiciye kendisinin şifresi ile işlem yapılmak istendiğine dair e-posta gönderilerek şifre değişikliği yapılması önerilmekte" diyen Yazıcı, böylece kişinin sahte sitelere yönlendirildiğini, bilgilerinin ele geçirildiğini ve mağdur edildiğini söyledi.

"Mağdur olmamak için uyulması gereken 10 altın kural"

YORUMLAR 1
  • vatandas 9 yıl önce Şikayet Et
    ya arkadas bu adamlar ptt ile çalışıyor. Ptt bunların adresini bilmiyor mu? niye mali şube basmıyor??
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Vatandaşa önemli altın uyarısı: 'Kuyumcular bile satıyor'
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, ABD'li heyeti kabul etti