İstanbul

Yazarlar, Kahramanmaraş'ta okuyucularıyla buluştu

15:25 05 Kasım 2016
Yazarlar, Kahramanmaraş'ta okuyucularıyla buluştu

Yazarlar, "Kahramanmaraş 3. Kitap ve Kültür Fuarı'nda" okuyucularıyla buluştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesince Kafum Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarda, İz Yayınlarında kitaplarını imzalayan öykücü Cemal Şakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'daki fuarların yazarın hem okurlarla hem de Anadolu'daki diğer yazarlarla buluşması açısından çok verimli geçtiğini söyledi.

Şakar, İstanbul, Ankara gibi merkezlerdeki okura göre Anadolu'daki okurların kitaba daha hevesli ve ilgili olduğunu ifade ederek, "Anadolu'da kitaba bu ilgi ve hevesi görmek bizim de hem bir okur, hem bir yazar olarak içimizdeki hevesi arttırıyor. Okurlar fuara ellerinde listelerle geliyorlar. Bu yüzden bütün fuarlarda yayınevleri bence indirimleri arttırmayı düşünmeli çünkü internetten kitap satışıyla başka türlü baş etmek de mümkün değil. Yayınevleri, fuarlardaki bu hevesli ziyaretçiyi küstürmemenin yollarını aramalı." diye konuştu.


- "Fuarların tematik hale gelmesi lazım"

Yazar Abdurrahman Dilipak ise, fuara daha önce de katıldığını belirterek, imza dışında söyleşi etkinliklerinin gerçekleşeceğini kaydetti.

Anadolu'da açılan fuarların giderek arttığına dikkati çeken Dilipak, şunları aktardı:

"İnsanların kitapla buluşması açısından çok önemli. İmza için gelen konuklar için konferanslar da düzenleniyor. Fuarların biraz daha zenginleşmesi lazım, sanat eserlerinin de sergilenmesi gerekir. Burada da bir 15 Temmuz fotoğraf sergisi var. Fuarların artık biraz daha tematik hale gelmesi lazım. Örneğin 15 Temmuz kitapları özel bir stantta sergilenebilir. Darbeler ya da farklı temalarla gelişebilir. Mesela, tek parti döneminde 1950'ye kadar ne kadar dini kitap yayımlanmış, bu bir yerde sergilenmeli."


- "Anadolu'da kimsenin ölçümleyemediği bir okur var"

Edebiyat Ortamı Yayınları standında okuyucularıyla buluşan yazar Sadık Yalsızuçanlar ise, "Anadolu fuarları merkezlerdekinden daha önemli ve işlevsel. İstanbul, Ankara, İzmir gibi merkezlerde fuarların olması güzel tabii ama Anadolu'da, Malatya, Kayseri, Maraş, Erzurum, Sivas gibi şehirlerimizde gençlerin, öğrencilerin, insanların yayınla ilişki kurmalarını daha da geliştiren bir işleve sahip." değerlendirmesini yaptı.

Yalsızuçanlar, fuarın gittikçe geliştiğini gözlemlediğini kaydederek, Kahramanmaraş'ın edebiyatımızın ve şiirimizin baş şehri, mümbit bir alanı olduğunu, fuarın gelecekte Türkiye'nin en gözde fuarı olacağı görüşünü aktardı.

Türkiyelilerin okumadığı yönündeki eleştirilere değinen Yalsızuçanlar, şu düşüncelerini dile getirdi:

"Çeyrek yüzyıldan beri Türkiye'nin okumadığı şeklinde veriler öne sürülür, ben hep bunun aksini savunurum. Bizim milletimizin kitapla ilişkisi başka milletlere benzemez. Yahya Kemal'in 'Türkler Viyana'ya kadar nasıl gittiler?" sorusuna karşı "Mesnevi okuyup, pilav yiyerek' şeklinde bir cevabı vardır. Anadolu'da kimsenin ölçümleyemediği bir okur kitlesi var."


- "Kahramanmaraş'ta edebiyat ve hayat iç içe"

Cihan Aktaş ise, fuara her yıl katıldığını, insanların fuara sadece kitap almak için değil, aynı zamanda yazarlarla tanışıp, yazmayla ilgili bilgi almak için geldiğini vurguladı.

Fuardaki okuyucunun içten bir okuyucu olduğu düşüncesini paylaşan Aktaş, şunları söyledi:

"Bir de burası diğer şehirlere göre çok özel bir şehir, önemli yazarlar yetiştirmiş, dergi çıkaran gruplar buradan çıkmış. Bunun verdiği güven hissediliyor. Bazen buralı gençler geliyor, dergilerini gösteriyorlar, adını duyduğumuz ama görmediğimiz kadrolardan isimler geliyor, hoş buluşmalar oluyor. Burası Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören gibi değerli isimlerin şehri olduğu için de bunu hissediyorsunuz. Hem fuarda, hem dışarıda, insanlarda edebiyatla arasında bir mesafe olmadığını, edebiyat ve hayatın çok iç içe olduğunu görüyorsunuz."

İnkılap Yayınları'nda hat ve ebru sanatı kitaplarını imzalayan Ömer Faruk Dere ise, yazarlar için Anadolu'da olmanın çok özel bir his olduğunu belirterek, "İstanbul'da hep sanat ortamlarındayız malum ve yoğun bir gündemi var. Burada geldiğimizde İstanbul'un yansımalarını görüyoruz, keyifli oluyor." dedi.

Dere, Analodu'daki okuyucunun kitabın kaynağına uzaklıktan ötürü daha meraklı olduğu düşüncesini savunarak, şunları kaydetti:

"Burada sanatla meşgul çok insan var, onlarla tanışmış oluyoruz. Kısa süre de olsa İstanbul'dan onlara bir nefes getirmek ve onlara moral vermek bizim için önemli. Sanat çok muhabbetli bir nesnedir, bütün sevenlerini dünyanın neresinde olursa olsun kendi etrafında toparlar, burada da bu toplanmayı yaşıyoruz."

Fuarda bugün, Mehmet Işık, Tarık Uslu, Özkan Öze, Hüseyin Su, Aykut Ertuğrul, Akif Hasan Kaya, İbrahim Özkan, Fatma Barbarosoğlu, Bilal İşgören, Murat Orçan, Vural Kaya, Ayşegül Sözendağ, Genç Osman Denizci, Zekeriya Efiloğlu, Mustafa Göneçoğlu, Ömer Akpınar, Ümit Parsıl, Murat Doğan, Hanifi Yılmaz, Mustafa Okumuş, Mehmet Gemci, Ahmet Bilal gibi yazarlar okurlarıyla buluştu.

Fuar yarın sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.