Türk Telekom Türkiye'yi veri üssü yapacak

3 kıtada 17 ülkeyi deniz altından fiberle birbirine bağlayacak SEA-ME-WE-5 projesi, Kasım 2016'da tamamlanıyor.

Türk Telekom Türkiye'yi veri üssü yapacak
Türk Telekom Türkiye'yi veri üssü yapacak
GİRİŞ 09.03.2016 12:07 GÜNCELLEME 09.03.2016 12:07

Grup şirketlerinden Türk Telekom International ile SEA-ME-WE-5 konsorsiyumuna üye tek Türk şirketi olan Türk Telekom, bu kapsamda uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Marmaris istasyonunu ekledi. Deniz altında kablo döşemek üzere özel olarak tasarlanan Teliri isimli gemi ile Marmaris Limanı’nda gerçekleştirilen fiber ağ kablolama çalışması sonucunda; Asya’dan Afrika ve Avrupa’ya, 20 bin kilometreden uzun bir mesafeye uzanan sistem Türkiye’ye bağlanmış oldu. Singapur’dan Bangladeş’e, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mısır’a, İtalya’dan Fransa’ya kadar, toplam 17 ülkeyi deniz altı fiber hattı ile birbirine bağlayan sistem Kasım 2016’da hizmete girecek.

YURTDIŞINDA 40 BİN KİLOMETRE

Firmanın 40 bini yurtdışında olmak üzere toplam 253 bin km'lik fiber altyapısı bulunduğunu söyleyen Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO’su Mehmet Ali Akarca “Bugün İstanbul hava trafiğinde nasıl bir merkez olduysa Türkiye'nin bilişim merkezi olması da çok önemli. Önce veri trafiğinin geçtiği, sonra dağıldığı en son ise içerik sağlayan bir veri üssü olacağız. Bu 1 günde olmaz ancak bizim çok önem verdiğimiz bir vizyon. Olabildiğince çok yerden veri sağlamak istiyoruz. Türkiye üzerinden çeşitli içerikleri bölgeye sağladığımızda çok farklı bir noktaya gelmiş olacağız” diye konuştu. 

Dijital iletişim güçlenecek

Projenin, Avrupa-Asya hattında kurulan ilk fiber denizaltı bağlantısı olduğuna dikkat çeken Akarca sözlerine şöyle devam etti: “Bu sistemle, Türkiye’nin dünya ile dijital iletişimini güçlendirecek, hızla artan veri ihtiyacına 24 Tbps başlangıç kapasitesi ile en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı inşa edilmiş olacak.”

700 milyon dolarlık proje

17 ülkeden 18 operatörün yürüttüğü projenin toplamda 700 milyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu bilgisini veren Türk Telekom International CEO’su Cengiz Öztelcan “Bu proje tamamlandığında Türk Telekom, Avrupa’daki fiber altyapısına ek olarak Afrika ve Asya’ya da uzanarak Türkiye’yi bir telekomünikasyon köprüsü haline getirecek” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi