Isparta

"Lavanta kokulu köy"ü 2 haftada 20 bin kişi ziyaret etti

11:59 14 Temmuz 2017
"Lavanta kokulu köy"ü 2 haftada 20 bin kişi ziyaret etti

MURAT YOLCU - Türkiye lavanta üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan "lavanta kokulu köy" Kuyucak, geçen yıl 20 bin olan ziyaretçi sayısına 2 haftada ulaştı.

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini gerçekleştiren ve adı gül ile özdeş olan Isparta, son yıllarda üretimi ve dikim alanları artan lavantada da adından sıkça söz ettiriyor. Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde ekimi yapılan lavanta, köye haklı bir ün kazandırıyor.

Temmuz ve ağustosta köyü mora boyayan ve kokusunu 248 nüfuslu köye yayan lavanta, Türkiye çapında üne kavuştu ve büyük ilgi çekerek turizm unsurlarından biri haline de geldi. Köyün lavanta ile tanınması sayesinde 2015 yılında 5 bin olan ziyaretçi sayısı geçen yıl 20 bine ulaştı. Özellikle sosyal medyada 100 binlerce kullanıcı tarafından tanıtımı yapılan sokakları lavanta kokan Kuyucak, geçen yıl 20 bin olan ziyaretçi sayısına bu yıl 2 haftada ulaştı.

Ziyaretçiler, temmuz ayının hemen başında açmaya başlayan lavantaları, ağustosun sonlarına doğru yapılan hasada kadar görebiliyor. Ağustos ayının sonuna kadar ziyaretçi sayısının 35 binin üzerinde olması bekleniyor.

- Sosyal medya paylaşımları ziyaretçi sayısını artırdı

Isparta Kültür Turizm Müdürü Osman Çot, AA muhabirine yaptığı açıklamada lavantanın ününün her geçen gün arttığını belirtti. Sadece lavanta görmek ve fotoğraf çektirmek isteyenlerin Türkiye'nin dört bir yanından Kuyucak köyüne geldiğini dile getiren Çot, bunun da köyün ziyaretçi sayısının artmasını sağladığını anlattı.

Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların köyün tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade eden Çot, "2016 yılında köyü 20 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl sezonun başladığı 15 günlük süre içerisinde ziyaretçi sayısı 20 bini aştı. Sezon sonunda ziyaretçi sayısının 35 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

- Yabancı turistlerin bölgeye çekilmesi

Çot, lavanta turizminin şu anda yerli turiste hitap ettiğini, yabancı turistlerin de bölgeye çekilmesi için Isparta'daki tüm kurumlarının eş güdüm içerisinde çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Köye Muğla'dan gelen Nur Işık, İstanbullu bir arkadaşının aracılığıyla öğrendiği Kuyucak köyünü hayal ettiğinden daha iyi bulduğunu söyledi. Lavanta bahçeleri arasında gezmenin ve fotoğraf çekmenin çok güzel olduğunu vurgulayan Işık, gelecek yıl tekrar geleceğine işaret etti.

Köyü ziyaret edenlerden Selda Ünal ise sosyal medyada takip ettiği kullanıcılardan gördüğü Kuyucak köyüne İzmir'den geldiğini, lavanta bahçelerini çok güzel bulduğunu belirtti.

Ankara'dan eşi ile gelen Ahmet Arslan da sosyal medyada görerek köyü gezenlerden. Geçen yıla göre sosyal medyada bu yıl daha fazla lavanta fotoğrafı paylaşıldığını ifade eden Arslan, merak ederek geldikleri köyde çok güzel bir manzarayla karşılaştıklarını aktardı.

Arslan, imkanı olan herkesin köydeki lavanta bahçelerini görmesi gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.