Isparta

"Orta Asya'dan Amerika'ya Kızılderili Sembolleri" Sergisi

18:44 04 Şubat 2016
"Orta Asya'dan Amerika'ya Kızılderili Sembolleri" Sergisi

ABD'de 5 yıldır Kızılderililer ile Türk kültürünün benzerliklerini araştıran Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Eroğlu, deri üzerine işlenmiş Kızılderili motiflerinin bulunduğu ürünlerinden oluşan sergisini Isparta'da açtı.

Isparta Kültür Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu'nda açılan "Orta Asya'dan Amerika'ya Kızılderili Sembolleri" sergisi öncesi gazetecilere açıklama yapan Eroğlu, yaklaşık 5 yıldır ABD'nin Teksas ve Arizona bölgelerindeki Kızılderililerin kültürleri üzerine araştırma yaptığını anlattı.

Uzun süredir Kızılderililerin Orta Asya’dan Amerika kıtasına geçtiğine yönelik tezlerin olduğuna dikkati çeken Eroğlu, özellikle ABD’li bilim adamlarının yaptığı DNA ve gen araştırmalarıyla Kızılderililerin Bering Boğazı’ndan Alaska’ya geçtiklerine ilişkin tezlerin bulunduğunu söyledi.

Eroğlu, kendi çalışmasının da bu tezleri destekler nitelikte olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Benim çalışmam da Orta Asya’da kullanılan motiflerle Kızılderili motifleri arasındaki benzerlik üzerine. Özellikle halı ve kilim motiflerine baktığımızda Anadolu’da gördüğümüz koç boynuzu, bukağa gibi motifler Nahova kilimleri üzerinde de bulunmakta. Motifler bire bir. Bir Nahova kilimini Anadolu kilimiyle karşılaştırdığınızda çok küçük malzeme ve ton farkı olduğunu görürsünüz. Bizlerin Kızılderililer ile dil, genetik, mimari benzerliğimiz var. Geleneksel Kızılderili yaşamındaki çadır kültürü ile Orta Asya çadır kültürü bire bir aynı."

Elde edilen sembolleri de bu sergi çalışmasında topladığını anlatan Eroğlu, "Çalışmada sadece Kızılderili motiflerini, Anadolu’nun geleneksel teknikleriyle postun üzerinde birleştirdik. İkinci ayakta Anadolu sembolleri, üçüncü ayakta karşılaştırmalı Kızılderili ve Anadolu sembolleri olacak" diye konuştu.

Eroğlu, daha sonra Isparta Vali Yardımcısı Fatih Aksoy ve Isparta Emniyet Müdürü Halil Altan'la serginin açılışını gerçekleştirdi.

Sergi, 8 Şubat'a kadar açık kalacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.