İstanbul

28 Şubat'tan Avrupa Konseyi'ne

11:27 29 Ocak 2016
28 Şubat'tan Avrupa Konseyi'ne

AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ve avukatı AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, yıllar sonra AİHM’in de bağlı olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) üye olarak girdi.

TBMM ve AKPM’de aynı sıraları paylaşan 2 vekil, AA muhabirine, Türkiye'nin 28 Şubat müdahalesinden bugüne geçirdiği değişimi anlattı.

“Bir zamanlar öğrenciyken başvurduğum mahkemenin bağlı olduğu kuruma milletvekili olarak dönmem Türkiye’nin geçirdiği normalleşme sürecinin göstergesi” diyen Şahin, o dönemde bugünleri hayal bile edemediğini söyledi.

Şahin’e göre bu süreçte Türkiye normalleşirken Avrupa ise Türkiye’nin geçirdiği o zor dönemleri baştan yaşıyor.

Şahin o günlere dair hissettiklerini şöyle özetledi:

“28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağıyla ilgili aldığım disiplin cezasını 1998'de AİHM'e taşıdık. Temyiz başvurumuz 2004’te reddedildi. Haklı olduğumuza inandığımız için başvurmuştuk ve sonucu da o yönde bekliyorduk. Ancak siyasi ve taraflı bir karar verildi. Ama rövanşist bir duygu içinde değilim. Bunlardan hesap soracağım yaklaşımında asla olmadım. AİHM kararı örnek teşkil etmesi açısından çok önemliydi. Elbette çok üzüldüm. Ama bugüne bakınca adaletin tecelli ettiğini düşünüyorum. O günler geride kaldı. Şimdi bize verilen görevi layıkıyla yapma zamanı."

Türkiye'de 28 Şubat'ın sembol isimlerinden olan Şahin, Avrupa'nın da bugün benzer bir süreçten geçtiğini dile getirdi. "Bugün Avrupa'da Müslüman olmak giderek zorlaşıyor. Avrupa adeta kendi 28 Şubat'ını yaşıyor" diyen Şahin, hem Avrupa'nın hem de Avrupa'daki Müslüman nüfusun bu süreci daha kolay atlatacağını ümit ettiğini dile getirdi.

Şahin'in AİHM sürecinde avukatlığını yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar ise 28 Şubat'tan AKPM'ye uzanan süreci "Hayal dahi edemezdik" sözleriyle yorumladı.

Yaşar, eşinin akademik çalışmaları nedeniyle bir dönem kaldıkları Strazburg'dan Türkiye'ye 28 Şubat'tan bir gün önce dönmüş. Hukukçu olan Yaşar, Türkiye'de Mazlumder'de şube avukatlığı yaptığı sırada, o dönem İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci olan Şahin'le tanışmış.

Şahin'in uğradığı haksızlığı AİHM'e taşıyan Yaşar sonrasında yaşananlar hakkında şunları söyledi:

"Leyla'nın hikayesi ilginçti. O dönem başörtüsü yüzünden eğitim hakkı elinden alınan birçok kızımız vardı. Leyla'nın davasını pilot dava olarak düşünmüştük. Ne yazık ki beklediğimiz karar çıkmadı, AİHM başvurumuzu reddetti. Leyla Viyana'ya eğitimini tamamlamaya giderken ben de AK Parti'nin kuruluş çalışmalarında yer aldım. Parti içinde tüm etkin görevlerde yer almama karşın başörtüsü nedeniyle vekil olabileceğim fikri aklımdan bile geçmemişti."

Türkiye'nin "bin yıl süreceği" söylenen 28 Şubat'ın etkilerinden arındığını belirten Yaşar, bir dönem müvekkil-avukat ilişkisi içinde olduğu Şahin'le TBMM sıralarında oturmasının kendisi için çok anlamlı olduğunu kaydetti.

AKPM üyeliğine Şahin'le beraber seçilmesinin tamamen bir tevafuk olduğunu söyleyen Yaşar "AİHM'den red kararını aldığımız günden 11 yıl sonra, 'bu mahkemenin bağlı olduğu Avrupa Konseyi meclisine hitap edecekseniz' dense kimse inanmazdı. Bugün burada olmamız, o zor süreçte, bizlerin sergilediği vakur tavır ve gösterdiği sabrın mükafatıdır" diye konuştu.

Yaşar, ilerleyen zamanlarda AKPM üyesi olarak AİHM'le yapacakları görüşmelerde başörtüsü davasından da bahsetmek istediğini dile getirdi.

Serap Yaşar, Türkiye'nin tekrar o karanlık günlere dönmemesi temennisinde bulunarak dünyanın artık göçmen ve mülteci hakları gibi çok daha büyük sorunları olduğunu kendisinin de o alanlarda çalışmalar yapmak istediğini sözlerine ekledi.

-Leyla Şahin davası-

Leyla Şahin, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenci olduğu sırada derslere başörtülü girmek istediği için disiplin cezası almış ve bu cezayı AİHM'e taşımıştı. AİHM'in başvuru reddetmesi üzerine Şahin, tıp eğitimine Viyana'da devam etmişti. 1 Kasım milletvekili genel seçimlerinde meclise giren Şahin, başörtüsü sorununu AİHM'e taşıyan ilk kadın olarak biliniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.