Sinyal geldi, geri sayım başladı

Önceki gece uzaya fırlatılan Türksat 4B'den ilk sinyaller dün sabah ulaştı. Türksat 4B ile internet ucuzlayacak ve hızlanacak.

Sinyal geldi, geri sayım başladı
Sinyal geldi, geri sayım başladı
GİRİŞ 18.10.2015 02:45 GÜNCELLEME 18.10.2015 02:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin 'uzay filosu'ndaki gururlarından Türksat 4B'den ilk sinyal alındı, ucuz ve hızlı internet için geri sayım başladı. Kazakistan'dan önceki gece fırlatılan uydu dün yörüngesine yerleşirken, ilk sinyali de gönderdi. Aralık ayında teslim alınarak 50 derece Doğu boylamındaki yörüngesinden hizmet vermeye başlayacak olan uydu, Türkiye ile birlikte dört kıtaya hızlı internet erişimi sağlayacak.

Türkiye, 1 Nisan 2016'da 4.5G'ye de geçişle birlikte de daha hızlı interneti, çok daha ucuza kullanma imkanına kavuşacak.  

BU YÖRÜNGEDE İLK UYDU 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, 4B uydusunun Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden gönderilmesi öncesinde, Türksat'ın Gölbaşı Yerleşkesi'nde basın toplantısı düzenledi. 4A uydusunun 2014 Şubat'ta uzaya gönderildiğini hatırlatarak, söz konusu uydunun hizmete devam ettiğini belirten Bilgin, "Türksat 4B uydusunun da fırlatma işlemi sonucunda, kullanma haklarını elinde bulundurduğumuz 50 derece Doğu yörüngesine bu uydumuzu yerleştirmekle beraber, burada kendi sahipliğimizdeki ilk uydumuzun sahibi olacağız" dedi.

MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK  

3 Gbps veri haberleşme kapasitesine sahip Türksat 4B uydusu, Türkiye'ye uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi sağlayacak. Taşıdığı 'Ka band' ile uydudan sağlanan internetin daha hızlı olmasını sağlayacak ve maliyetleri de düşürecek. 

Türkçe yaygınlaşacak

Türksat 4B'nin sosyal ve kültürel etkilerinin de olacağına işaret eden Bakan Bilgin, "Genişleyen kapsama alanımızla birlikte Türkçe daha yaygınlaşacak. Türkçe konuşan halklarla ilişkilerimiz daha da gelişecek ve daha geniş bir coğrafyaya yayınlar tanıtılmış ve götürülmüş olacak" dedi.

Saat 9'da İtalya'dan

Baykonur Uzay Üssü'nden önceki gece başarılı şekilde fırlatılan Türksat 4B uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 09.01'de İtalya'nın Fucino yer istasyonundan alındığı bildirildi. 

Komşu ülkelere

Askeri haberleşme için de kullanılacak uydu, karasal altyapıyla internet götürülemeyen bölgelerin yanı sıra, komşu ve kardeş ülkelere ucuz internet imkanı sağlayacak. 

Sıra milli uydularda

Türk mühendisler ilk olarak Türksat 4A'da görev almıştı. Teknoloji transfer amaçlı çalışma, Türksat 4B ile bir adım daha ileri gitti. Bu projelerle, uydu entegrasyon ve test sertifikalarını alan Türk mühendisler, Türksat 5A'da da görev üstlenecek. Türksat 5A, asgari yüzde 25'inin milli imkanlarla üretilecek. Bu uydunun son testlerinin TUSAŞ tesislerinde kurulmakta olan 'Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde tamamlanması planlanıyor. Türksat 6A ise tamamen yerli olacak ve Türkiye'de yapılacak. 

Türksat halka arza hazırlanıyor 

ÖTE yandan Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, kurumun halka arz edilmesi kapsamında uluslararası bağımsız bir denetim firmasıyla anlaştıklarını belirterek, "Şu anda Türksat uluslararası bağımsız bir denetim firması tarafından denetleniyor. Türksat'ı halka arz edilebilir hale getiriyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 1
  • 112ACiL 8 yıl önce Şikayet Et
    Hee ucuzlar 4a atilinca da ayni seyi soylediniz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi