4.5G'ye geçişte baz istasyonu krizi

4.5G’nin devreye girmesine 7 hafta kala belediyelerin baz istasyonlarının kurulacağı alana ruhsat istemesi altyapı sıkıntısı yarattı.

4.5G'ye geçişte baz istasyonu krizi
4.5G'ye geçişte baz istasyonu krizi
GİRİŞ 09.02.2016 09:19 GÜNCELLEME 09.02.2016 11:20
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sorunun çözümü için bakanlıklar devreye girdi. İzin yetkisinin merkeze geçmesi gündemde

Nisan ayının ilk günü hizmete girmesi planlanan 4.5G’de geri sayım başlarken, sistemin altyapısını oluşturan ve sayılarının artması planlanan baz istasyonları konusunda kriz yaşanıyor. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) bulunan baz istasyonlarıyla ilgili yetkiyi iptal etmesi üzerine mevzuatta boşluk meydana geldi. Belediyeler, baz istasyonlarını bağımsız bir bina gibi kabul edip ruhsat istemeye başladı. Yer seçim belgesi düzenleme yetkisi de alan belediyelerin, baz istasyonlarının kurulumu için GSM operatörlerinden çok yüksek kira bedelleri istedikleri bildirildi.

TARİFE BELİRLENECEK

Sorunun çözümü için Ulaştırma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları’nın ayrı ayrı düzenlemeler yapması gerekiyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın, baz istasyonu yer seçim belgesi ücret tarifelerini belirlemesi bekleniyor.

Baz istasyonu kira bedelleri için bakanlığın, Maliye Bakanlığı ile Sayıştay’dan görüş beklediği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da baz istasyonlarının kurulumundaki ruhsat sorununu çözmesi bekleniyor. Bu konuda bakanlığın bir imar yönetmeliği hazırladığı ve uygulamaya standart getireceği öğrenildi. Yönetmelik değişikliğiyle baz istasyonları için ruhsat almak gerekmeyecek.

Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP) Başkanı Serhat Özeren bilgi toplumuna ulaşmak için baz istasyonları ve fiber altyapının desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İZİN YETKİSİ MERKEZE GEÇECEK

Baz istasyonu izin yetkisinin il belediyeleri ya da valiliklere verilmesi öngörülüyor. BTK’dan sertifika, mülkiyet sahiplerinden onay alınacak.

AKK YÜKSELECEK

Öte yandan BTK, 2016 İş Planı’nda internet aboneliklerinde ‘’Adil Kullanım Kotası’’nı da artırmayı gündemine aldı. Adil Kullanım Kotası, ortalama 50 gigabyte seviyelerinde bulunuyor.

BTK BAŞKANI ÖMER FATİH SAYAN: BAZ İSTASYONU RANTI YARATILIYOR

Baz istasyonlarının ayrı bir yapı olarak görülmesi nedeniyle operatörler çok zorluk çekiyor. Belediyeler arasında uygulama farklılıklarının giderilmesini istiyoruz. Belediyelerin istediği yer gösterme belgesi ile baz istasyonlarında bir rant yaratıldı. Bazı belediyeler tarafından bu hizmetler için çok yüksek bedeller isteniyor.

TBP BAŞKANI SERHAT ÖZEREN: BİLGİ TOPLUMU İÇİN ZİHNİYET DEĞİŞMELİ

Mobil iletişimin kalitesi için baz istasyonlarının kurulum ve yaygınlaşması önemli. Dünyada endüstri 4.0’ın konuşulduğu bir ortamda bu konuda zihniyet değişimi gerekiyor. Yerel yönetimler de teknoloji kullanarak verimliliklerini artırıyor. Bilgi toplumuna ancak bu şekilde ulaşabiliriz.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 3
  • 3 gsm operatörü az 8 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna gibi bir ülkede 15 tane gsm operatörü varken, Gürcistan gib bir ülkede 8-10 tane gsm operatörü varken Türkiye de bu sayı neden hala 3 tür bunu biri bana izah etsin en az 15 olmalı bu ülkede bu nüfusa
    Cevapla
  • Sonuç 8 yıl önce Şikayet Et
    Selçuk, malesef senin dediğin gibi olmuyor. Yani para var kurayım diye bir şey yok. Lisans gerekiyor. Şu anda devletin verdiği 3 lisans var. Devlet dördüncüyü çıkarmadığı sürece kimse gsm operatörü olamaz. Ancak var olan 3 lisanstan satılan olursa alırsın.
    Cevapla
  • selçuk 8 yıl önce Şikayet Et
    Mesale sen 4.operatörü kurabilirsin.Elinden alanmı var.Yada varda bizmi kurmadık yav.Bilerekmi konusuyorsun Allah askina.. Parası olan varsa imkanı olan varsa gitsin kursun..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?