Isparta

Buzağıları soğuktan "battaniye" ile koruyacak

12:08 28 Ocak 2016
Buzağıları soğuktan "battaniye" ile koruyacak

MURAT YOLCU - Isparta'da yaşayan bir iş adamı, yeni doğan buzağıların, soğuk sonucu yaşadıkları stres ve ishal nedeniyle telef olmalarının önüne geçmek için ürettiği buzağı battaniyesine patent de aldı.

İşadamı Mehmet Ali Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de buzağı ölümlerinin yadsınamayacak düzeyde olduğunu söyledi. Elde ettiği bilgilere göre, ülkede doğan buzağılarının yüzde 13'ünün doğumdan hemen sonra yaşamını yitirdiğini ifade eden Çelik, bu ölümlerin çoğunlukla kış aylarında görüldüğüne dikkati çekti.

Hava sıcaklığının 10 derece ve altında durumlarda buzağıların üşüdüklerini, buna bağlı olarak da strese girerek hastalandıklarını anlatan Çelik, hastalık yüzünden meydana gelen teleflerin önüne geçmek için çalışma yaptığına değindi.

ABD ve Hollanda'da buzağıların korunmasına yönelik çalışmaları incelediğini ifade eden Çelik, araştırmaları sonucu buzağıların üşümesini engellemek için "elbise" yapmaya karar verdiğini anlattı. İki süren çalışmanın ardından tasarımı kendisine ait "buzağı battaniyesini" ürettiğini dile getiren Çelik, ürünün yağmuru ve soğuğu geçirmediğini, iç malzemesinin de hayvanı sıcak tutarak vücut ısısını koruduğunu bildirdi.

- Veteriner hekimden tavsiye raporu aldı

Ürün için Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veterinerlik Fakültesinde görevli bir öğretim üyesinden de "tavsiye raporu" aldığını ifade eden Çelik, şunları belirtti:

"Buzağılar doğumundan sonraki 15 günü yatarak geçirdikleri için üşümekte, bu da hastalanma riskini artırmaktadır. Bu nedenle battaniyelerin, ilk 2 hafta boyunca buzağılara giydirilmesi çok fayda sağlayacaktır. Hayvanının üzerine örtülen kilim ve benzeri malzemeler, buzağının terlemesine ve yine hasta olmasına neden olacaktır. Ancak battaniye hayvanı terletmeden, sıcak tutmaktadır."

Battaniyenin uzun vadede hayvanın et ve sütüne fayda sağlayacağını savunan Çelik, dişi ve erkek buzağılar için farklı renklerde üretilen battaniyenin satışına başladığını ve iki haftada Türkiye'nin çeşitli illerinden bine yakın sipariş aldığını söyledi.

- İlk 4 hafta önemli

MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Afşin Köker, buzağıların, anne karnında bağışıklık sistemini geliştiremediklerini, doğduktan sonra anneden aldıkları sütle bunu sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Bağışıklığın gelişmesi için 4 hafta geçmesi gerektiğini ifade eden Köker, bu süreçte buzağıların korumalı, ısıtılmış ve temiz bir ortamda barındırılmaları gerektiğini söyledi. Türkiye'de son yıllarda açık besi hayvancılığının yaygınlaşmasıyla söz konusu ortamın sağlanmasında sıkıntı yaşandığını vurgulayan Köker, bu nedenle Türkiye'de damızlık süt ve besi sığır yetiştiriciliğinde erken dönem buzağı kayıplarının ön plana çıktığını vurguladı.

Soğuk bölgelerde buzağıların vücut ısısının korunması gerektiğini anlatan Köker, "Yurt dışında bunun için özel battaniyeler var. Geliştirilen ürün de yurt dışındaki muadillerine benzer şekilde buzağının kendi ısısını korumasını sağlıyor, bu şekilde de soğuktan kaynaklı hastalanmanın önüne geçmiş oluyor" dedi.

- Yılda 8 bin buzağı telef oluyor

Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, ilde yılda ortalama 8 bin buzağının soğuk ve ishalden telef olduğunu bildirdi. Bu durumun buzağılara gerekli sıcak ve temiz ortamın sağlanamamasından kaynaklandığını ifade eden Özcan, projeyle üretilen battaniyenin, buzağı ölümlerini azaltacağına inandığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.