İstanbul

"Yazarlığa İlk Adım" projesi

01:10 20 Ocak 2016
"Yazarlığa İlk Adım" projesi

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarlar Birliği işbirliğiyle düzenlenen "Yazarlığa İlk Adım" projesi, Çengelköy İlkokulu'ndaki programla tanıtıldı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şube Müdürü Murat Adalı, yaptığı konuşmada, İstanbul'da 5 yıl önce başlattıkları "Yazarlar Okullarda" projesi kapsamında yüz binlerce öğrencinin yüzlerce yazarla buluştuğunu ve kitaplarını okuduğunu söyledi.

Adalı, kitap okuyan çocukların yazmaya da başlaması gerekir düşüncesi ile harekete geçtiklerini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Yeni bir projeler üretmeye başladık ve bazı ilçelerimizde öğrencilere yönelik yazarlık atölyeleri oluşturduk. Bu atölyeler sonucu, şunu anladık ki millet olarak bizde inanılmaz bir cevher, potansiyel var. Bu zamanın çocukları çok farklı yeteneklere sahip, zeki çocuklar. Biz de müdürlük olarak onların gelişme, büyüme hızını engellemeyecek bütün faaliyetleri çok önemsiyoruz."

Öğrencilerin yazma eğilimine yönelik gözlemleri üzerine Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarlar Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız ile görüştüklerini aktaran Adalı, "Sayın Yıldız, hayallerimizin ve beklentilerimizin çok üzerinde bir proje çıkardı ortaya" diye konuştu.

Çengelköy İlkokulu Müdürü Ali Yaşar Düzcü de Türkiye'de ilk kez başlatılan projenin okullarında hayata geçiyor olmasından gurur duyduklarını belirterek, "Yazarlar Okulda projesi kapsamında bugüne kadar birçok yazarımızla çocuklarımızı buluşturduk" dedi. Bu buluşmalarda çocukların yazarlara en çok "Yazmaya nasıl başladınız?" sorusunu yönelttiğini bildiren Düzcü, "Bugün okulumuzda hayata geçen Yazarlığa İlk Adım projesi çocuklarımıza yazarlıkla ilgili yol gösterecek çok önemli bir proje. Bu proje sayesinde, bir gün gelecek okul müdürü olarak öğrencilerimizin yazdıkları o kitapları imzalatmak için biz de sıraya gireceğiz" diye konuştu.

- "Coğrafyamızı mürekkebe bulamalıyız"

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarlar Birliği Başkanı Yıldız da AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eğer biz coğrafyamızı mürekkeple bulamazsak, bugün dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bir gün birileri gelir ve coğrafyamızı kana bular. Güzel bir yarın istiyorsak bunun yolu kalemden geçiyor ve çocuklarımızın kalemle, kitapla, yazıyla buluşması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Proje kapsamında öğrencilerin her birine, kapağında kendi resim ve adlarının olduğu "Yazarlığa İlk Adım" kitabının hediye edileceği bilgisini veren Yıldız, "Kitapta ilk sayfalarda yazmayla ilgili öneriler yer alıyor, sonrası ise boş. Boş sayfalara çocuklar istedikleri gibi kendi metinlerini, yani kendi kitaplarını yazacaklar" diye konuştu.

Yıldız, çocukların istedikleri türde yazdığı kitaplar arasında önce okullarında yapılacak elemede birinci seçilenlerin, ilçe boyutunda birincilik için elemeye gideceğini, ardından da il akademik kurulunda yapılacak seçimde ilk üçe giren kitapların yayımlanacağını söyledi.

İstanbul'da başlayan projenin model olacağına ve Türkiye'ye yayılacağına inandığını kaydeden Yıldız, "Gün gelecek bu çocuklar arasından yeni Nobel adayları, yeni büyük yazarlar çıkacak" yorumunu yaptı.

Toplantı sonunda, yaklaşık 600 Çengelköy İlkokulu öğrencisine kapağında kendi resimlerinin yer aldığı ve adlarının yazılı olduğu "Yazarlığa İlk Adım" kitabı hediye edildi.

Yaklaşık 150 sayfalık kitabın ilk 49 sayfasında öğrencilere yazmayla ilgili kısa ve pratik bilgiler veriliyor. Sonraki sayfalarda ise öğrencilerin kendi ilk kitap yazma çalışmalarını yapacakları boş sayfalar yer alıyor.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.