Isparta

"Dünyanın gül bahçesi"nde hasat başladı

11:41 18 Mayıs 2017
"Dünyanın gül bahçesi"nde hasat başladı

MURAT YOLCU / MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da 25 bin dönüme ekilen güllerin hasadına başlandı.

Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin 1888'de Bulgaristan'ın Kızanlık kentinden bastonunun içinde getirdiği ve Isparta'ya ektiği gül çiçeği, bugün yüzlerce ailenin binlerce dönüm arazide yaptığı bir uğraş haline geldi.

Isparta'da diğer bölgelere göre daha alçakta kalan Kılıç ve Senir beldelerinde üreticiler, gül çiçeğinin açmasıyla hasada başladı. Güneşin yağ oranını azaltması nedeniyle sabah erken saatlerde bahçelerine giden üreticiler, topladıkları gülleri fabrikalara gönderdi.

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'da gül üretiminin yaklaşık 25 bin dönümlük alanda yapıldığını söyledi.

Isparta'nın dünya parfümeri sektörünün gül yağı talebinin önemli bir kısmını karşıladığını anlatan Çelik, mayıs ayının gelmesiyle kentte 2017 gül çiçeği sezonunun başladığını belirtti.

Bu yılki hasadın verimli geçeğini beklediklerini dile getiren Çelik, kışın herhangi bir don olayıyla karşılaşmadıklarını, gelecek günlerde de hava şartlarında bir sıkıntı olmaması halinde sezonu istedikleri gibi geçireceklerini aktardı.

- "7 bin ton rekolte bekliyoruz"

"Biz yaklaşık 7 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Bu, geçmiş sezona göre daha iyi bir sezon geçireceğimiz anlamına gelir." diyen Çelik, geçen yıl yaklaşık 6 bin 500 tonluk bir rekolte elde ettiklerini anımsattı.

Dikim alanlarında bu sene bir artış olduğunu, yenilenen bahçelerin de etkisiyle rekoltenin belirli bir oranda artacağını vurgulayan Çelik, bu yıl herkesin istediği ürünü alacağına, gül çiçeği arzı noktasında herhangi bir sorun yaşanmayacağına dikkati çekti.

Çelik, hasat sezonunun yaklaşık 45 gün süreceğini, havanın yağışlı olması halinde sezonunun 52 güne kadar uzayabileceğini ifade etti.

Isparta'da ilk hasadın yapıldığı Keçiborlu ilçesine bağlı Ardınçlı köyü muhtarı Yakup Yolcu da iklim şartları nedeniyle gül hasadının ilk kendi köylerinde başladığını söyledi. Bu yıl gül çiçeğinin çok verimli olduğunu anlatan Yolcu, güldeki rekoltenin beklentilerini karşılayacaklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.