Facebook'ta bunları asla yapmayın!

Facebook, pek çok özel bilgiye kolayca erişilebilecek ve size karşı kullanılabilecek tehlikeli bir mecra. İşte asla paylaşılamayacak 5 şey:

Facebook'ta bunları asla yapmayın!
Facebook'ta bunları asla yapmayın!
GİRİŞ 01.02.2015 11:38 GÜNCELLEME 01.02.2015 11:38

Facebook'ta paylaşacağınız verileri özenle seçmeniz önemli... Eğer Facebook'ta bu 5 "şeyi" paylaşırsanız, sonuçları sizin için hiç de iyi olmayabilir: 

1- Ev adresiniz

Hırsızların, en sevdiği mecranın Facebook olması, insanların ev adresini yazabilecek kadar saf olması...Hırsız gelip benim evime mi girecek diye düşünmeyin. Tatile çıktığınızı yine Facebook'tan görünce, içinde kimsenin bulunmadığına emin oldukları evinizde, günlerce keyif sürüp, sonra da tüm değerli eşyalarınızı alıp gidiverirler. Sizin başınıza bunun daha önce gelmemiş olması, bu yöntemin popüler olmadığı anlamına gelmiyor. Avrupa'da ve ABD'de benzer yöntemle soyulan çok insan olduğunu unutmayın.

2- İşinizle ilgi bilgileriniz

Mesleğinizi, çalıştığınız şirketi, pozisyonuzu Facebook'a yazmak, Türkiye'de çok popüler. Ancak iş dünyasının çok acımasız olduğunu Türkiye'de çok kolay unutuyoruz. Sizden hoşlanmayan bir Facebook arkadaşınız, multiplayer bir oyunda üssünü başına yıktığınız bir rakibiniz, işyerinizdeki müdürlerinize sizin hakkınızda tamamen sahte ama çok da etkileyici bir şikayet mektubu gönderebilir ve işten atılmanıza sebep olabilir. Siz, daha ne olduğunu bile anlamadan kendinizi işsiz buluverirsiniz, Facebook'ta hiç tanımadığınız bir Troll ise keyfinden kahkahalar atıyor olabilir. Pardon, ne dediniz? İnsanlar bu kadar kötü olamaz mı? Keşke herkes sizin kadar saf yürekli olsa...

İlişki durumunuza dikkat!

3- İlişki durumunuz

Evli misiniz, sevgiliniz mi var, nişanlı mısınız, karmaşık bir ilişkiniz mi var? Üstelik bir de eşinizin ismi Facebook profilinizde "kabak gibi" görünüyor mu? İşinizi bozmak için patronunuza sahte şikayet mektubu yazan Trollerin ilişkinizi bozmak için eşinize mesaj atmayacağına nasıl emin olabiliyorsunuz? 

Ayrıca ilişki durumunuzu değiştirmenizden sonra aldığınız yorumlar ve beğeniler, keyfinizi de kaçırabilir. Beğenileri az bulabilirsiniz, sevdiğiniz bir arkadaşınızın beğeni yapmaması canınızı sıkabilir, bir arkadaşınızın belki esprili bir yorumu sevgilinizi rahatsız edebilir. Ondan sonra ilişkiniz, dünyada hergün binlercesi ortaya çıkan sosyal medya kurbanı ilişkilerden birine dönüşebilir.

4- Mali/ödeme bilgileriniz

Kredi kartı bilgilerinizi Facebook'a girmek, Facebook üzerinden sağa sola küçük hediyeler göndermenizi, online oyunlarda minik eşyalar almanızı kolaylaştırabilir, ama unutmayın birisi hesabınızı ele geçirirse ki, Facebook'ta sık yaşanan bir durumdur, bankanıza kredi kartınızdaki binlerce liralık harcamayı sizin yapmadığınıza ikna etmeniz çok zor olacağı gibi, ikna etseniz bile bu durum bankanın hiç umurunda olmayabilir ve sizden o parayı çatır çatır tahsil ederler. Çatır çatır. Çünkü Türkiye'de yaşıyorsunuz. Bankalar müşterilerinin mağduriyeti ile değil, ödeyeceği parayla ilgilenir. Başka da hiçbir şey umurlarında olmaz.

Telefon numaranızı verir misiniz?

5- Telefon numaranız

Facebook, bazı kimlik doğrulama adımları için telefon numaranızı istiyor, aksi halde sizin gerçek biri olduğunuza bir türlü inanmayabiliyor. Dolayısıyla, eğer telefon numaranızı girmeden Facebook'ukullanmaya devam edebiliyorsunuz, edin. Eğer edemiyorsanız da, telefon numaranızın kimse tarafından görünmediğine emin olun yoksa hayatınızı rezil eden korkunç spam reklamlarının kurbanı olmuş milyarlarca insandan biri olarak tarihin tozlu sayfalarında unutulur gidersiniz.

KAYNAK: CHIP ONLİNE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor