Isparta

800 yıllık cami tarihe meydan okuyor

11:09 05 Temmuz 2016
800 yıllık cami tarihe meydan okuyor

MURAT YOLCU - Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan 800 yıllık Hızırbey Camisi, ahşap işçiliği ve sur üzerindeki minaresiyle tarihe meydan okuyor.

İlçe meydanında bulunan Dündarbey Medresesi'nin karşındaki Hızırbey Camisi'nin, Eğirdir'de hüküm süren Hamitoğulları Beyliği ya da Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Caminin 1237 yılında inşa ettirildiği biliniyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün tespitlerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz'in en eski camisi Hızırbey, kündekari sanatının en iyi örneklerini barındırıyor.

Kubbesi olmayan, içeriden dışarıya doğru taşan dikdörtgen planlı Hızırbey, ahşap direkli ve tavanlı camiler grubunda bulunuyor.

Aynı anda 3 bin kişinin ibadet edebildiği cami, minaresiyle de farklı görünüyor. Minare, cami ve yanındaki medreseyi saran surların üzerinde yer alıyor. Minarenin altından yol geçmesi de görenlerin ilgisini çekiyor.

Isparta Müftüsü Galip Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hızırbey Camisi'nin kim tarafından yaptırıldığının belli olmadığını söyledi.

Caminin yapılış tarihinin ise 1237 olarak kabul edildiğini anlatan Akın, Hızırbey'in, bölgedeki en eski cami olduğunu dile getirdi.

Akın, caminin mimari yapısı, eşsiz kündekari eserleriyle görenlerin ilgisini çektiğini vurguladı.

Kışın, bir bölümü açık çatıdan inen karın, cami içindeki kar kuyusuna aktarıldığını ifade eden Akın, yaz aylarında camiye gelenlerin bu şekilde serinletildiğini kaydetti.

Sur üzerine yapılan minarenin altından yol geçtiğini belirten Akın, bunun örneğinin çok fazla bulunamayacağını bildirdi. Akın, bu nedenle caminin özgün bir eser olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.