İstanbul

"Akciğer Kanseri Farkındalık Semineri"

19:06 30 Kasım 2015
"Akciğer Kanseri Farkındalık Semineri"

Kanser Savaşçıları Derneği ile Şişli Belediyesi iş birliğinde, akciğer kanserine dikkat çekmek, sigara tüketiminin azaltılmasına ve toplumu bilgilendirmeye yönelik "Akciğer Kanseri Farkındalık Semineri" düzenlendi.

Amerikan Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Dilege, hastanede düzenlenen semineri organize edenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Seminerin, tedavi edici hekimliğin yanında hastalığı önleyiciliğe de fırsat verdiğini belirten Dilege, "Kanser bizim için mücadele edilmesi ve önlenmesi mümkün olan bir hastalıktır. Önlenmediği taktirde, başımıza geldiğinde tedavisi mümkün olan bir hastalıktır, sonuçlar giderek yüz güldürmeye başlamıştır" dedi.

Dr. Elif Altuğ da sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını, sigara içmenin bir hastalık olduğunu ifade ederek, "Tütün, esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıyor. Sigara 7 bini aşkın zararlı madde ve 40'a yakın kansere neden olan madde içeriyor" ifadesini kullandı. Sigaranın akciğer kanseri riskini 13-22 kat artırdığına dikkati çeken Altuğ, her 10 akciğer kanseri vakasından 9'unun sigarayla ilişkili olduğunu dile getirdi.

Sigara içenlerin yüzde 70'inin her yıl sigarayı bırakmak istediğini aktaran Altuğ, "Her yıl binlerce insan sigarayı bırakıyor, sigarayı bırakmayı denemekten vazgeçmeyin. Bırakmayanlar doktora başvurmaktan çekinmesin" dedi.

Dr. Sinem İliaz ise sigara içenlerin tehlike altında olduğunu belirterek, yüksek riskli hasta grubundaki kişilere, "yıllık düşük doz akciğer BT" önerdiklerini söyledi.

Doç. Dr. Yusuf Bayrak da akciğer kanserinin güncel tedavi yöntemleri ve hastalığın evreleri hakkında katılımcıları bilgilendirerek, "Akciğer kanserinin en etkin ve ucuz tedavisi sigaraya hiç başlamamak, başladıysak da bırakmaktır" ifadesini kullandı.

Uzman diyetisyen Bercis Güner de kanser hastalarının tedavi süresince nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Güner, "Hastalar çiğ gıdalardan uzak durmalı, dışarıda gıda tüketmemeye özen göstermeli, yediği sebze ve meyvelerin yıkanmış olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca hastalar asitli içeceklerden uzak durmalı" şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.