İstanbul

Mısır'da iki gazetecinin gözaltına alınması

01:43 04 Mayıs 2016
Mısır'da iki gazetecinin gözaltına alınması

Mısırlı bir grup gazeteci, başkent Kahire'de güvenlik güçlerinin Gazeteciler Sendikası binasına girip iki meslektaşlarını gözaltına aldığı olayı İstanbul'da protesto etti.

Basın Özgürlüğü Arap Gözlemevi'nin çağrısıyla, Arapça yayın yapan Vatan televizyonunun merkezinde bir araya gelen gazeteciler, güvenlik güçlerinin, en eski ve en büyük mesleki birliklerden olan Gazeteciler Sendikası'na girmesini kınadı.

Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan meslektaşları Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka'nın yanında olduklarını göstermek için toplanan gazeteciler, üzerinde "Gazetecilik can çekişiyor" yazılı dövizler taşıdı.

Eylemin ardından Mısırlı gazeteci Şerif Mansur, Basın Özgürlüğü Arap Gözlemevi'nin açıklamasını okudu. Açıklamada, bu olayın 1941'de kurulan sendikanın tarihinde görülmemiş bir durum olduğu belirtildi.

Gazetecilik mesleğine ve bu mesleği icra eden gazetecilere yönelik bu gibi tasarrufların durdurulması gerektiği vurgulanan açıklamada, ifade özgürlüğü ve gazetecilerin korunması yönünde uluslararası güvencelerin yer aldığı aktarıldı.

Yaklaşık 90 tutuklu gazetecinin serbest bırakılması istenen açıklamada, söz konusu gazetecilerden çoğu hakkında verilen ihtiyati hapis süresinin herhangi bir suç isnat edilmeksizin 2 yılı aştığı kaydedildi.

Gazeteciler Sendikası'na yönelik baskına ilişkin soruşturma başlatılması istenen açıklamada, bu olaya izin veren İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar'ın görevden alınması talep edildi.

1 Mayıs’ta Gazeteciler Sendikası önünde oturma eylemi yapan Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka polis tarafından gece saatlerinde tutuklanmıştı. Polisin, sendika yöneticilerinin bilgisi dışında gazetecileri gözaltına alması tepkilere neden olmuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.