Facebook'tan terörle mücadele açılımı!

Facebook, terörist saldırıların ve propagandaların tüm dünya genelinde gittikçe artması üzerine platformunu bu tür içeriklere kapatmak için yeni bir önlem paketi açıkladı.

Facebook'tan terörle mücadele açılımı!
Facebook'tan terörle mücadele açılımı!
GİRİŞ 16.06.2017 17:22 GÜNCELLEME 16.06.2017 17:22

Facebook, terörizm başta olmak radikal akımların propagandasının yapıldığı içeriklerin platformda yer bulmasını ve yayılmasını önlemek amacıyla ekibini genişletme kararı aldı.

Yapılan açıklamaya göre içeriklerin denetimi için aralarında terörizm üzerine çalışmış akademisyenlerin, deneyimli hukukçuların ve emniyet görevlilerinin de olduğu daha fazla sayıda personel istihdam edecek. 

Facebook'un ilk etapta bu iş için görevlendirdiği 3000 kişilik ekibini 4500 civarına çekmesi bekleniyor. Dolayısıyla, sahibi oldukları Instagram ve online mesajlaşma platformu WhatsApp da hizmetleri de buna dahil. Aynı zamanda, reklamların yanında görünen içeriklerle ilgili markalara daha fazla kontrol imkânı verilmesi planlanıyor. 

MACRON VE MAY KARARLI

Geçtiğimiz aylarda benzeri radikal içeriklerde markalara ait reklamların bulunması ya da reklamların yanında bu tür istenmeyen içeriklerin gösterilmesi nedeniyle Youtubeciddi bir boykotla karşılaşmış ve firma ciddi zarar görmüştü. Bir takım garantiler verildikten sonra yeniden uzlaşma sağlanabilmişti.

Öte yandan, Fransa ve Büyük Britanya hükümetlerinin liderleri de terör ve benzeri aşırı görüşlere ait propaganda araçlarının ve içeriklerin kaldırılmasına ayak direyen firmalar için yürürlüğe girecek yeni kanunlar hazırlığında olduklarını belirtmişti. 

İngiltere Başbakanı Theresa May ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ortak bir açıklama yaparak internet üzerinde yayılan radikalleşme hareketlerine karşı yeterince müdahale etmeyen ve yardımcı olmayan servisler karşısında sert tavır takınacaklarını vurgulamıştı.

Facebook Küresel İletişim ve Kamu Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Elliot Schrage, siteden bir mesaj yayımlayarak terörist propaganda ile nasıl mücadele edileceğine dair yol haritasıyla ilgili ipuçları verdi. Direktörü Monica Bickert ve terörle mücadeleden sorumlu yönetici Brian Fisherman da detayları açıkladı.

TERÖRLE MÜCADELEDE YAPAY ZEKA VE GÖRSEL EŞLEŞTİRME 

Facebook başta yapay zeka teknolojileri olmak üzere insan deneyiminden ve yetkili kurumlarla işbirliğinden faydalanarak sitedeki terörist içeriklerin kökünü kazımak istiyor. Son iki konuda gelen geri bildirimlerin ve uzmanlarla çalışmanın önemine vurgu yapılan açıklamada, yapay zeka teknolojisinde de bazı gelişmiş algoritmalar kullanılacağı belirtildi.

Örneğin, DEAŞ ya da PKK kelimelerinin geçtiği bir post için hemen bir sinyal oluşturularak terörist içerikli olabileceğine dair işaretlenecek. Şu an metin bazlı dil içeriklerinin anlaşılması için özel bir algoritma üzerinde çalışıldığı resmen açıklandı. Sonrasında ise makine öğrenimine sahip başka bir algoritma sayesinde platform üzerindeki benzer mesajlar taranacak. Tekrar döngüsü arttıkça algoritma daha da issabetli hâle gelecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi