4.5G'de önce dene fırsatı!

Türkiye 4.5G'ye bu geceden itibaren geçiyor, ancak bu teknoloji için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor.

4.5G'de önce dene fırsatı!
4.5G'de önce dene fırsatı!
GİRİŞ 31.03.2016 10:02 GÜNCELLEME 31.03.2016 10:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'de 4.5G dönemi bu geceden itibaren başlıyor. 4.5G ile ilgili sorular bulunurken, GSM operatörleri, müşterilerine Nisan ayı boyunca deneme fırsatı sunuyor.

Sabah gazetesinden Timur Sırt, 4.5G'nin neler getireceğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdı. İşte o yazı:

''Türkiye'nin 81 ilinde 4.5G mobil internet altyapısı bu gece başlıyor. İstediğimiz yerde, istediğimiz an, kesintisiz bir şekilde video izlemeyi ve paylaşmayı, hiç gecikme olmadanmüzik dinlemeyi ve online oyun oynamayı kolaylaştıracak mobil internet hızının ilk adımı atılıyor. Mobil internette kesintisiz bir dönem başlatacak ve gecikmeyi minimuma düşürecek olan 4.5G servisi hayatımızın birçok noktasında da etkili olacak. Nisan ayında operatörler, abonelerine deneme imkânı verecek. Mayıs ayı ise operatörlerin tarife yarışına sahne olacak. Ancak bu gece yarısından itibaren mobil internet hızını artıracak 4.5G hizmetiyle ilgili kafalar karışık.

BİZİ NELER BEKLİYOR?

Operatörler hız ve reklam yarışında abonelerin kafasında pek çok soru işareti oluşturdu. 4.5G'ye geçiş ücretli mi? Başvurmak şart mı? Her yerde kullanılacak mı? Telefonum ve SIM kartım uyumlu mu? Bu sorulara yanıt aradık. Biz operatörlerin vaatlerine ve reklamlarına değil, yarından sonra gerçekte ne yaşayacağımızı 7 maddede özetledik.

7 MADDEDE MOBİL DEVRİM

TELEFON VE KART UYUMU

Öncelikle 4.5G uyumlu SIM kart ve telefonunuz olması gerek. Uyumlu olup olmadığınıöğrenmek için operatörlerin internet sitesinden veya çağrı merkezlerinden bilgi alınıyor.En son çıkan iPhone SE veya Samsung Galaxy S7 Edge zaten uyumlu.

TEST İÇİN BAŞVURUN

Nisanda tarife dışında esktra ücret ödemeden 4.5G'yi deneyimlemek mümkün. Operatöre mesaj atarak kotanızın artmasını sağlayabilirsiniz. Her operatör abonelerinin internet kotasını 2 veya 3 kat artıracak.

KALİTEYİ GÖR TARİFEYİ SEÇ

4.5G servisi için ücret ödemek veya tarife değiştirmek zorunda değilsiniz. Ancak operatörler yüksek kota ile yeni limitler önerebilir. İnternet kullanımında birim maliyet düşecek. Nisan ayında en çok hareket ettiğiniz ve yaşadığınız alanda 4.5G kalitesini görün sonra tarifenizi değiştirin.

HIZA BAKIP ALDANMAYIN

4.5G sonrasında operatörlerin belirttiği hız rekorları teorik değerdir. Gerçek hayatta kullanıcı sayısına bölünerek bu hız paylaşılıyor. Online video, müzik, sosyal ağlar ve oyun gibi uygulamalar kesintisiz kullanılıyorsa, şebeke kalitesi sizin için yeterlidir.

HER YERDE OLACAK

3 operatör de 81 ilde servise başlayacağını söyledi. Ancak nüfusun yoğun olduğu bölgeler öncelik taşıyor.

ONLINE HAYAT HIZLANACAK

İndirme hızından çok yükleme hızı daha dramatik değişecek. Özellikle video ve sosyal paylaşımlarda büyük artış olacak. Operatörler sabit hatlarda olduğu gibi kota limitlerini yukarı çekecek.

BAŞLANGIÇ SANCILARI

Telefonların en büyük derdi pil konusunda başınız daha çok ağrıyabilir. Hazırlıklı olmanızda fayda var. Eğer internet, video ve navigasyon hizmeti kullanıyorsanız, piltüketimi artar.

YORUMLAR 1
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    3g ile 4G arasında pil tüketimi konusunda fark olmayacaktır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hükümetin önündeki en zor problem... Rakamlar her yıl kötüye gidiyor
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!