Isparta

"Bir mülteci aileye de sen sahip çık"

14:47 07 Nisan 2016
"Bir mülteci aileye de sen sahip çık"

El Ele Derneğince, Isparta'da aralarında Somali, Sudan ve Suriye'den gelenlerin de bulunduğu 4 bin kişinin maddi ve manevi sıkıntılarının giderilmesi amacıyla "Bir Mülteci Bin Ensar" kampanyası başlatıldı.

El Ele Derneği Başkanı Canan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu topraklarının yüzyıllar boyunca yurtlarından edilmişlere kucak açtığını, Türk insanın geçmişten gelen bir kültürle muhtaçlara her zaman yardımcı olmaya çalıştığını vurguladı.

Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon sığınmacı ve mülteciye ev sahipliği yaptığını belirten Aydın, Isparta'da da aralarında Somali, Sudan ve Suriye'den gelenlerin bulunduğu 4 bini aşkın sığınmacı ve mültecinin yaşadığını aktardı.

Isparta'daki sığınmacılara, devlet kurumlarının yardım ettiğini, bundan da büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Aydın, ancak yardım işinin toplum geneline yayılması gerektiğine işaret etti.

Bunun için dernek olarak çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını ifade eden Aydın, "Geçen yıl El Ele Derneği ve Genç Bilişim ve Yönetişim Derneği ile ortaklaşa yapılan Kültür Elçileri Projesi dahilinde 100 mülteci gence el sanatları dalında eğitim verildi ve kendileri sertifika aldı. Bu gençler, ülkemizde kaldıkları sürece öğrendikleri bu bilgiler sayesinde başka ülkelere gittiklerinde bizim kültür elçiliğimizi yapacaklar. Proje çok başarılı oldu. Kendi ürettikleri eşyaları sattılar." dedi.

Dernek olarak 8 yıldır, Sudan'dan gelen 6 kişilik bir aileye maddi ve manevi destek verdiklerini, çocukların eğitiminden giyimine her türlü ihtiyaçlarıyla ilgilendiklerini anlatan Aydın, Isparta'da yaşayan 400 bin insanının da burada yaşayan 4 bini aşkın mülteciye sahip çıkmasının bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Aydın, "Biz de insanların dikkati çekmek amacıyla 'Bir Mülteci Bin Ensar' kampanyası başlattık. Yani bir aile bir mülteciye sahip çıksa bu iş çözülür. 'Bir mülteci aileye de sen sahip çık' diyoruz. Türkçe'yi çok iyi öğrendiler. Keşke herkes, bir aileye sahip çıksa devletten beklemeden bu konuklarımızı ağırlasak olmaz mı diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "O, benim için bir anne"

Hayriye Muhammed ise Sudan'dan 8 yıl önce eşi ve çocuklarıyla Isparta'ya geldiğini, ilk geldiklerinde çok zorluk yaşadıklarını anlattı. Aydın'ın kendisine çok yardım ettiğini, çocuklarının eğitimine yardımcı olduğunu ifade eden Muhammed, Aydın'a bu yüzden kendisinin ve çocuklarının "Anne" diye hitap ettiğini söyledi.

Isparta'da her şeyin güzel gittiğini belirten Muhammed, tüm Ispartalılardan zorluk çeken sığınmacılara yardım etmelerini istedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.